Sağlık

Atipik Otizm Nedir?

Atipik Otizm Nedir? Atipik Otizm Belirtileri Nelerdir? Atipik Otizm Tedavisi? Atipik Otizm Eğitimleri Nelerdir? Atipik Otizm İlaç Tedavisi?

Atipik Otizm Nedir?
Atipik Otizm Nedir?

Doğuştan meydana gelen, üç yaşlarında kendisini göstermeye başlayan; davranışsal, duygusal, ruhsal ve fiziksel olarak çeşitli engel durumları olan hastalığa otizm denilmektedir.

Belirli bulgular ve semptomlar ile hastalık kolayca fark edilmektedir. Otizm hastalığının çeşitli türleri bulunmaktadır. Bunlardan biri de “atipik otizm”. Peki atipik otizm nedir, teşhisi nasıl yapılmaktadır, hangi bulgular ile anlayabiliriz?

Atipik Otizm Nedir?

Engelliler Dostu İçerik Başlıkları

Genel otizm içerisinde bulunan bulguların hepsini değil de sadece bazılarını bulunduran, hafif şekilde otizmli olan vatandaşlarımız atipik otizm sınıfında yer almaktadırlar. Klasik, bilinen yaygın otizm türüne göre hastalık için belirlenmiş bazı bulgular vardır.

Atipik otizm için ise aynı şekilde birtakım bulgular bulunmaktadır. Peki atipik otizm bulguların nedir? Teşhis nasıl koyulur?

Atipik Otizm Belirtileri Nelerdir?

Atipik otizm rahatsızlığına sahip olan bireylerimizde birtakım özellikler bulunmaktadır. Bunlar;

  • Topluma aykırı, olumsuz davranışlar seyretmek.
  • Nörolojik olarak algılama gücünün düşük olması.
  • Kavrama ve çözümleme yeteneğinin düşük olması, gerilemesi.
  • Dil konusunda ve konuşma yeteneklerinde gerileme olması veya geç gerçekleşmesi.
  • İletişim kurma konusunda yetersiz ve çekingen halde olmak.
  • Tadım duygusu, koku ve görme duygusunun gerilemesi veya aksine ileri boyutta olması.
  • Bazı davranışlarda sürekli tekrarlara düşmek.

Yukarıda sayılan davranışları sergileyen, özelliklere sahip olan bireylerimiz, atipik otizm rahatsızlığına sahip olabilirler. 

Atipik Otizm Tedavisi?

Atipik Otizm Nedir?

Atipik otizm tedavisi ve diğer türlerde otizm hastalıkları için erken tanı ve teşhis süreçleri oldukça önemlidir. Hastalığın erken tanısı ne kadar evvel olursa, eğitim ve iyileştirme çabalarına o kadar hızlı cevap verilir. 

Otizm hastalığının tam anlamıyla, sıfıra indirgenecek kadar tedavisi maalesef mümkün değildir. Fakat hastanın diğer bireyler gibi yaşamlarını tek başarına sürdürebilecek, algılama güçlülüğünü artıracak, kendini ifade etmek becerilerini kazandıracak şekilde iyileştirme çalışmaları bulunmaktadır. Otizm tedavi süreçlerinde çeşitli eğitimler bulunmaktadır. Bu eğitimler öncelikle bireysel olacaktır. Bireysel eğitim sürecinden sonra grup çalışmaları halinde devam edilecektir. Böylece otizm rahatsızlığı olan bireylerimiz sosyalleşme gibi özelliklerini kazanabileceklerdir.

İlginizi Çekebilir  Kronik Böbrek Hastalığını Anlamanın 10 Yolu

Atipik Otizm Eğitimleri Nelerdir?

Atipik Otizm Nedir?

Atipik otizm ve diğer otizm rahatsızlıkları için çeşitli eğitim türleri bulunmaktadır. Aileler bu eğitimleri dikkate alarak otizm bireylerini hayata daha sıkı ve daha kendilerini bilecek şekilde hazırlayabilirler. Bu eğitimler ise;

  • Erken Yoğun Davranış Analizi
  • Uygulamalı Davranış Analizi
  • Denver
  • DIR
  • Floortime

Otizm Eğitim Özellikleri Nasıl Olmalıdır?

Otizm rahatsızlığına sahip olan bireylerimiz için verilmekte olan eğitimlerin belirli özellikleri bulunmaktadır. Otizm bireylerimizin bu eğitimlerden tam anlamıyla yararlanabilmeleri ve hayatlarına dokunabilmeleri için; 

  • Aralık verilmeden her ay, her yıl boyu verilmeli.
  • Yoğun ve akıcı, akılcı olmalıdır.
  • Otizm hastalığına sahip bireyler öncelikle birebir eğitim almalıdır.
  • Eğitimi alan bireyler, kendi eksiklikleri doğrultusunda eğitimi görmeliler. Kendi gibi eksikliklere sahip olan bireyler ile derslerini almalılar.
  • Birebir eğitim alındıktan sonra ikişer-üçer ve daha fazla takım halinde grup çalışmaları ve eğitimlere tabi tutulurlar.

Atipik Otizm İlaç Tedavisi?

Atipik Otizm Nedir?

Atipik otizm rahatsızlığı bulunan bireylerimiz için ilaç tedavisi yoktur. Diğer otizm türleri için de aynı şekilde ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Otizm rahatsızlığı sadece dinginleştirilebilir, bireyin hayatını düzene sokacak ve toplumla kaynaşabileceği şekilde eğitimleri verilebilir. Psikiyatrist ve diğer doktorlar tarafından çok zor durumlarda kalındıkça, örneğin; uyku, yeme içme problemleri ve sinir-öfke anlarında hangi ilaçlar kullanılabileceği yazılır.

Benzer İçerikler;

Otizm Belirtileri nelerdir? Otizm çeşitleri nelerdir?

Otizmli bireylerin hakları nelerdir?

Otizm farkındalık günü!

Otizmli çocukların annelerinden mektup var!

Serebral Palsi Nedir? Belirtileri Nelerdir?


https://www.tmsclinic.org/doktor/busra-tan

4.8/5 - (17 {Oy})

makale içeriği alt bilgi

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu