Beyaz Baston Etkinliğimiz
15 Ekim beyaz baston güvenlik günü. Beyaz baston görmeyenlerin sokaklarda özgür ve güvenli bir şekilde yürümelerini sağlamaktadır. Karşıdan gelen insanlar ve araçlar içinde işarettir.
Dünyada 15 Ekim beyaz baston Güvenlik günü olarak anılmaktadır. Bu günde beyaz baston bağımsız hareket ve görmeyenlerin sorunları dile getirilir ve kamuoyu oluşturulur. Türkiye beyazay derneği İzmir şubesi olarak 12 Ekim cumartesi saat 12’de anma programı düzenledik. Sponsorlarımızın bizlere hediye ettiği beyaz bastonu görmeyenlere armağan ettik.
Görmeyenlere yönelik lise düzeyindeki Ekpss kursumuzun açılış kurdelesini kestik.
Beyaz baston toplumda yeterince biliniyor mu işlevleri hakkında toplumumuz neler biliyor. Yolda yürüyen görmeyenler izinsizce eşya muamelesine uğruyor. Kendilerine göre sağa ve sola git gibi çoğu zaman görmeyene faydası olmayan komutlar veriliyor.
Bu ne demektir. Toplum beyaz bastonun işlevi hakkında bilgi sahibi değildir. Valilikler Belediyeler ve Üniversiteler beyaz bastonun işleviyle ilgili farkındalık çalışmaları yapmalıdır. Görmeyen yeterli eğitimleri aldıysa kaldırımlarda işgal edilmemişse rahatlıkla işaretlerden faydalanarak yolunu bulur.
Elindeki baston çıkardığı sesle ve görmeyenin dokunuşlarıyla işaretler verir. Bu işaretler çıkardığı farklı seslerdir görsel öğeler değildir.
Görmeyenler toplumdan neler bekliyor. İzinsiz yardım etmeye çalışmayalım. Bir görmeyenle karşılaştığımızda yardım ister misiniz gibi ifadelerde bulunalım. Herkesin bedeni özeldir lütfen izinsiz dokunmayalım.
Kaldırımları işgal etmeyelim. Merkezi ve yerel yönetimler. Kaldırımların işgali gerçeğini görmezden gelmemelidir. Bütün kurumlar üzerine düşen görevi yapmalıdır.
Yaya geçitlerindeki sesli sinyalizasyonlar arttırılmalıdır. Toplu taşımalarda nereye geldiğimizi belirtir sesli uyarı sistemleri olmalıdır.
Bilgiye erişim aynı anda tüm eserler görmeyenlerinde faydalanabileceği E-kitap sesli ve Braille seçenekleriyle sunulmalıdır.
Tüm film dizi ve eserler görmeyenler için sesli betimlemeli işitme engelliler içinde işaret dili ve alt yazı seçenekleriyle sunulmalıdır.
Birlikte yaşama kültürü arttırılmalıdır. Toplum engelliyi tanımıyor nasıl davranacağını bilmiyor. O yüzden engelliler için ayrı programlar değil engelli ve engelsizlerin birlikte katılabildikleri etkinlikler planlanmalıdır. O zaman toplum birbiriyle tanışacak ve ön yargılar aza inecektir.
Sürücü kurslarında beyaz baston eğitimi verilsin. Maalesef ’ki araç sahipleri beyaz bastonu yeterince tanımıyor. Beyaz bastonlunun üzerine araç sürerek farklı kazalara yol açmaktalar.
Antalya’da bir görme engelli çift karşıdan karşıya geçerken aracın çarpması sonucu biri yaralandı diğeri ’de hayatını kaybetti. Mahkeme bilirkişisi görmeyenin bastonu doğru kullanmadığını ileri sürdü. Zaten araç sahibinin bastonluyu gördüğü an durarak yol vermesi gerekiyor. Bu kültürün yerleşmesinde tüm toplumdan destek bekliyoruz.
Görme engelli çiftlerin çocuklarına özel eğitim. Görme engelli çiftler şekil grafik ve bazı görsel öğelerde çocuklarına ders çalıştırırken zorluklar yaşıyorlar. Ve bunun için özel dersler verdiriyorlar buda ilave gider demektir. Devletin ya görmeyenlerin çocuklarına özel eğitim desteği vermesi yâda farklı çözümler ve projelerle görme engelli çiftlerin çocuklarına eğitim desteği vermesini bekliyoruz.
Beyaz bastona yapılan ödeme arttırılsın. Şu an beyaz bastona 22 lira ödeme yapılıyor. İlgi ihtiyaç ve beklentiler piyasa koşulları göz önünde bulundurulduğunda bu ödeme yetersiz. Bu ödemenin Makul seviyeye yükseltilmesi ve bürokrasinin en aza indirilmesini istiyoruz. Çünkü biz 22 liralık bastonu alıyoruz faturasını ödüyoruz. Eczane yâda farklı tercihlerle beyaz bastonu alma kolaylığı getirilmeli. Görmeyenlerin beyaz bastonuyla özgür ve güvenli bir şekilde yürüyebileceği günler dileriz.
Salih Arıkan, Tel: 0506 514 96 93
“Beyaz Baston Etkinliğimiz”
https://www.youtube.com/watch?v=BKqS2h8WlYE&t=9s
[zombify_post]