Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli Maaşları?
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli Maaşları Ne Kadar? Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli Maaşı Başvurusu? Engelli Maaşı Sorgulama?
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, binlerce vatandaşa, engelli-engelsiz olsun çeşitli yardım ve hizmet çalışmaları sunmaktadır. Fakat ülkemiz içerisinde en çok destek ve ele ihtiyacı olan bireylerimiz özel, yani engeli bulunanlarımızdır. Engelli bireylerimiz, hayat şartlarını diğer bireylerimiz kadar kaliteli yaşayamamaktadır maalesef. Durum böyle iken, Aile ve sosyal politikalar bakanlığı engelli maaşları gibi maddi manevi hizmetler sunulmuştur.
Bu hizmetlerdeki amaç, engelli bireylerimizin tek başlarına yaşadıkları süre boyunca, ihtiyaçlarını karşılayabilmesi başkalarına gereksinim duymadan hayata ve topluma kazandırılabilmesidir. Bunun yanı sıra engelli bakım parası ise, hayatlarını başkalarına bağlı olarak yaşamak zorunda kalan vatandaşlarımızın bakımlarını üstlenen kişilerin aldıkları paralardır. Burada ise amaç bakmakla yükümlü olan kişi de kendi hayatından verdiği zamanı ve emeği kazanabilecektir. Bu şekilde iki tarafta mağdur ve kayıp içerisinde olmayacaktır.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli Maaşları Ne Kadar?
Engelli maaşları, bilindiği üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından bağlı bulunulan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından engelli vatandaşlarımızın hesaplarına yatmaktadır. 2022’nin son günlerine yaklaştığımız aylarda alınan son güncel engelli maaşı;
- %40 ile %69 arası rapor sahibi olan vatandaşlarımız için; 1.124 lira,
- %70 ve üzeri rapor sahibi olan vatandaşlarımız için; 1.687 liradır.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli Maaşı Başvurusu?
Engelli maaşlarına başvuruda bulunmak isteyen vatandaşlarımız, sağlık kurulları aracılığı ile tam teşekküllü hastaneler tarafından aldıkları ve en az %40 olan engelli raporları ile, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına giderek engelli maaşı için başvuruda bulunabilmektedirler. Maaşınız onaylanır ise, onaylandıktan sonraki ilk aydan itibaren, başvuru sırasında verdiğiniz ya da size verilecek olan anlaşmalı banka hesaplarınıza yatacaktır.
Engelli Maaşı Sorgulama?
Aile ve sosyal politikalar bakanlığı engelli maaşları onaylanan vatandaşlarımız, her ayın başı ile ayın dokuzuna kadar, anlaşmalı bankalar üzerinden kontrollerini yaparak, paralarının yatıp yatmadığını öğrenebilmektedirler. Bunun yanı sıra e-devlet üzerinden de maaşın yatıp yatmadığına dair kontrollerini yapabileceklerdir. E-devlet üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/ashb-engelli-evde-bakim-odeme-sorgu sayfasına giderek, maaş bilgilerinizi ve yatıp yatmadığını kontrol edebilirsiniz.
Engelli Maaşı Başvuru Evrakları?
Engelli maaşına başvuruda bulunmak isteyen bireylerimizin, başvuru esnasında birtakım evraklar ile gitmeleri gerekecektir. Bu bilgiler, sizin maaşa olan ihtiyacınızı teyit edecek nitelikte olacaktır. Bu evraklar; TC. kimlik numarası ve nüshası, gelir durumunu niteler belge, engelli raporu, nüfus kayıt örneği, muhtaçlık/fakirlik belgesi…
Engelli Maaşı Hangi Şatlarda Kesilir?
Aile ve sosyal politikalar bakanlığı engelli maaşları alan vatandaşlarımız, sağlık kurulları aracılığı ile alınan raporların süresi boyunca maaş almaktadırlar. Süreli vesüresiz olarak raporlar belirlenmektedir. Süreli raporlar iki ile beş yıl arası geçerlidir ve iyileşme durumu söz konusu ise rapor bir daha verilmez ve verilmeyen rapordan ötürü maaşta kesilecektir.
Aile ve sosyal politikalar bakanlığı engelli maaşları, engelli bireye nafaka veya başka gelir bağlanırsa, durumu asgari düzey için belirlenen sınırın yani 3/1 üzerine çıkarsa, sağlık durumu iyileşirse, doktor tarafından rapor verilmez ise aile ve sosyal politikalar bakanlığı engelli maaşlarından yararlanma şansı olmayacaktır. Ölüm durumu da söz konusu olursa zaten maaş hepten kesilecektir.
Süresiz Engelli Raporu Hangi Hastalıklara Verilir?
Süresiz rapor alarak maaşınızı gittiği yere kadar alacaksınızdır. Süresiz raporlar ise her hastalığa verilmez. Kesinlikle iyileşme şansınız görünmüyor ise ve ömür boyu bağıl yaşam içerisinde olacaksanız engelli maaşlarından faydalanma hakkına da sahipsinizdir. Bu hastalıklardan bazıları;
- Kalp hastalığı
- Romatoid Artrit
- Kanser
- Crohn hastalığı
- Alzheimer hastalığı
- KOAH
- Astım
- Kronik böbrek hastalığı
- HIV
- AIDS
- Hepatit
- Felç
- Diyabet
- Kemik erimesi
- Depresyon
Benzer içerikler;
Alo 144 sosyal yardım hattı nedir?
Alo 183 sosyal destek hattı nedir?