2023 Yüzde 90 Engelli Maaşı Ne Kadar Oldu
Yüzde 90 Engelli Maaşı Ne Kadar 2023! Yüzde 90 Engelli Olan Kişilerin Alabileceği Yardımlar Nelerdir? Kimler Yüzde 90 Engelli Sayılır? Yüzde 90 Engelli Raporu Ne İşe Yarar? Yüzde 90 Engelli Raporu Olan Araba Kullanabilir mi? Yüzde 90 Engelli Raporu ile Araba Almak
Yüzde 90 Engelli Maaşı Ne Kadar 2023
Yüzde 90 Engelli Maaşı Ne Kadar 2023! Yüzde 90 Engelli Olan Kişilerin Alabileceği Yardımlar Nelerdir? Kimler Yüzde 90 Engelli Sayılır? Yüzde 90 Engelli Raporu Ne İşe Yarar? Yüzde 90 Engelli Raporu Olan Araba Kullanabilir mi? Yüzde 90 Engelli Raporu ile Araba Almak
Engelli vatandaşlar sosyal yardımlarla geçimini sağlamaya devam etmektedir. Bu kapsamda pek çok kişi %90 engelli maaşı ne kadar 2023 şeklinde sorular yöneltmektedir. %90 engellilik oranına sahip olan kişiler 2022 yılında 1840 liralık aylık maaş alarak geçimini sağlamaktaydı.

Fakat enflasyonun olağanüstü artış göstermesi sebebiyle her yıl olduğu gibi 2023 yılının başında da engelli maaşlarına düzenleme yapıldı. 2023 yılını kapsayacak olan süreçte engelli maaşlarının (%69 üstü) aylık olarak 2609 lira olacağı açıklanmıştı.
Engelli vatandaşlar da yeni fiyatlar üzerinden 2023 yılı boyunca aylık almaya başladı.
Yüzde 90 Engelli Olan Kişilerin Alabileceği Yardımlar Nelerdir?
Engellilik oranlarına göre farklı sosyal yardımların alındığı bilinmektedir. Buna göre %90 engelli olan kişilerin alabileceği yardımlar da oldukça yüksek sayıdadır. Engelli vatandaşlar pek çok yardım paketine başvuru hakkına sahiptir.
Engellilik oranları arasında en yüksek sosyal yardımlar %90 orana sahip vatandaşlara sunulmaktadır. Engelli vatandaşlara sunulan sosyal yardımlarda yeni yapılan düzenlemelere göre yardım sayısında da artış gözlenmektedir.
Engelli vatandaşların alabileceği sosyal yardımlardan biri de aylık ödemelerdir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sunulan aylık ödemelerle birlikte engelli vatandaşların daha rahat bir yaşam sürmesi hedeflenmektedir.
Kimler Yüzde 90 Engelli Sayılır?
Son günlerde engelli maaşlarının ve engellilere sunulan sosyal yardımların sayısının arttığı bilinmektedir. Bu noktada kimler %90 engelli sayılır minvalinde sorular da sıklıkla yöneltilmektedir. %90 engellilik oranına sahip olabilmek için uzman heyet tarafından gerçekleştirilen kontrollerden geçmek gerekir.
Bu kontrollerle birlikte kişilerin engellilik oranları ölçülerek rapora eklenmektedir. %90 engeli bulunan kişiler de engellilik oranlarını bu şekilde tescil ettirerek rapora ekletebilmektedir.
Yüzde 90 Engelli Raporu Ne İşe Yarar?
Yüzde 90 ve üzerinde engelli raporuna sahip olan kişiler oldukça büyük oranda sosyal yardım başvuru hakkına sahiptir. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından sunulan yardım paketlerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca sunulan yardım paketlerinin eklenmesiyle birlikte büyük oranda sosyal yardım alınabilir.
Bu noktada yüzde 90 engelli raporu ne işe yarar sorusu da sıklıkla yöneltilmektedir. Yüzde 90 engelli raporuna sahip kişilerin pek çok açıdan avantajlara sahip olduğu bilinmektedir.
Yüzde 90 Engelli Raporu Olan Araba Kullanabilir mi?
Yüzde 90 engelli raporuna sahip olan kişilerin ÖTV indiriminden yararlanacağının açıklanmasıyla birlikte pek çok kişi bu fırsatları değerlendirmeye başladı. Bu noktada yüzde 90 engelli raporu olan araba kullanabilir mi sorusu da sıklıkla sorulmaya başlandı.
Engelli raporuna sahip olan vatandaşların ÖTV indiriminden yararlanarak oldukça uygun fiyatlara araba alabildiği bilinmektedir. Fakat bu noktada pek çok kişi yüzde 90 engelli raporuna sahip olan kişilerin araba sürmelerinin yasak olup olmadığını merak etmektedir. Yüzde 90 engelli raporu olan vatandaşların H sınıfı ehliyet alarak araba sürebilmeleri mümkündür.
Yüzde 90 Engelli Raporu ile Araba Almak
Kısa süre önce yapılan açıklamaya göre yüzde 90 engelli raporu ile araba almak artık mümkün hale gelmektedir. Bunun yanı sıra engelli vatandaşlara sunulan avantajlardan biri de araba alım konusundadır. ÖTV indirimiyle birlikte araba alabilen engelli vatandaşlar büyük oranda uygun fiyatlarla sıfır araç satın alabilmektedir. Bu sayede engelli vatandaşların birçoğunun bu fırsatları değerlendirdiği de bilinmektedir.
Yüzde 90 engelli raporu olan kişilerin bayilerin yolunu tutmasıyla birlikte araç alış-satış sektöründe oldukça büyük bir hareket meydana gelmektedir. Yüzde 90 engelli raporuyla araba almak için bayide raporun aslının bulundurulması ve beyan edilmesi gerekmektedir.
Sonrasında yapılacak olan işlemlerin tamamlanmasıyla birlikte ÖTV indirimi almak da mümkün hale gelerek engelli vatandaşların araç alışı desteklenmektedir.
Engelli yardımlarına başvuru sıklıkla e-devlet üzerinden gerçekleştirilmektedir. E-devlet üzerinden sosyal yardımlara başvurabilmek için aşağıdaki adımları takip etmek yeterlidir;
Online olarak başvuru yapmak için e-devlet portalına bilgileriniz ile birlikte giriş yapmanız gerekmektedir.
Portala giriş yaptıktan sonra arama kısmına “Sosyal Yardım Hizmetleri” yazınız.
Çıkan sonuçlardan “Sosyal Hizmet Başvurusu” seçeneğini tıklayarak, başvuru sayfasına yönlendirileceksiniz. Bu sayfanın sağında “Yeni Başvuru” kutucuğu göreceksiniz, o kutucuğa tıkladığınızda başvuru formuna ulaşmış olacaksınız.
Ardından istenen bilgileri eksiksiz ve tamamen doğru bir şekilde girerek başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca sunulan sosyal yardımlara ilişkin detaylara ulaşarak başvuru yapmak için buraya tıklayınız.
E-devlet üzerinden yapılan geçmiş başvuruları sorgulamak ve başvurulara ilişkin detayları görüntülemek için buraya tıklayınız.
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından sunulan muhtaç aylığına buraya tıklayarak başvurulabilir.
Engelli Maaşı Sorgulamak İçin Neler Yapılmalıdır?
Engelli maaşı sorgulama E-Devlet sistemi üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir. Sorgulama işleminin yapılabilmesi için E-Devlet sistemine kimlik doğrulama ile giriş yapılmalıdır. Kimlik doğrulama işlemi için E-Devlet şifresine ihtiyacınız olacaktır. E-Devlet şifreniz yoksa PTT şubelerine giderek almanız mümkün olacaktır. Engelli maaşı sorgulama işlemi için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir;
Sorgulama için öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/aile-bakanligi-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulamaadresine giriş yapılması gerekmektedir.
Sayfa açıldığında ‘Kimliğimi Şimdi Doğrula’ yazan mavi kutucuk tıklanmalıdır.
Kimlik doğrulama sayfasında E-Devlet şifresi ile ya da alternatif diğer kimlik doğrulama yöntemleri ile kimlik doğrulama işlemi tamamlanmalıdır.
Kimlik doğrulama işlemi tamamlandıktan sonra sorgulama sonucu otomatik olarak görüntülenecektir.
Engelli maaşı sorgulama E-Devlet sistemi üzerinden online olarak yapılabildiği gibi telefon aracılığıyla da yapılabilmektedir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren Alo 144 aranarak sorgulama işlemi yapılabilmektedir. Saat 08:00 ile 18:00 aralığında Alo 144 aranarak sorgulama işlemi kolaylıkla yapılabilmektedir.
Engelli Sağlık Kurulu Raporu Nasıl Alınır?
Sağlık Bakanlığına bağlı olan tam teşekküllü devlet hastanelerine başvuru yapılarak engelli sağlık kurulu raporu alınabilmektedir. Başvuru sırasında bazı evrakların teslim edilmesi gerekmektedir. Bu evraklar şu şekilde sıralanabilmektedir;
5 adet vesikalık fotoğraf
Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
Başvuru formu (hastaneden temin edilebilmektedir)
Engelli Sağlık Kurulu raporu hazırlanırken gerekli muayeneler yapılmakta ve heyet tarafından engel oranına karar verilmektedir. Engelli sağlık kurulu raporunda;
Engelli ibaresi
Engel oranı
Engelli vatandaşın kimlik bilgileri
Uzman doktorların imzaları
Engel grubu bilgileri yer almaktadır.
Engelli Maaşını Kimler Alabilir?
2022 engelli maaşı 2019 yılında şartlara uygunluk sağlayan tüm engelli vatandaşlara verilmektedir. Bir kişinin engelli maaşı alabilmesi için en az %40 engelinin bulunması gerekmektedir. Şartlar ise engel oranlarına göre değişiklik göstermektedir. Engel oranlarına göre şartlar şu şekilde sıralanabilmektedir;
%40 ila %69 aralığında engel oranına sahip olan kişiler için şartlar;
Başvuru sahibi engelli vatandaşın 18 yaşından büyük ve 65 yaşından küçük olması gerekmektedir.
Başvuru sahibinin %40 ile %69 arasında engel oranı olması ve sağlık kurulu raporu bulunması gerekmektedir.
Başvuru sahibine nafaka bağlanmamış olması ya da nafaka bağlanmasının mümkün olmaması gerekmektedir.
2828 sayılı kanun kapsamında harçlık alınmıyor olması gerekmektedir.
SGK’dan herhangi bir gelir elde edilmemesi gerekmektedir.
Uzun vadeli sigorta kollarına bağlı olacak şekilde çalışılmıyor olması gerekmektedir.
Başvuru sahibinin istemesine rağmen işe yerleştirilememiş olması gerekmektedir.
Hane içerisinde kişi başına düşen aylık gelirin, net asgari ücretin 3’te ikisinden az olması gerekmektedir.
%70 ve üzerinde engel oranına sahip olan kişiler için şartlar;
Başvuru sahibi engelli vatandaşın 18 yaşından büyük olması gerekmektedir.
Başvuru sahibi engelli vatandaşın %70 ve üzerinden engel oranına sahip olması ve sağlık kurulu raporu bulunması gerekmektedir.
Başvuru sahibi nafaka almamalıdır ya da nafaka alma ihtimali bulunmamalıdır.
2828 sayılı kanun kapsamında harçlık alınmaması gerekmektedir.
SGK’dan gelir elde edilmemesi gerekmektedir.
Hane içerisinde kişi başına düşen aylık gelirin, net asgari ücretin 3’te ikisinden az olması gerekmektedir.
Engelli maaş ve detayları için https://engellilerdostu.com/engelli-maasi/ linkine tıklayın.