65 Yaş Aylığı Nedir? 65 Yaş Aylığı Almanın Şartları Nelerdir?
65 Yaş Aylığı İçin Aranan Şartlar! 65 Yaş Aylığı Başvuru Süreci ve Gerekli Belgeler! 65 yaş aylığı başvurusu nasıl yapılır?
65 Yaş Aylığı Nedir?
65 Yaş Aylığı İçin Aranan Şartlar! 65 Yaş Aylığı Başvuru Süreci ve Gerekli Belgeler! 65 yaş aylığı başvurusu nasıl yapılır?
65 Yaş aylığı, sosyal devlet ilkesinin bir gereği olarak hayata geçirilen uygulamalardandır. 65 yaşını doldurmuş olmasına rağmen emekli olamamış vatandaşlarımızın zaruri ihtiyaçlarını giderebilmesi adına devletimiz her ay bu aylığı ödemektedir.
Önceden 3 ayda bir yapılan ödemeler yeni düzenlemeler ile ayda bir olarak değiştirilmiştir. 65 yaş aylıgından faydalanabilmek için gereken şartları yazımızda bulabilir ve bu doğrultuda başvurularınızı yapabilirsiniz.
65 Yaş Aylığı Almanın Şartları Nelerdir?
65 yaş aylıgı, yasalarımız tarafından belirlenen şartlar kapsamında 65 yaşını doldurmuş ancak hiçbir geliri olmayan vatandaşlarımıza yapılan ödemedir. Yasal dayanağı ise 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun’dur.
Halk dilinde yaşlılık aylıgı olarak da bilinen bu uygulama sonradan getirilmiş ve adeta yaşlılarımızın imdadına yetişmiştir. Hiçbir geliri olmayan ve zaruri ihtiyaçlarını dahi gidermekten aciz olan yaşlılarımız bu sayede hayatlarını idame ettirebiliyor. Ayrıca bu para doğrudan 65 yaş üzeri kişilerin hesaplarına yattığı için başkalarının çekmesi de mümkün değildir.
65 Yaş Aylığı İçin Aranan Şartlar
65 yaş aylıgı için başvuru yapmayı düşünen vatandaşlarımız aşağıda yer alan şartları sağlamalıdır.
- Başvurucunun 65 yaş ve üzerinde olması. Yaş hesaplamasında başvuru tarihi esas alınacaktır. Ayrıca yaş düzeltmesi yapılması durumunda düzeltmeden önceki doğum tarihi değerlendirmeye alınacaktır. Böylelikle aylığı daha erken almak için yaş büyütme gibi işlemler yapılmasının da önüne geçilmektedir.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak şartlardan bir diğeridir. Erkek ve kadınlar başvuru yapabilir.
- Başvuran kişinin hiçbir sosyal güvencesi olmamalıdır.
- Nafaka geliri olmamalıdır.
- Kira, aylık gibi hiçbir geliri olmamalıdır.
- Hane halkının ortalama geliri (net asgari ücretin 3’te 1’i) üzerinde olmamalıdır.
- Sağlık sigortası olmamalı.
- Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında harçlık geliri elde edilmemeli.
Sayılan başvuru şartlarının tamamının birlikte sağlanması gereklidir. Bu şartlardan bir veya birkaçının sağlanmaması durumunda başvuru kabul edilmeyecek ve aylık bağlanmayacaktır.
65 Yaş Aylığı Başvuru Süreci ve Gerekli Belgeler
65 yaşını doldurmuş vatandaşlarımız 65 yaş aylığı başvurusu nasıl yapılır sorusunun cevabını araştırıyor. Sizler için başvuru makamını ve gereken belgeleri listeledik. Belgeleri eksiksiz bir şekilde teslim etmeniz ve şartları da sağlamanız durumunda sizler de 65 yaş aylığından faydalanabilirsiniz.
65 yaş aylığı başvurusu nasıl yapılır
65 yaş aylıgı başvuruları ikamet edilen ilçenin kaymakamlığında bulunan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına yapılır. Başvuru esnasında sizlerden aşağıdaki belgeler istenecektir:
- Nüfus kayıt örneği
- Nüfus cüzdanı
- Vasi tarafından başvuru yapılması durumunda yetkili mahkeme tarafından verilmiş vasilik kararı
- Yaşlılık aylığı başvuru formu (kaymakamlıkta doldurulacak)
Başvuru esnasında gelir tespitine yönelik bir belge talep edilmemesi esastır. Zira bu durum bizzat araştırma konusu yapılacaktır. Başvuru yapıldıktan sonra kişiye başvuru alındı belgesi verilecektir. Alındı belgesi ile başvuru süreci takip edilebilir.
Başvuru süreci tamamlandıktan sonra sosyal inceleme aşamasına geçilir. Bu aşamada başvurucunun gerçekten şartları sağlayıp sağlamadığı kontrol edilir. Sosyal çevreden ve hane araştırmasından elde edilen bulgular kişinin dosyasına eklenir.
Ziyaretlere ilişkin bilgi formları ziyareti gerçekleştiren personel tarafından doldurulacaktır. Bu bilgiler doğrultusunda vakıf mütevelli heyeti tarafından nihai bir karar verilecektir. Kararın olumlu olması durumunda 65 yaş aylığı bağlanacaktır.
65 yaş aylıgı almaya hak kazanan kimseler aylıklarını PTT hesaplarından çekebilir. Aylık bağlandıktan sonra şartlarda değişiklik olması durumunda ise aylık kesilecektir. Örneğin kişinin sosyal güvencesinin başlaması, gelir elde etmesi, nafaka kazanması, harçlık almaya başlaması gibi durumlarda 65 yaş aylığı kesilecektir.
65 yaş aylıgı almaya hak kazanan kimseler sağlık sigortasından da faydalanmaya başlayacaktır. Böylelikle bu kişilere yönelik olarak geriye dönük GSS borcu da çıkarılamayacaktır. 65 yaş aylığı almaya başladıktan sonra ise sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanmak mümkün olacaktır.
Devletin geri ödeme listesinde olmayan ilaçlardan ücret alınmaya devam edecektir. Sizler de yukarıda belirtmiş olduğumuz adımları takip ederek başvurunuzu yapabilirsiniz. Önceden 3 ayda bir ödenen maaş artık ayda bir hesaplara yatırılan yaşlılık aylığından böylece istifade edebilirsiniz.
Başvurularınızda vermiş olduğunuz bilgi ve belgelerin doğruluğundan emin olmalısınız. Aksi takdirde idari ve adli yaptırımlara kadar varacak sorunlar ile karşı karşıya kalmanız söz konusu olabilecektir.
Güncel haberler için bizi takipte kalın. news.google.com