Güncel

Engelli Sağlık Raporu Hesaplaması Nasıl Yapılır

2020 Engelli Sağlık Raporu Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Engelliler için tanınan hak ve ayrıcalıklardan yararlanmak için engelli sağlık raporu almak şarttır. En az yüzde 40 engele sahip olan vatandaşlar bu rapor alabilecektir. 2020 yılı için engelli oran hesaplaması ile engel oranları belli olacaktır. 

Engelli Raporu Nasıl Alınır?

Doğuştan ya da sonradan engele sahip olan kişiler alacakları sağlık kurulu raporu ile engel durumlarını belgeleyecektir. Bunun için öncelikle Sağlık Bakanlığının belirlediği hastanelere başvurulur ve sağlık kurulu raporu alma talebi iletilir. 

Bu raporu almak için devlet hastanelerinde 200 lira, üniversite hastanelerinde 300 lira ödeme yapılır. Ödeme yapıldıktan sonra hastanın ziyaret etmesi gereken doktorların listesi verilir. Hasta gün boyunca tüm bu bölümlere kontrol olur.

Kan, idrar, röntgen, ultrason gibi tüm işlemlerin sonuçları beklenir. Tüm bu aşamalar tamamlandıktan sonra hasta kurula girer ve rapor düzenlenir. Kurul tarafından hastanın sonuçları incelenir ve hastanın engel oranı hesaplanır. 

 

saglık raporu hesaplama

Engel Oranı Nasıl Hesaplanır?

Engelli raporu verilmesi için öncelikle hastaların engel durumları belirlenmelidir. Engelli kişinin hastalıklarının her biri ayrı ayrı hesaplanmalıdır. Sağlık kurulu raporu almak için en az 7 uzman doktorun hastayı görmesi şarttır. Hastanın gideceği bölümler ortopedi, KBB, göz, ruh ve sinir hastalıkları, nöroloji, genel cerrahi ve iç hastalıklarıdır. Kurulda da bu bölümlerden uzman hekimler yer alacaktır. 

2020 Engelli sağlık kurulu raporu hesaplaması bu şekilde yapılır:

  1. İlk olarak kurulda görev yapan doktorlar hastanın engel oranını en yüksekte en düşüğe göre sıralayacaktır. 
  2. Bu noktadan en büyük oran 100 olarak belirlenir. Yani engel oranı 100’den çıkarılır. 
  3. En yüksek engel oranı üzerinden elde edilen sonuç ikinci engel oranından elde edilen sonuç ile çarpılır. 
  4. Elde edilen sonuç 100’e bölünür.
  5. Çıkan sonuca en yüksek engel oranı eklenir.
  6. Eğer engelli birey 65 yaş üstü ise engel oranına yüzde 10 ekleme yapılır.
İlginizi Çekebilir  2021 EKPSS/KURA TERCİH KILAVUZU AÇIKLANDI!

Hesaplamanın nasıl yapılacağını aynı adımları takip ederek örnekle açıklayalım. Her bir adım yukarıdakiyle aynı şekilde takip edilmiştir. Böylece işlemleri daha iyi anlayabilirsiniz. İki engeli olan bir vatandaşın sağlık kurulu raporu aldığını varsayalım:

  1. Örneğin bir vatandaşın görme engeli yüzde 50 ve işitme engeli yüzde 25 olsun. Bunlar sıralanır ve ilk sırada yüksek olan görme engeli, ikinci sırada ise daha düşük olan işitme engeli yer alır.
  2. Öncelikle en yüksek engel oranı baz alınacaktır. İlk olarak bu engel oranı yüzden çıkarılır ve 50 bulunur. 
  3. Daha sonra ikinci engel oranı olan yüzde 25 ile ilk engeli kullanarak bulunan sonuç çarpılır. Çıkan sonuç 1250 olacaktır. 
  4. Önceki sonuç 100’e bölünecektir. 1250%100=12,5 bulunacaktır. 
  5. Bu şekilde elde edilen sonuç en yüksek engel oranına eklenir. En yüksek engel yüzde 50 oran ile görme engeliydi. 50+12,5=62,5 bulunacaktır. İşte bu sonuca göre vatandaşın engel oranı yüzde 62,5 olmaktadır. 
  6. Eğer bu engellere sahip olan vatandaş bir de 65 yaş üstünde ise yüzde 10 ekleme yapılacaktır ve engel oranı yüzde 72,5 olacaktır. 

Engelli raporlarında yazan engel oranı bu yöntem ile hesaplanmaktadır. Hastanın en yüksek engel oranına sebep olan rahatsızlığı üzerinden hesaplama yapılmaktadır. Engellinin birden fazla engeli varsa engel oranının belirlenmesi için bu yöntem uygulanır. Yapılan hesaplama sonucunda raporda tek bir engel oranına yer verilecektir.

engelli saglık raporu

Engelli Raporu Hesaplama Programı

Sağlık kurulları tarafından engelli sağlık raporları verilirken hesaplamalar elektronik ortamda bir program üzerinden yapılmaktadır. 2020 engelli sağlık raporu hesaplama programı ile hastaların engel oranı tamamen nesnel ve objektif bir şekilde belirlenmektedir. Her bir hasta içi kağıt kalemle hesaplama yapılmaz. Sistem üzerinden engel oranı çıkarılır. 

Bir vatandaşın engelli sağlık kurulu raporu alabilmesi için en az yüzde 40 engele sahip olması gerekir. Yapılan hesaplama sonucunda çıkan sonuç 40’ı geçiyorsa hasta hakkında engelli sağlık kurulu raporu hazırlanacaktır. Eğer engel oranı bu orandan az çıkmışsa hasta başka hastanelere başvurarak yeniden rapor düzenlenmesini isteyebilir. 

İlginizi Çekebilir  2019 Yılı Engellilik İndirimi-Sakatlık İndirimi Tutarları Belli Oldu! Sakatlık İndirim Oranlarının Maaşlara Yansıması...

Hastalar sağlık kurulu raporunu almadan önce yukarıdaki yöntem ile kendi engel oranını hesaplayabilirler. Engel oranı hesaplaması ile kişilerin birden fazla engeli tek bir oran altında birleştirilecektir. Bu hesaplamaya bakıldığında en çok etkili olanın en büyük engel oranı olmaktadır. Diğer engel oranları bu orana cüzi rakamlar eklemektedir. 

Sosyal medya hesaplarımız: İNSTEGRAM // TİKTOK

SON DAKİKA HABERLER İÇİN GOOGLEDEN TAKİP EDİN

Oy Ver post

makale içeriği alt bilgi

Bir Yorum

  1. Ben 1976 doğumluyum 15.04.2001 sgk girişim 3669 pirim günüm var.%50.akciyer.histiositozx .engellisiyim nazaman emekli olabilirim arz ederim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu