Güncel

“Belediye Başkan Adaylarına Engellilerden Açık Mektup”

Belediye Başkan Adaylarına Açık Mektup. Ben Salih Arıkan görme engelliyim. Türkiye Beyazay Derneği İzmir şube başkanıyım. 31 Martta yerel seçime gideceğiz. Ben Görme Engelliyim ve Maalesef Özgürce oy kullanamayacağım. Son iki seçimdir engelsiz erişim derneğinin Boğaziçi üniversitesiyle birlikte hazırladığı oy şablonlarıyla oy kulandım. YSK şablon yâda farklı çözümlere yanaşmıyor buda anayasal bir ihlaldir. Bazı arkadaşlarımızın sandık ayağına gelecek. Sadece yatalak hastaların değil evden çıkamayan herkesin ayağına sandık gelmeli yâda farklı şekillerde engellilerin oy kullanabilecekleri erişilebilir seçenekler üzerinde durulmalı. Öncelikle adaylara başarılar diliyorum.

Ben İzmir’de yaşıyorum. Ama yazımız geneldir. Bazı özel sorunları yazsak da genel bir perspektif çizmeye çalışacağız.  Veri tabanı oluşturulmalı. Ülkemizde kaç engelli var. Yaş cinsiyet ve eğitim durumları nedir. İlgi ve ihtiyaçları ve beklentileri saptanarak politikalar ve projeler yapılmalı engellik tıbbi değil sosyal bir durumdur. Engelliliği kurtulunması gereken bir unsur değil evrensel tasarım ve makul uyumlulaştırmalarla hayatın içine katma çabasıyla yola çıkalım. Belediye bünyesinde engelli hizmet birimleri oluşturulsun. Mümkünse hizmet biriminin başına engelli ve engellilik bilinci olan formasyon sahibi biri atansın. Çünkü sorunları bilen ve yaşayan olursa adanmış bir kişi olur. Engelli hizmetlerinin yetkileri bulunmasında fayda var. Bir birime bağlı olursa oralardan izin alma ve farklı yazışmalarla izinlerle ciddi vakit kayıpları yaşanır.

Engelli hizmet biriminde farklı engel gurupları alanında uzmanlaşmış kişiler olsun hizmet birimine bağlı olarak mesleki eğitim kursları hobi faaliyetleri psikolojik ve hukuki danışmanlık merkezleri. Engelli araçları bazı belediyelerde engellilere hizmet veren araçlar var. Ama bu araçlar az olduğu için sıra beklenmekte. Engellilerle ilgili hizmetler etkinlikler projeler engelli dernekleri ve aileleriyle birlikte planlanmalı birilerinin tatmin aracı olursa zaman kaynak boşa gitmiş olur. Kent konseylerine bağlı olarak engelli meclisleri olmazsa olmazımız. Görüş alışverişleri faaliyet ve projeler etkinliklerin tartışıldığı engelli dernekleri aileleri ve gönüllülerin bir arada olduğu engelli meclisleri ve çalışma gurupları belediyelerin işini kolaylaştırır. Belediye başkanının kapısı herkese açık olsun özelikle engelli meclisleri engelli hizmet Birimleriyle engelliler ve dernekleriyle doğru bir iletişim köprüsü kurulursa sorunlar ciddi anlamda çözülür. Kafamızda şöyle bir taslak oluşturalım. Engelli evinde yaşıyor. Bir sabah dışarı çıkacak. Daha apartmanında sorunlarla karşılaşıyor. Öncelikle biz evde görmüyoruz yürüyemiyoruz ama apartmanda engelliyiz neden engelliyiz. Çünkü engellendiğimiz için öyle diyoruz. Bunun suçu bizde yâda ailemizde değil ön yargılarınızda. Bina girişi engelliye uygun değil asansörler maalesef akülü sandalyelerle girilebilir durumda değil. Asansörlerde kabartma işaretler yok. Binadan çıktık. Dışarı adım atmaya çalışarak ilerliyoruz.

Kaldırımlar masalar sandalyeler ve Arabalar tarafından insan dışında tüm araç ve gereçler tarafından işgal edilmiş. Kaldırımlar boş olsa engellilere mi faydası olacak. Herkese faydası olacak. Kimin daha çok hayatı zor duruma düşüyor hamileler bebek arabalılar yaşlılar ve engellilerin hayatını daha çok zora sokuyor. Rampalar tekerlekli sandalyelere uygun değil kaldırımlarda görmeyenler için sarı çizgiler yapılmış ama çoğu zaman adi malzemeden gelişi güzel yapıştırılıyor. TSE standartlarına uymuyor. Hadi gelin toplu taşımaya binelim. Hala bazı araçlar engelliye uygun değil. Araçlarda nereye geldiğimizi geleceğimizi belirtir sesli uyarılar işitme engelliler içinde görüntüler olması faydalı. Bazı kentlerde sesli uyarıları kapatıyorlar. Yâda kaptanlar başım ağrıyor deyip kapatabiliyor. Son yılarda mobil uygulamalarda engellilerin toplu taşımada hayatını kolaylaştırıyor. Otobüsten indik bir görmeyen olduğunuzu farz edelim. Karşıdan karşıya kimsenin yardımı olmadan geçmeniz için sesli uyarı sistemleri bulunsun. Var ama yaygın değil. Metro tramvay ve diğer raylı Sistemlerde de bazı engeller var.

Raylı sisteme inerken asansörler var. Daha çok engelsizler kullanıyor. Tahrip ediliyor. Ve bazen arkadaşlarımız mağduriyetler yaşıyor. Toplu taşımada engelli kartları. İzmir bu konuda şanslı Şehirlerden Aile Bakanlığının kartı tüm toplu taşımalarda geçerli kart. Ama bazı kentler kendi ilinin kartını dayatıyor. Kent mobilyaları tüm kent mobilyalarının alanların erişime uygun olması hayatımızı kolaylaştırır. Tekerlekli sandalyedeki arkadaşlarımız karnı acıktığında bir lokantaya restorana girip karnını doyuracakları bir yer bulmakta zorlanıyor. Kamuya açık binalarda engelli bay ve bayan tuvaletleri olursa harika olur. Çalışan engellilerimiz artı. Ve bazı ilgi ihtiyaç ve beklentilerde değişmeye başladı belediye başkanlarımız ve meclis üyelerimiz artık engelsiz turizm nedir nasıl olmalıdır kafa yorması iyi olur.

Belediyelerde işaret dili kursları olsun ama işaret dili tercümanları ’da istihdam edilsin. Belediyelerde daha çok engelli istihdam edilmeli. Engellilerin daha çok spor yapacakları alanlar artsın. Engellilerle ilgili spor kulüpleri desteklenmeli. Engelli derneklerine yer verilsin. Daha birçok şey yazılabilir. Altın kural Belediye Başkanları’nın kapısı herkese açık olsun. Engellilerle ilgili faaliyet etkinlik projeler engelli dernekleri ve Aileleri sürece dâhil edilsin. Biz olmadan bizim için asla seçimimiz hayırlı olsun. 

Salih Arıkan,

Tel: 0506 514 96 93

[zombify_post]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu