Otizm

Asperger Sendromu Nedir

Otizm ve Asperger Sendromu Aynı mıdır? Ne Zaman Anlaşılır? Asperger Sendromu Belirtileri Nelerdir? Asperger Sendromu Tedavisi...

Asperger sendromu sosyal çevre ile etkileşimi oldukça zorlaştıran bir sorundur. Asperger sendromlu çocuklarda aşırı içe kapanıklılık, sosyal çevreyle iletişim sorunu ve beceri zayıflığı gözlemlenir.

Otizm ve Asperger Sendromu Aynı mıdır?

Engelliler Dostu İçerik Başlıkları

Asperger sendromu ve otizm ile benzer özelliklere sahiptir. Otizm gibi Asperger sendromu da tam olarak bilinmeyen sebeplerden çocukların yaşamını oldukça etkileyen bir rahatsızlıktır. Ancak otistik çocuklardaki dil ve konuşma geriliği bu çocuklarda görülmez. Çocuklar sosyalleşmeye başladığı zaman durum fark edilir. Bu nedenle genellikle sendromun tanısı 4–11 yaşlarında konulmaktadır.

Otizmli çocuklar için 1-3 yaşlarında teşhis konulmaktadır. Çünkü gelişimleri diğer çocuklardan daha farklı ve geridedir. Asperger sendromlu olanlarda ise ilk 3 sene belirtiler fark edilmeyecektir. Diğer bir fark ise Aspergerli çocuklar toplumla uyumlu olmadıklarının farkındadır. Ancak otizmli çocuk bunu fark etmez.

Kesin tanı konulan çocuklar sosyal iletişim kurarken oldukça zorluk çekerler, birbirini tekrarlayıcı davranışlar gözlemlenir, bilişsel gelişimlerinde eksiklik vardır ve içe kapanıktırlar. Neden oluştuğu bilinmeyen ancak ömür boyu devam eden bir rahatsızlıktır. Ancak otizm ile benzer olduğu için otizm spektrum bozukluğu çatısı altında incelenmektedir.

Asperger Sendromu

Asperger Sendromu Ne Zaman Anlaşılır?

Genellikle çocukların sosyal çevrelere girmeyen başlaması ve okul döneminde fark edilir. Çocuklar farklı ortamlarda gözlemlenir. Bu gözlem esnasında genellikle öğrenme tarzı, motor gelişimi, çocukların güçlü ve güçsüz yanları ve bağımsız yaşam becerilerine bakılır.

Yetişkinlerde Asperger tanısının konulması çocuklara oranla çok daha zordur. Otizmde erken tanının önemli olduğu kadar Asperger sendromunda da oldukça önemlidir. Çünkü tedavi için özel eğitim şarttır.

Sosyal etkileşimde oldukça zayıf olan Asperger sendromlu çocuklar genellikle konuşmaya başlamakta fazlasıyla zorluk çekmezler. İşte bu durum Asperger sendromunu otizmden ayıran önemli bir etkendir.

İlginizi Çekebilir  Aile Bireyleri ile Otizmli Çocuk Nasıl Anlaşır

Asperger Sendromu Belirtileri

Asperger sendromu çocukların, genç bireylerin, yetişkinlerin yaşamını oldukça etkileyen bir rahatsızlıktır. Rutin işlerini oldukça severler, alışkanlıklarına bağılıdırlar. Okul öncesinde gözlemlenen tipik belirtiler şöyledir:

  • Sosyal çevreyle sohbeti başlatmakta ve sürdürmekte zorluk çekerler. Genellikle aynı ve sınırlı kelimeleri kullanırlar.
  • Rutin işleri severler, değişiklikten hoşnut olmazlar, aynı hareketi sıklıkla tekrarlarlar.
  • İçine kapanıklılık söz konusudur.
  • Karşısındakiyle iletişim kurduğunda değişen ses tonunu ve esprileri algılayamazlar.
  • Konuşmaları oldukça resmidir ve göz kontakları zayıftır.
  • Bazı konulara aşırı ilgi gösterebilirler.
  • Hoşuna giden konularda aşırı konuşur, tek taraflı sohbete girerler.
  • Motor becerilerde yaşıtlarına kıyasla öğrenmeleri daha geç gerçekleşir.
  • Empati kuramazlar.
  • Beden dilleri diğer insanlara göre farklıdır.
  • Sürekli olarak kendi ilgi alanları olan konularda konuşurlar ve araştırma yaparlar.

Yukarıdaki belirtiler asosyal olan çocuklarda da görülebilir. Bu nedenle kendiliğinden teşhis koymak mümkün değildir. Mutlaka uzman bir doktora başvurmak gerekir. Belirtilerden birkaç tanesinin görülmesi tanı için yeterli değildir. Bu belirtilerin pek çoğu karışık olarak gözlemlenmelidir.

Asperger Sendromu nedir

Asperger Sendromu Tedavisi

Asperger sendromu bireyin yaşamı boyunca sürse de uygun ve etkili tedavi yöntemleriyle büyük bir oranda azaltıldığı gözlemlenir. Çocuğun diğer yaşıtlarıyla etkileşimini arttırtmak için yapılan eğitimler, çocukların kendi kendilerine yetebilmesini sağlamak için toplumda etkin şekilde rol almasına yardımcı olur.

Asperger sendromunda uygulanan tedavi, sosyal vasıfları ve sosyal çevreyle iletişimini geliştirmek için uygulanan tedavi yöntemleridir. Çocuğun gelişiminde sürekli olarak ayarlanan program aynı şekilde evde de devam ettirilmelidir. Asperger sendromu tedavisi için tek ve en etkili seçenek verilecek olan özel eğitimdir.

Tedavide amaç sosyal hayata katılımını sağlamaktır. Çocukların iletişim yetenekleri ve sosyal becerileri güçlendirilecektir. Her bireyin ihtiyacı gözetilmelidir ve ailesi ile iyi ilişkiler kurması sağlanmalıdır. Becerilerin arttırılması için görsel eğitimler çok önemlidir.

İlginizi Çekebilir  Atipik Otizm Nedir? Özellikleri Nelerdir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Sosyal medya hesaplarımız: İNSTEGRAM // TİKTOK

SON DAKİKA HABERLER İÇİN GOOGLEDEN TAKİP EDİN

Oy Ver post

makale içeriği alt bilgi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu