Sosyal Hak ve Yardımlar

Süt Parası (Emzirme Ödeneği) Nasıl Alınr? Sorgulama İşlemleri

Çalışan Anneler Nasıl Süt Parası Alabilir? Süt Parasından Yararlanma Şartları Nelerdir? Hangi Durumlarda Başvurulması Gerekir? Süt Parası Başvuruları Nereye Yapılmaktadır?

Süt parası (emzirme ödeneği) sorgulama işlemleri için doğumun meydana gelmiş olması gerekmektedir. sorgulama işlemleri yalnız hak sahibi tarafından yapılabilir. Doğumdan sonra genellikle hiçbir işlem yapılmasına gerek kalmadan süt parası alınıyor olsa da, doğumun evde gerçekleşmesi ya da sistemin arızalı olması gibi durumlarda süt parasının alınabilmesi için başvuru alınması gerekmektedir.

Başvurunun ardından zaman aşımına uğranmadığından emin olunarak işlemlere devam edilir. Zaman aşımı 5 yıldır. Çocuk doğduktan sonra sistem arızası ya da hastane hatası nedeniyle süt parası alamayan aileler, 5 yıl içinde başvurularını yenileyebilmektedir.

2020 Süt Parası Başvurusu
2020 Süt Parası Başvurusu

Süt Parasından Yararlanma Şartları Nelerdir?

Süt parasından yararlanabilecek kişiler şunlardır:

  • SSK’lı olarak çalışan kadınlar, doğumda verilecek süt ödeneğinden yararlanabilir.
  • Resmi nikah şartı ile sigortalı çalışan erkeklerin eşleri de bu imkandan yararlanmaktadır. Kişinin SSK ile herhangi bir şekilde bağlantısının olmaması durumunda süt parası alma olasılığı yoktur.
  • 4B kapsamındaki çalışanlar, SSK’lı sayılmaları nedeniyle süt parası ödeneğinden yararlanmaktadır.
  • 45A statüsünde çalışmakta olanlar, değişik statüde 4B’li sayılır. Bu nedenle süt parası ödeneklerinden yararlanabilirler.
  • 4D kapsamındaki işçiler, SSK’lı oldukları için süt parasından yararlanabilmektedir.
  • Bağ-Kur’lu çalışanlar, otomatik olarak süt parası alamazlar. Bu nedenle başvuru yapmaları gerekecektir. Bağ-Kur kapsamında çalışanlar, Sosyal Güvenlik Kurumu’na bireysel başvuru yapmalıdır. Ayrıca Bağ-Kur kapsamında çalışanlar, süt parası alabilmeleri için tüm prim borçlarını ödemiş olmalıdır.
  • Memurlar, Emekli Sandığı kapsamında görüldüklerinden süt parası alamazlar.

Çalışan Anneler Nasıl Süt Parası Alabilir?

Çalışan annelerin süt parası almasının şartları şu şekildedir:

  • Annenin doğumunun gerçekleşmiş olması gerekmektedir.
  • Bebek sağ bir şekilde dünyaya gelmiş olmalıdır. Vefat etmiş bebekler için süt parası ödemesi yapılamaz.
  • Annenin prim günü sayısının, doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 120 gün olması gerekmektedir.
  • Çalışan kişi anne ise, eşin SSK kapsamında çalışıp çalışmaması önemli değildir. Anne SSK kapsamında çalışmışsa, annenin çalışma durumu göz önüne alınır.
  • Süt parası için annenin sigorta türünün süt parası alabilecek kişiler arasında yer alması gerekir. Statü farkı olmamalıdır.
Çalışan Babalar Süt Parsından Yararlanabilir Mi
Çalışan Babalar Süt Parsından Yararlanabilir Mi

Çalışan Babalar Süt Parsından Yararlanabilir Mi?

Çalışan babaların süt parası alma şartları şunlardır:

  • Çalışan babanın SSK’lı olması gerekmektedir.
  • Çalışan babanın eşinin iş başında olmaması gerekir. Eşin çalışması durumunda süt parası için eşin durumu göz önüne alınır.
  • Çalışan babanın doğum öncesindeki 1 yıl içinde en az 120 günlük prim ödemesi yapılmış olmalıdır.
  • Eşin doğumunun gerçekleşmiş olması ve bebeğin sağlıklı olması gerekmektedir.

Süt Parasına Hangi Durumlarda Başvurulması Gerekir?

Süt parasına başvuru yapılmasını gerektiren durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Annenin doğumunun evde gerçekleşmesi
  • Annenin doğumunun beklenmeyen bir günde meydana gelmesi, hazırlık olmaması nedeniyle sisteme geç düşmesi
  • Annenin herhangi bir bankada hesabının olmaması
  • Annenin doğumunun hastane tarafından sisteme geçmemesi
  • Hastanenin sisteminde arıza olması
  • Anne veya babanın bağ-Kur’lu olması
  • Anne veya babanın 4D gibi sistem dışı SSK içinde yer alması durumlarında başvuru alınarak süt parası verilmesi gerekir.

Süt Parası Başvuruları Nereye Yapılmaktadır?

Süt parası başvuruları yapılmaz. Doğumun gerçekleşip sisteme düşmesinden hemen sonra, anneye süt parası verilmesi kararı alınır. Ardından anneye verilecek süt parası için banka hesabına bakılır. Annenin ilgili bankalarda hesabı varsa, para direkt olarak  bu hesaplara yatırılır. Ancak  anne veya babanın Bağ-Kur’lu olması durumunda başvuru alınmaktadır.

Başvurular Sosyal Güvenlik Kurumu’na bizzat gidilerek yapılmaktadır. Kimlik belgesi ile doğuma ait evrakların kullanılması ile yapılacak başvuru, 15 gün içinde sonuçlanır.

Süt Parası Başvurusunda Kullanılacak Belgeler Nelerdir?

Süt parası başvurusu için kullanılması gereken evraklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Süt parası müracaat talep dilekçesi
  • Doğum raporu
  • Kimlik belgesi

Bebeğin doğduğu tarihten itibaren kişilerin 5 yıl içinde başvurularını yapmaları gerekir. Sistem hatasından kaynaklanan başvuru alımlarında ilk 1 ay beklenmesi gerekmektedir.

Süt Parasının Sorgulanma İşlemi Nerelerden Yapılabilir?

Süt parası sorgulaması PTT şubelerinden ya da e- devlet sisteminden yapılabilmektedir. PTT ile yapılacak süt parası sorgulama işlemleri için hak sahibinin kendisinin en yakın PTT veznesine gitmesi gerekmektedir.

E- Devlet Kullanılarak Süt Parası Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Süt parası alımını e-devlet sisteminden görmek için kişilerin PTT şubelerinden alınacak şifrenin kullanılması gerekmektedir. Alınacak şifre ve T.C. kimlik numarası ile sisteme giriş yapılması gerekmektedir. Ardından sağ üst kısımda bulunan bölüme Sosyal Güvenlik Kurumu yazılması gerekir. Bunun yanında aynı sayfaya en alt kısımda bulunan e-hizmetler kısmından da erişilebilir.

Buraya erişim sağlanmasının ardından ‘SGK şahıs ödemeleri’ menüsüne gidilmelidir. Bu menü üzerinden herhangi bir form doldurulmasına gerek kalmadan süt parasına dair bilgileri edinebilirsiniz. Ancak bu sorgulamayı yapabilmeniz için hastane tarafından doğumun sisteme geçirilmiş olması gerekir.

 E-Devlet Süt Parası Sorgulamak İçin TIKLAYINIZ

PTT Kullanarak Süt Parası Nasıl Sorgulanır?

Süt parası sorgusunun PTT veznelerinden yapılabilmesi için kişilerin T.C. kimlik belgeleri ile PTT şubelerine gitmeleri gerekmektedir. Şubelerden yapılacak sorgulama işlemlerinde kişilerin süt parası alıp almayacağı belirlenir. Sorgulama, anne tarafından yapılmalıdır.

Süt Parası Nereye Yatırılır?

Süt parası, Ziraat Bankası veya PTT şubelerinden yatırılır. Eğer annenin Ziraat Bankası’nda hesabı varsa, süt parası direkt olarak bu hesaba yatırılır. Annenin hesabı yoksa, isim üzerine annenin ikamet adresine en yakın PTT şubesine paranın yatırılması sağlanır. Anne, PTT şubelerine yatırılmış parayı e-devlet sisteminden takip edebilir ve kimlik belgesi ile veznelerden alabilir.

Süt Parasını Kendi Hesabına Yönlendirmek Mümkün Müdür?

Süt parasını hesaba yönlendirmek mümkündür. Bunun için kişilerini Ziraat Bankası’nda hesabı varsa banka ile, yoksa PTT ile görüşmesi gerekmektedir. kişiler, yapacakları görüşme ile paralarının, istedikleri banka hesabına yönlendirmesini sağlayabilmektedir.

Süt Parası Nedir Kimlere Verilir
Süt Parası Nedir Kimlere Verilir

Doğum Parası ile Süt Parası Arasındaki Fark Nedir?

Süt parası ile doğum parası arasındaki fark, doğum parası için anne veya babanın sigortalı olması istenmesidir. Süt parasının alınabilmesi için anne veya babanın SSK kapsamında çalışmasına ihtiyaç duyulur. Ancak doğum parası, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından verilecek bir destektir. Bu nedenle bu destek için kişilerin SSK’lı olmasına gerek yoktur.

Bunun yanında gerekli durumlarda süt parası için başvuru gerekmekte iken, doğum parası için herhangi bir başvuru alınmaz. Ayrıca SSK’lı olmayan annelerin doğum parası alabilmesinde sakınca olmadığından, doğum parsında resmi nikah şartı da aranmaz. Ancak süt parasının alınabilmesi için resmi nikah şartı bulunmaktadır.

Süt Parası Ne Zaman Yatırılır?

Süt parası yatırılma zamanı  ayın 8’i ile 14’ü arasındadır. Doğumun meydana geldiği ayda yapılan başvurularda, bir sonraki ayın 8’i ile 14’ü arasında süt parasının alınması sağlanır. 2020 yılının Ocak ayında yapılan zam ile süt parasının 180 TL olması sağlanmıştır.

Ancak zamlı miktarın verilmesinde doğumun yapıldığı tarih göz önüne alınacaktır. Doğum olayı 2020 yılından önce meydana gelmişse, kişilerin alacakları miktar, doğumun meydana geldiği yıl baz alınarak verilir. Alınacak süt parası için, hastaneden alınmakta olan doğum belgesindeki kağıt dikkate alınacaktır.

Güncel haberler için bizi takipte kalın. GOOGLE PLAY UYGULAMA İNDİR // news.google.com//

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu