Bedensel Engelli Nedir?
Bedensel Engelli Nedir? Bedensel Engelliler! Bedensel Engelli Çeşitleri!
Bedensel Engelli Nedir?
Bedensel Engelli Nedir? Bedensel Engelliler! Bedensel Engel Çeşitleri!
Bedensel engelli durumunda doğumdan önce veya doğumdan sonra herhangi bir sebepten ötürü kas veya sinir sistemindeki bozukluklar oluşabilir. Bunun neticesinde bir bireyin birtakım bedensel faaliyetlerini yerine getirememesi ve gündelik hayatta kendi gereksinimlerini karşılayamaması ile güçlük çekmesi bir kişinin bedensel engelli olduğunu gösterir.
Bedensel engel kişinin toplumsal yaşama uyum sağlama sürecinde yaşadığı zorluklar ve gündelik hayat için mutlak gerekli ihtiyaçlarını karşılayamaması bir bireyin engellilik durumunu ortaya koyar. Bedensel engeli olan bireyler ailesi veya ona bakmakla yükümlü olan kişi tarafından hayati gereksinimleri karşılanır. Ancak bu sayede hayatını devam ettirebilirler. Bakmakla yükümlü olan kişilere Devlet tarafından engelli bakım maaşı verilir.
Bedensel engel tanımına bakıldığında bu tanım doğum sırası veya doğum sırasında ayrıca doğumdan sonraki dönemde herhangi bir nedenle ortaya çıkabilir. Bedensel engel durumu ayrıca yetişkin kişilerde de olabilir. Herhangi bir kaza veya hastalık sonucu bedensel engel durumu yaşanabilir.
Muhtaç kalma durumunda bedensel engelli kişiler kendine bakan kişiyle hayatını devam ettirebilir. Bu sebepten dolayı kendi gereksinimlerini karşılamakta güçlük çeken bireylerin bedensel engelli olarak anılması mümkündür. Bedenin herhangi bir uzvunda yaşanan aksaklıklar yüzünden bedensel engel sınıfında bulunurlar.
Bedensel Engelliler
Bedensel engeli olan bireyler mevzuatta geçen durumlardan ötürü bedensel engelli olarak anılır. Mevzuat kapsamında engelliler hakkı ve kanunu yükümlülükleri belirtilir. Bu yükümlülüklere uygun bir şekilde sağlık raporunda bedensel engelli ibaresi yer alır. Bir kişinin bedensel engelli olduğuna yönelik birtakım tanımlar engelliler hakkı kanununda bulunur.
Engelli durumu bir bireyin erişilebilirlik standartlarının toplumda gerektiği kadar özgürlük tanımamasıyla ortaya çıkmaktadır. Bu sebepten dolayı bu kişileri düşünerek toplumda gerekli çalışmaların yapılmasında fayda vardır. Ancak bu sayede engelli bir bireyin engelsiz bir yaşam sürebilmesine fırsat sağlanır. Farkındalığı yüksek çoğu sivil toplum örgütü bu durumun son derece farkında ve yaptığı çalışmalarıyla birlikte engelli kişileri desteklemektedir.
Engelli kişilerin bedensel engelli olarak görüldüğü kanunda geçen tüm hükümlülükler bir bireyin rahatsızlığını ortaya çıkarmaktadır. Örneğin bu durum hastanede ilgili kurumların tümünden tek tek alınan raporla kurul kararıyla belirlenmektedir.
Kurulun bir bireyde engellilik durumunun olduğunu ortaya çıkarması için gerekli detayları kanundan öğrenmesi lazımdır. Kanuna göre ilgili sağlık birimleri kişinin bedensel engel durumunun olduğunu ifade edebilir. Bu sayede bir birey resmi olarak bedensel engelli sayılır. Ayrıca bedensel engel durumu da belirli bir yüzde oranına sahip olarak resmi evraklarda belirtilir.
Bedensel Engelli Çeşitleri
Bedensel engel çeşitleri genellikle bir bireyin hastalığı ya da rahatsızlığına bağlı olarak ortaya çıkmıştır. Bedensel engelli bir bireydeki engel çeşitleri şu şekilde sıralanabilir;
- Serebral palsi hastalığı
- Mentel motor geriliği
- Doğuştan kol felci
- Sinir sistemindeki bazı bozukluklar
- Genetik birtakım hastalık kökenleri
- Bazı sinir sistemindeki tramvatik durumlardan kaynaklı hastalıklar
- Doğuştan gelen bir kas rahatsızlığı
- Omurilikteki rahatsızlıklar
Yaşanan beden durumuna göre her çeşit engel durumu için farklı tedaviler uygulanmaktadır. Erken tanı bu yüzden hayati öneme sahiptir. Çünkü erken tanıda tedavinin nasıl yapılacağına dair alınacak kararlar bedensel engel durumunun bir ömür boyu devam etmesindeki bazı gereklilikleri ortaya çıkarır. Bu sayede engelli bireyin hayatı daha yaşanılası bir hale getirilebilir.
Engelli bir birey fiziksel ve rehabilitasyon yöntemleri ile birlikte bu engel tedavisini aşmaya çalışabilir. Her bedensel engel durumunda fizik tedavi yöntemleri birden farklı şekilde uygulanabilir. Uygulanabilecek bazı fiziksel tedavi yöntemleri şu şekilde olabilir;
- Yüzeysel ısı yöntemi
- Derin ısı yöntemi
- Soğuk bazı uygulamalar
- Bedensel aktiviteler ve egzersizler
- Hidroterapi
- Mekanoterapi
- Elektroterapi
Bedensel engel durumu olan bireylerdeki tedavi ve iyileşme aşamaları tüm engel tiplerinde birbirinden farklıdır. Öncelikli olarak engelin çeşidine göre bu tedavi yöntemlerinin yapılabilmesi ve sonuç vermesi son derece önemlidir. Her yapılan çalışmaya rağmen bir bireydeki engellilik durumu halen devam ediyorsa bu durumda farklı yöntemlere geçilmesinde fayda vardır.
Rehabilitasyon merkezi bu engellilere yönelik hizmet veren kuruluşlar bedensel engel her ne olursa olsun bu sorunu çözebilmesine olanak tanıyacak şekilde yardımcı olmaktadır. Ayrıca engelli bireyin tedavisinde bu engellerle nasıl yaşanabileceği en doğru şekilde uzmanlar tarafından aktarılmalıdır.
Engelli bireyde engellilik durumu bedenin hangi uzvunun kullanılıp hangisinin kullanılmadığına göre iyileştirilebilir. Kullanılmayan bir uzuv kullanılabilen bir uzvun yerine geçebilir. Bu sayede bu engel ile birlikte nasıl yaşanılacağı öğrenilmiş olur.
Güncel haberler için bizi takipte kalın. GOOGLE PLAY UYGULAMA İNDİR / news.google.com
Engelli hakları ve ilgili başlıklar için https://engellilerdostu.com/engelliler-dostu/ linkine tıklayın.