Ankilozan Spondilit Hastaları Devlet Yardımı Alabilir Mi?
Ankilozan Spondilit Hastaları Engelli Maaşı Alabilir Mi? Ankilozan Spondilit Yüzde Kaç Rapor Alabilirim? Ankilozan Spondilit Engelli Raporu Nasıl Alınır? Ankilozan Spondilit Hastaları Malulen Emekli Olabilir Mi?
Ankilozan Spondilit Hastaları Devlet Yardımı Alabilir Mi?
Ankilozan spondilit hastası olanlar devlet yardımı alabilir. Devlet yardımı almak için öncelikli olarak bu hastalığın teşhisinin konulması ve raporlu olunması gerekir.
Raporlu bir hasta devlete başvuru yaparak yardımdan yararlanabilir. Devletin sunduğu bir takım yardım olanaklarından düzenli bir şekilde faydalanmaya hak kazanır. Gıda, giyim gibi bazı yardımlar devlet tarafından karşılıksız bir şekilde verilir.
Bu sayede hastalık sahibi kişiler ihtiyaçlarını giderir. Nakit yardımı ve diğer yardım desteklerinden yararlanmak isteyen hastalar engellilik veya bir diğer adı ile özürlülük raporu alabilir. Bu yardım kapsamında tercih edebilecekleri yardımlar e-Devlet üzerinden incelenebilir.
Hastalar raporlarını yine e-Devlet üzerinden uygulamaya giriş yaparak detayları öğrenebilir. Rapor almak isteyen hastalar öncelikli olarak heyet raporunu devlet hastanelerinin sağladığı olanaklarla almalıdır. Heyet raporu çıkan kişiler derecelerine göre özürlülük raporuna sahip olur.
Derecesi uygun olan kişiler minimum %40 oranında özel olup derecesine sahip ise devletin sunduğu yardımlardan yararlanabilir. Ayrıca bu raporu düzenli olarak yenilenmeli ve %40’ın altında olan kişiler sosyal yardımlardan yararlanmaya hak kazanamaz.
Devletin belirlediği bu oran altında kalan kişiler özürlülük maaşı veya diğer sosyal yardımları alabilmek için başvuru yapabilir fakat söz konusu yardımlardan yararlanıp yararlanmayacakları belli olmaz. Başvuru yapmak için e-Devlet hesabını kullanan kişiler şartları inceleyebilir.
Devlet yardımı almak isteyen hastalar ve onlara bakan ailelere bu destekler sayesinde aile ekonomisine katkıda bulunmak ister. Nakit desteği veya gıda desteği gibi birtakım olanaklardan faydalanmak isterler.
Birçok kişinin merak konusu olan ankilozan spondilit hastalığında kişiler özürlülük raporu alır. Fakat bu rapordaki özürlülük oranına göre yardımlardan yararlanması mümkündür. Hastalık ciddi yorgunluğa sebep olduğu ve hareket kabiliyetini kısıtladığından dolayı kişilerin iş hayatını etkiler.
Bu sebepten dolayı çalışamaz hale gelen ve iştahsızlık gibi bazı birtakım sorunlar ile kendini belli eden bu hastalık hayatı yaşanmaz hale getirebilir. Kişiler hastalık yüzünden eve gelir getiremiyor olabilir.
Bu yüzden raporlu bir şekilde özürlülük maaş almaya hak kazanmak için başvurularını yapabilirler. Rapor almaya hak kazanmak için öncelikli olarak bu hastalığın tanısının konması gerekir. Tanı konan hastalar maaş alacaklarını belirterek heyet raporu isteyebilir.
Heyet raporundan geçtikten sonra ortaya çıkan engellilik derecesi ile birlikte yardım kuruluşlarına başvuru yapabilirler. Minimum %40 oranında engelli olması gerekir. Sonrasında ise istediği yardım kuruluşuna başvuru yapabilir.
Tüm hayatı olumsuz etkileyen ve savaşılması güç olan bu hastalık ile hastalar ciddi maddi sorunlar yaşayabilir. Bu durumun önüne geçmek için devlet birtakım yardımlar sunar ve bu hastalar hayatlarını daha rahat bir şekilde geçirir.
Ayrıca hastalar rapor aldıktan sonra kendi ve ailesi için bir takım sosyal desteklerden belediye, valilik, kaymakamlık gibi kuruluşlar dan başvuru yaparak yararlanabilir.
Ankilozan Spondilit Hastaları Engelli Maaşı Alabilir Mi?
Ankilozan spondilit hastası engelli maaşı almaya hak kazanması için gerekli koşulları sağlaması gerekir. Özürlülük raporu almak isteyen kişinin öncelikli olarak omurga ve eklemlerde oluşan bu hastalıklardan dolayı ciddi hareket kısıtlılığına sahip olması gerekir.
Hareketlerdeki bozukluk ve kısıtlama yüzünden çalışamıyor olması sebebi ile raporun yüzdesi belirlenir. Tüm gerekli detaylar heyet tarafından incelenir ve uygun görülen engellilik derecesi verilir.
Heyet raporunda engelliliğin derecesine göre engelli olduğu kanısına varılır. Engellinin ciddi sıkıntı ve deformasyon sonucunda %40 oranında engellilik derecesine sahip olması gerekir.
Bu hastalık için engel durumu kişiye göre değişir. Herkeste aynı engel durumu olmayabilir. Bu sebepten dolayı raporda yazılacak engellilik derecesi birbirinden farklı olur.
Hasta kişiler engelli maaşı almak için en az %40 oranında engel raporunu alması gerekir. Bu raporu alabilmek için fizik tedavi bölümü ve birden fazla bölümde muayene olması gerekir. Zorlu bir süreç olması nedeni ile birlikte birtakım süreçlerden geçerek zaman alabilecek bir konudur.
Raporda istenilen tüm birimlerden muayene olunması ve ortaya çıkacak ortak sonuçlarla engellilik derecesinin belirlenmesi mümkündür. Hasta kişinin tüm birimlerden muayene olması zorlayıcı bir durum olarak görülebilir.
Yürümekte ve hareket etmekte zorlanan hastalar bu zorlu süreçten geçtikten sonra belirlenecek olan derece ile birlikte başvurularını yaparak engellilik maaşını almaya hak kazanabilir.
Ankilozan Spondilit Yüzde Kaç Rapor Alabilirim?
Ankilozan spondilit raporu kişiden kişiye değişen engellilik derecesi ile belirlenir. Bu raporu almak isteyen kişilerin minimum oranda ki engellilik derecesine ulaşması gerekir.
Bu sebepten dolayı minimum engellilik derecesine ulaşamayan kişiler rapor alması ve yardımlardan yararlanması mümkün olmaz. Yardımlardan yararlanmak için mutlaka belirlenen minimum tutarda ki engellilik derecesine sahip olmak gerekir.
Hastanın engelliliği tamamen hayatını kısıtlayan ve zora sokan durumlardan kaynaklanır. Engellilik derecesini arttıracak olan birtakım belirtiler şu şekilde sıralanabilir;
- Hastanın yürüyemez olmasına,
- Hastalık yüzünden çalışamaz duruma gelinmesi,
- Zorlu hastalık süreçlerinde ilaç ve benzeri desteklerin maddi olarak karşılanmaması,
- Günlük ihtiyaçların karşılanamıyor olunması,
- Bir takım özel ihtiyaçların kişinin kendi tarafından değil de yakını tarafından sağlanması gibi durumlarda raporun yüzdesini artıracak unsurlar sayılabilir.
Ankilozan Spondilit Engelli Raporu Nasıl Alınır?
Ankilozan spondilit engellilik raporunu almak için hastanelerde heyet raporuna girmek gerekir. Heyet raporuna girmek isteyen kişilerin üç hakkı bulunur. Her hakta belirtilen engellilik derecesine ulaşmaları gerekir.
İlk girdikleri heyet raporunda %40 oranında ki engellilik durumunu kazanamazlar ise yardımlardan yararlanamazlar. Fakat zamanla hastalığın seyri daha da ağırlaştığında bu oran artabilir ve engelli maaşı almaya hak kazanabilirler.
Engelli maaşı almak isteyenlerin en az minimum tutarda ki dereceyi kazanmaları bu süreçte hayatını kendi idame ettirememesi gerekir. Bir başkasının bakımına muhtaç olma durumu da yine bu hastalıktaki engellilik raporunu almayı gerektirir.
Hastanın engelli raporu heyette istenen tüm birimlerden muayene olması ile başlar. Fizik tedavi den birkaç farklı bölüme her türlü detaylı inceleme yapılır ve son olarak ortaya çıkan sonuçlar hayat raporunda değerlendirilir.
Engelli raporunu almak isteyenler hastanelerin heyet raporlarında belirlenen en az oranda ki engellilik durumunu aldıkları takdirde rapor ile birlikte başvuru yapabilir.
Ankilozan Spondilit Hastaları Malulen Emekli Olabilir Mi?
Ankilozan spondilit hastası olan kişilerle malûlen emeklilik için SGK birimlerine başvuru yapmalıdır. Engellilik rapor derecesine göre malûlen emekli olma durumları bulunabilir.
Ayrıca her hastanın hastalık süreci birbirinden farklı olduğu için bu durumun net ve kesin bilgisi SGK birimlerinden elde edilebilir. En yakın SGK kuruluşuna giderek malûlen emekli olma konusunda destek alınabilir.
Malulen emekli olmak için gereken şartları yerine getiren hasta kişiler bu durumdan faydalanabilir. Zorlu ve oldukça sıkıntılı bir süreç olan bu durum kişilerin merak ettiği soruların en başında gelir.
Malulen emekli olmak isteyen kişilerin gerekli şartları taşıyor olması durumunda hızlı ve ivedilikle birlikte emekli olması mümkündür. Tüm gerekli detayları sadece SGK birimlerinden öğrenebilirsiniz.
Her hasta birbirinden farklı süreçler yaşadığından dolayı malûlen emekli olma durumu hastadan hastaya göre değişkenlik gösterir.
Benzer içerikler;
Otizm nedir? Belirtileri nelerdir?
Otizmli çocukların annelerinden mektup var!
Serebral Palsi Nedir? Belirtileri Nelerdir?