Eklem Problemlerine Kök Hücre Tedavisi
Eklem problemlerinin tedavisi hakkında görüşlerine başvurduğumuz Dr. Yüksel Büküşoğlu, en son geliştirilen kişinin kendi yağ dokusundan elde edilen kök hücre (SVF tedavisi) uygulamasıyla, özellikle kendini yenileme potansiyeli olmayan kıkırdak doku hasarlarının tedavisinde çok başarılı sonuçlar alındığını belirtti.
Kök hücre nedir?
Kemik, kıkırdak ve bağ dokusuna dönüşebilen, yenileşmeyi ve onarılmayı sağlayan, özelleşerek bütün organ ve dokuları oluşturan ana hücreler, “kök hücre” olarak tanımlanır. Kök hücreler, vücudun herhangi bir yerine aktarıldıklarında, buradaki dokularda yenileştirici, gençleştirici, onarıcı, tamir edici faaliyete başlarlar. Böylece vücudun kendi kendisini tamir etmesi mümkün olabilir. Yetişkin insanlarda kandan, yağ dokusundan ya da diğer organ ve dokulardan kök hücre elde edilebilir. Bu hücreler kişinin kendisine nakledilerek pek çok hastalığın tedavisinde kullanılabilme potansiyeline sahiptirler.
Hasar görmüş eklemlerde kök hücre tedavisi
Eklem problemleri, yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan ya da yaralanmalara bağlı olarak gelişebilen ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen en önemli sağlık sorunlarından biridir. Dayanılmaz ağrılara sebep olan, insanların hareketlerini ciddi oranda kısıtlayan, yaşam kalitesini düşüren bu önemli sorun yakın zamana kadar sadece cerrahi yöntemlerle, eklemlerin çıkarılıp yerine protez eklemlerin yerleştirilmesi ile tedavi edilebiliyordu. Bugün ise, tıp alanındaki en yeni tedavi yöntemlerinden biri olan kök hücre uygulamaları, eklem hastalıklarının tedavilerinde de kullanılıyor.
Kendi yağ dokunuzdan elde edilen kök hücreler ile tedavi (SVF Tedavisi)
Son araştırmalar gösteriyor ki, adını sıklıkla kemik iliği ile birlikte duyduğumuz kök hücreler aslında vücudumuzda en fazla göbek çevresi yağ dokusunda bulunuyor. Kendi yağ dokunuzdan elde edilen kök hücreler ile tedavi (liposakşın) yoluyla vücuttan çekilen yağların, laboratuvar ortamında birtakım özel işlemlere tabi tutulmasıyla elde edilen ayrıştırılan kök hücrelerin hasarlı bölgeye enjekte edilmesi esasına dayanır. Yağ çekme işlemi steril operasyon odası şartlarında ve estetik cerrah tarafından gerçekleştirilir. Bu yağlardan elde edilen kök hücreden zengin sıvı milyonlarca canlı, onarıcı, yenileştirici, tamir edici kök hücreler barındırır. Yağ dokusundan alınarak hasarlı eklem bölgesine transfer edilen bu canlı kök hücreler, artık bulundukları yerin hücresi gibi davranmaya ve hızla hasarı onarmaya başlarlar.
Yağ dokusundan elde edilen kök hücreler ile tedavide kişinin kendisinden alınan kök hücre transferi söz konusu olduğu için, alerjik reaksiyon, doku reddi, aşırı duyarlılık reaksiyonu gibi komplikasyonlar gelişmez. Alınan yağ miktarı az olduğu için de, alınan bölgede estetik bir sorun yaratmaz.
Ortopedi alanında diz ve kalça eklemi kireçlenmesinde, diğer eklem problmelrinde, menisküs, ligament yırtığı, bağ yırtılması ve yaralanması, tendon hasarlarının tedavisinde uygulanan SVF yöntemi, plastik cerrahi, diş hastalıkları ve fizik tedavi gibi başka alanlarda da kullanılır.
Kaynak: Milliyet