Asgari Ücretle Çalışana Devlet Yardımı Var mı?
Asgari Ücretle Çalışana Devlet Yardımı Var mı? Asgari Ücretle Çalışanlara Verilen Yardımlar Nelerdir? Asgari Ücretle Çalışan Biri Sosyal Yardım Alabilir mi? Asgari Ücretliye Devlet Desteği Var mı? Asgari Ücret Desteğinden Kimler Faydalanabilir? Asgari Ücretle Çalışan İşçinin Hakları Nelerdir?
Asgari Ücretle Çalışana Devlet Yardımı Var mı?
Asgari Ücretle Çalışana Devlet Yardımı Var mı? Asgari Ücretle Çalışanlara Verilen Yardımlar Nelerdir? Asgari Ücretle Çalışan Biri Sosyal Yardım Alabilir mi? Asgari Ücretliye Devlet Desteği Var mı? Asgari Ücret Desteğinden Kimler Faydalanabilir? Asgari Ücretle Çalışan İşçinin Hakları Nelerdir?
Devletin ihtiyaç sahiplerine yaptığı yardımların ardı arkası kesilmiyor. Bu yardımlardan bir tanesi de asgari ücretli çalışana yapılan yardım. Devlet yardımları konusunda araştırma yapanlar, asgari ücret çalışana devlet yardımı var mı? diye de araştırma yapmaktadır. Daha önce herhangi bir sosyal yardımdan faydalanmamış olan asgari ücretle çalışanlara devlet desteği bulunmaktadır.
Asgari ücretle çalışan vatandaşlar da sosyal yardıma başvuru yapabilmektedir. Ancak vatandaşların destekten yararlanabilmeleri için hanede yaşayanların kişi başına gelirinin net asgari ücretin 3’te 1’inden az olması şartı koşulmaktadır.
Asgari ücretle çalışmakta olan, açlık sınırının altında maaş alan ve hayatını zorlukla devam ettirmeye çabalayan vatandaşlar bu haktan yararlanabilmektedir.
Asgari Ücretle Çalışanlara Verilen Yardımlar Nelerdir?
Maalesef asgari ücretle hayatını idame ettirmeye çalışan vatandaş, hala açlık sınırının altında yaşamaktadır. Bu gelirle eğitimden gıdaya, faturalardan ev kirasına ve daha pek çok gidere kadar asgari ücretle geçinmeye çalışan vatandaş geçim sıkıntısı çekmektedir.
Bu durumda, hanede yaşayan çalışanların gelirlerine ve kişi sayısına göre devlet, geçim sıkıntısı çeken bu vatandaşlara birtakım yardımlardan faydalanma imkanı sağlamıştır. Öne çıkan yardımlar şunlardır:
- Gıda Yardımı
- Elektrik Faturası Yardımı
- Kırtasiye Yardımı
- Yakacak Yardımı
- Eğitim Yardımı
- Kira Yardımı
- Kısa Süreli Çalışma Ödeneği
- Ek Ödeme ve İkramiyeler
- Ulaşım Yardımı
Asgari Ücretle Çalışan Biri Sosyal Yardım Alabilir mi?
Birçok belediye ve devletin belli kurumları, maddi sıkıntılar içinde yaşamaya çalışan, maddi hiçbir geliri olmayan ve temel ihtiyaçlarını bile gideremeyecek durumda olan vatandaşlara yardım elini uzatmaktadır.
Peki, asgari ücretli çalışan biri sosyal yardım alabilir mi? Evet, devlet asgari ücretlilere de sosyal yardımlardan yararlanabilme hakkı tanımıştır.
Asgari ücretli olduklarını belgeleyen vatandaşlar, belediyelerin yardım birimlerine, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına ve kaymakamlıkların içinde yer alan SYDV’lere yardım için başvuruda bulunabilmektedir. Dar gelirli vatandaşların faydalanması için hayata geçirilen bu uygulama, asgari ücretli çalışan vatandaşlara da derin bir nefes aldırmaktadır.
Asgari Ücretliye Devlet Desteği Var mı?
Asgari ücretliye devlet desteği var mı? sorusu, devlet yardımlarından yararlanmak isteyen ve buna ihtiyacı olan vatandaşların sıklıkla sordukları sorular arasında yer almaktadır. Devlet, asgari ücretle çalıştığını ve geçinmekte zorlandığını belgeleyen vatandaşlara sosyal yardımlardan faydalanma hakkı tanımıştır.
Maddi olarak zor durumda bulunan kişiler, yukarıda sayılan belli başlı sosyal yardımlardan faydalanabilmektedir.
Vatandaşlar başvurularını belediyelerin yardım masalarına, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına ve kaymakamlıkların bünyesindeki SYDV’lere başvurabilmektedir. Başvurular, T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapılabilen https://www.turkiye.gov.tr/ linkinden de gerçekleştirilebilmektedir. Aile Destek Paketi kapsamında asgari ücretlilere hane içindeki kişi sayısına düşen gelire göre para yardımı da yapılmaktadır.
Asgari Ücret Desteğinden Kimler Faydalanabilir?
Asgari ücret bir çalışanın barınma, beslenme, ısınma, ulaşım, eğitim ve giyim gibi en temel ihtiyaçları karşılamasına yetecek şekilde düzenlenen en düşük ücrettir. Fakat bazı durumlarda kişi, aldığı asgari ücretle bile geçinim idame ettirememektedir. Bu durumda, asgari ücretle çalışanlara da sosyal yardımlardan faydalanma imkânı sağlanmaktadır.
Asgari ücret desteğinden kimler faydalanabilir? derseniz bunun için hanedeki kişi başına gelirin net asgari ücretin 3’te 1’inden az olması şartı aranmaktadır. Yardıma başvurular, 81 ilde bulunan kaymakamlıklardaki SYDV’lerden, belediyelerden, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından ve e- devlet üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti linkinden yapılabilmektedir.
Asgari Ücretle Çalışan İşçinin Hakları Nelerdir?
Asgari ücret ödemeleri, 4857 sayılı kanun kapsamında koruma altına alınmıştır. En geç bir ay içerisinde yatırılmak zorunda olan asgari ücret ödemelerinde 20 günden fazla gecikme olmaması gerekmektedir. 20 günden fazla gecikme olması durumunda, asgari ücretli çalışanın haklarından bir tanesi, iş görme edimini yerine getirmekten kaçınma hakkıdır. Ücret, 20 günden fazla gecikir ya da hiç ödenmezse çalışan,
iş akdini feshedebilir ve kıdem tazminatı talebinde bulunabilir.
Ücret gecikmesi veya ödenmemesi durumunda talep edilen haklar dışında, asgari ücretle çalışan işçinin hakları nelerdir? diye sorulacak olursa kısaca şu şekilde açıklanabilir:
- Sigorta isteme hakkı
- Kıdem ve İhbar Tazminatı istene hakkı
- Maaşın tam isteme hakkı
- Haftalık tatil hakkı
- Yıllık izin hakkı
- İşe dönüş hakkı
- Kısa dinlenme hakkı
İşçinin sigorta isteme hakkı, yasalarla zorunlu hale getirilmiş olan bir temel ve her kurumun çalışanına sağlaması gereken bir haktır. Sigortasız işçi çalıştırmak yasalara aykırı sayılmaktadır. Sigortasız işçi çalıştırılması kesinlikle hukuken müdahale edilmesi gereken bir durumdur.
Asgari ücretle çalışan işçinin kıdem ve ihbar tazminatı da, temel haklardan bir tanesidir. Eğer işçi, haksız yere işten çıkarılırsa veya kurumdan kaynaklı bir sorun yüzünden işten ayrılma zorunda kalırsa kıdem tazminatı ödenir.
Kurum tarafından işçiye işten çıkarma ya da işten ayrılma sürecinde önceden bildirim yapılmazsa ihbar tazminatı ödenmesi şarttır. Yasalara göre bir yılını dolduran işçinin ücretli izin hakkı da bulunmaktadır.
Çalışan, aynı zamanda haftada en az bir gün tatil yapma hakkına sahiptir. İşçilerin gün içinde kısa süreli dinlenme hakkı da bulunur. Bu hak da yasal bir zorunluluktur. Çalışanın kısa süreli dilenme hakkı, günlük çalışma saatlerine göre belirlenen mesai saatlerine dahil edilmez.
Asgari ücretle çalışan bir işçi haksız yere işten çıkarılma gibi bir durumla karşı karşıya kaldıysa işe iade davası açma hakkı saklıdır. Böylece, haksız yere işten çıkarılan çalışan işe dönebilmektedir. Bu konuda çalışan, bir iş hukuku avukatından destek alabilmektedir.
Benzer içerikler;
Asgari ücrete kapsamlı müdahale!
Sosyal yardım parası nasıl alınır?