Atipik Otizm Nedir? Özellikleri Nelerdir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Atipik Otizm: Atipik Otizmin Özellikleri Nelerdir? Atipik Otizmin Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Atipik Otizm ve Asperger Sendromu Nedir? Atipik Otizm ve Ailede Eğitim İlişkisi...
Atipik Otizm
Atipik otizm otizmin belirtilerine sahip ancak tanı için yeterli kriterlere sahip olmayanlara verilen tanıdır.
Atipik Otizmin Özellikleri Nelerdir?
Atipik otizmin diğer otizm türlerinden en büyük farkı erken tanı ve tedavi ile bireylerin yaşadığı iletişim bozukluklarında ciddi başarı oranı bulunmasıdır. Doğru tedavi ile birçok birey yaşadığı konuşma ve iletişimsizlik sorunlarına çözüm bulabilmektedir.
Atipik otizm belirtileri ileriki yaşlarda ortaya çıkabileceği gibi tanısını zorlaştıracak kadar düşük seviyelerde görülebilmektedir.
Her hastalıkta olduğu gibi atipik otizmde de erken tanı büyük önem taşımaktadır. Aileler çocuklarını çok iyi gözlemlemeli, doktor kontrollerini aksatmamalı, doktorlarından herhangi bir şey saklamamalı ve çocuklarıyla arasında sağlıklı bir iletişim bulunmalıdır.
Atipik otizmli çocuklar aslında yüksek fonksiyonlu çocuk olarak nitelenmektedir. Belirtiler otizme benzese de söz konusu belirtiler yüksek fonksiyondan kaynaklanabilir.
Atipik Otizmin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Atipik otizmde bireylerin sosyal becerilerini geliştirmeleri için özel eğitim programları uygulanmaktadır. Bu özel eğitimler ile bireylerin konuşma ve dil becerileri artmakta, davranış problemleri azalmakta ve motor becerileri artmaktadır. Otizmli bireylerde tedaviye en çok cevap veren, başarı oranı en yüksek olan grup atipik otizmli olan bireylerdir.
Tedavi sırasındaki en ufak bir aksaklık, psikolojik sorun tedavi seyrini değiştirebilir, tedavi sürecini uzatmasından tutunda bireyin tedaviyi istememesine kadar birçok olumsuzluğu da beraberinde getirebilmektedir.
Bu sebeple atipik otizm tedavi süresi boyunca çocuğun psikolojisinin yüksek tutulması sağlanmaktadır. Atipik otizmde ilerleyen yaşla beraber tanı değişebilir ve kişilik özelliği haline gelebilmektedir.
Otistik bireylerde belirtiler kaybolabilmekte iyi bir eğitim ile normale dönebilmekte ya da daha elverişli hale gelebilmektedir. Bu sebeple erken tanı ve tedavi büyük önem taşımaktadır.
Atipik Otizm ve Asperger Sendromu
Atipik otizm ve Asperger sendromu olan bireyler birbiri ile karıştırılabilmektedir. İkisi arasında benzer özellikler bulunsa da birbirlerinden farklı durumlardır.
Otizmli bireylerde belirtiler yoğun ve belirgin olabilirken Atipik otizmde ise daha hafiftir ve birçoğu doğru eğitimle aşılabilmektedir. Normal otizmde ise sorunlar daha derinde ve yüksek olduğu için aşılması daha zordur. Tamamen düzelme sağlanmasa da topluma kazandırılabilmektedirler.
Atipik otizmli bireyler ilgi alanlarındaki konuları derinlemesine incelemektedirler. Bu yüzden ilgi alanları desteklendiği müddetçe başarılı olmaları kaçınılmazdır.
Normal otizmde bireyler sosyal ilişki kurmaya tamamen kapalı olmakta iken atipik otizmde ise belli bir düzeyde iletişim görülse de bu iletişimde yetersizlikler görülebilmektedir.
Tekrarlayan davranışlara olan takıntı küçük yaşlarda ikinde de görülebilirken yaş ilerledikçe atipik otizmde ciddi azalmalar görülebilmektedir.
Atipik Otizm ve Ailede Eğitim İlişkisi Nedir?
Diğer otizm türlerinde olduğu gibi Atipik otizmde de tedavi süreci ev, aile ortamında desteklenmeli eğitim veya oyunlar ile tedavi sürecini hızlandırıcı, destekleyici şekilde davranılmalıdır. Çocuk tedavi sürecinde desteklenmeli, çocuğun sevdiği oyun ve aktiviteler yapılarak çocuğa güvenli bir ortam sağlanmalıdır.
Yapamadığı noktalarda çocuğa karşı azarlayıcı olunmamalı, onun özgüveni sarsılmamalıdır. Ailenin çocuğun tedavisinde olumlu katkısı olabilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olması gerekmekte bu yüzden ailenin bilinçlendirilmesi öncelik tanımaktadır.
Sosyal medya hesaplarımız: İNSTEGRAM // TİKTOK
SON DAKİKA HABERLER İÇİN GOOGLEDEN TAKİP EDİN