Ağır Zihinsel Engelli: Nedir? Tanımı…
Ağır Zihinsel Engelli Nedir? zihinde birtakım engellere sebep olan nedenler şu şekildedir...
Ağır zihinsel engelli olan bir birey zeka puanlamasında 20 ile 40 puan aralığındadır. Bu puanlama doğum sırasında ya da sonrasında farklı düzeye ulaşabilir. Genellikle zihinsel engelli kişilerde motor problemleri gözlenmektedir. Bu problemler dil ve konuşma sorunları ile ortaya çıkar. Zihinsel engelli bireylerde doğuştan bu rahatsızlık ortaya çıkmaktadır.
Ağır düzeyde zihinsel engelli bireyler özel eğitim kurslarında eğitim görmelidir. Ancak bu sayede hayata daha da kolaylaştıracak birtakım aktiviteler kazandırılabilir. Zaten halihazırda motor kabiliyetlerini kullanamayan küçük yaştaki çocuklar ilerleyen yaşlarda bu kabiliyetlerini güçlendirmek için özel eğitim almalıdır. Buna ek olarak ayrıca konuşma problemi ve dil ile ilgili sorunlar genellikle altı yaştan sonra daha çok kendini göstermektedir.
Temel becerilerinde kısıtlı bir yeterliliğe sahip olan ağır zihinsel engelli kimseler mutlaka en temel bakımla beceri kazanmalıdır. Bu beceriler hem ailede hem de eğitim kurumunda verilmelidir. Uzman kişiler tarafından iletişim becerilerinde veya basit motor kabiliyetlerinde günlük yaşamlarını sürdürebilecek kadar bilgi kazandırılmasıdır.
Basit motor kabiliyetlerinde herhangi bir nesneyi tutma veya oturup kalkma gibi bazı kavramlar pekişmelidir. Genellikle normal bir insandan daha ağır düzeyde motor kabiliyetleri geliştirilebilen zihinsel engelliler mutlaka özel eğitim görmelidir.
Algı tepkileri ve güç öğrenmeleri ağır zihinsel engellerin öğrenebilmesine engel değildir. Her anlamda öğrenebilecekleri ve günlük yaşamlarını sürdürebilecekleri bazı eğitimler bulunur. Bu eğitimlerde mutlaka uzman kontrolünde temel bakım düzeyinde birtakım çalışmalar yapılmaktadır. Ancak bu sayede hem ailesi hem de kendi için yaşamını daha kolay hale getirmek mümkündür.
Ağır Zihinsel Engelli Nedir?
Ağır zihinsel engelli denildiğinde akla gelen ilk durum bireyin günlük ihtiyaçlarını tek başına yapamıyor oluşudur. Zihinsel bir engel yüzünden oluşan bu durumda motor kabiliyetleri tamamen kısıtlanmıştır. Bakıma muhtaç ve temel gereksinimleri karşı taraftan sağlanacak düzeydedir.
Genellikle zihinsel engelli kimselerde problemleri çözememe, algılama sorunları, gelişim standartlarının bozuk olması, soyut düşünme geriliğinin bulunması görülmektedir. Bu durumlar ağır zihinsel engellinin küçük yaşlarında ortaya çıkmaktadır.
Göz teması kurmak da zorluk çekebilir ve motor kabiliyetlerinin çok daha geride olmasından dolayı herhangi bir nesneyi tutamayabilirler. Bu sebepten dolayı mutlaka iletişime geçmek için gerekli uzman kişilerden destek almalı ve hangi tedavi uygulanacaksa beklenmeden yapılmalıdır. Erken yaşlarda alınan eğitimler ileriki yaşlarda çok daha önemli olmaktadır.
Zihinsel engellinin sınıflandırılmasında ağır zihinsel engelli bu durumun en zorlayıcı taraflarından biridir. Çünkü diğer engel durumlarına göre tamamıyla motor kabiliyeti son derece düşüktür. Becerileri azalmış ve iletişim kurmakta zorluk yaşayan kimselerden oluşurlar.
Bu durumların yaşanmasındaki bazı etmenler genel olarak sınıflandırılabilir. Uzmanların yaptığı birtakım açıklamalarla
Zihinde birtakım engellere sebep olan nedenler şu şekildedir;
- Gebelikte alkol kullanımı
- Annenin gebelik sırasındaki bozuk beslenme alışkanlıkları
- Gebelik sırasında kullanılan ağır ilaçlar
- Gebe annenin yaşı
- Gebelikte tütün ve buna benzer uyuşturucu maddelerin kullanımı
Sayılan bu durumlar esas alındığında aslında gebelikte veya doğum öncesinde annenin sağlıksız bir yaşama sahip olduğu genetik faktörler de eklendiğinde zihinsel engelliliğe sebep olmaktadır.
Sadece engelleyen etmenler değil bu durum hamilelik sırasında bazı hastalık ya da travmalar gibi genetik nedenlerle de ortaya çıkmaktadır. Mutlaka genetik etmenler sonradan oluşan etmenlerle birleştiğinde engellilik durumu daha da artmaktadır.
Güncel haberler için bizi takipte kalın. news.google.com…
Engelli hakları ve ilgili başlıklar için https://engellilerdostu.com/engelliler-dostu/ linkine tıklayın.