EKPSS Nedir? EKPSS den Kimler Yararlanır?
EKPSS Nedir? EKPSS den Kimler Yararlanır? KİMLER YARARLANIR VE BAŞVURU SIRASINDA ARANAN KOŞULLAR
EKPSS Nedir? EKPSS den Kimler Yararlanır? KİMLER YARARLANIR VE BAŞVURU SIRASINDA ARANAN KOŞULLAR! EKPSS Nedir, EKPSS Hakkında Bilinmeyenler, Engelli Memur Alımı Nasıl Yapılıyor, Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı…
EKPSS Nedir?
“Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmelik” ile buna bağlı olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ile Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) arasında yapılan “Protokol” hükümlerine göre ÖSYM tarafından hazırlanan, EKPSS, başvuru, sınavın uygulanması ve sınav sonuçlarının değerlendirilmesi aşamalarından oluşan sınav sistemidir.
Yıllarca engellilerin kamuya alımlarında merkezi sistem sınavı olmadığından her kurum kendi ihtiyacını kendi belirliyor, sınavını ise kendi yapıyordu. Bu durum engellilerin ciddi anlamda sıkıntı yaşamasına sebep oluyordu. Çünkü kurumların engelli alımları ile ilgili başvuruları ve sınavları her zaman farklı İl’lerde olduğundan engelliler maddi anlamda zorlanmakta ve gidiş gelişlerde sorunlar yaşamaktaydı. Engelli olmanın ve engelli olarak işe girmenin (tabiri uygunsa) işkence olduğu dönemlerdi.
Engelli memur alımları hakkında ilk olarak merkezi sınav 2012 yılında Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS) adıyla engelli memur adaylarına yönelik yapıldı. Sınavın adı 2014 yılında değişerek Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) olarak gerçekleştirildi.
Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmeliğin Tanımlar Başlıklı Madde 4’ünde ise EKPSS’den ve EKPSS Kura usulünden aşağıda ki gibi bahsedilmektedir.
d) Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı (EKPSS): Ortaöğretim, ön lisans ve lisans mezunu engellilerin engel grupları ve eğitim durumlarına göre yapılan ve sonuçları Devlet memurluğu ile kamu kurum ve kuruluşlarının işçi kadrolarına alınmalarında kullanılan merkezi sınavı,
e) Kura: İlkokul, ortaokul, ilköğretim ve özel eğitim iş uygulama merkezi veya okulu mezunu engellilerin tercihlerine göre Devlet memuru kadrolarına yerleştirilmelerinde kullanılan yöntemi,
KİMLER YARARLANIR VE BAŞVURU SIRASINDA ARANAN KOŞULLAR
EKPSS/kuraya; 07/02/2014 tarihli ve 28906 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmelik” hükümlerine uygun en az %40 ve üzerinde engelli olanlar başvurabileceklerdir. Sağlık kurulu raporlarında %40’tan daha az engelli olduğu belirtilen adaylar EKPSS ve kuraya başvuramazlar.
İlgili Yönetmeliğin 4. maddesinde, “Bu Yönetmeliğin uygulanmasında; Engelli: Doğuştan veya sonradan; bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yetenekleri bakımından engel oranının yüzde kırk veya üzerinde ve çalışabilir durumda olduğunu mevzuat hükümlerine göre alınacak sağlık kurulu raporu ile belgeleyenleri, ifade eder.” hükmü bulunmaktadır.
Bu hüküm gereği; çalışabilir durumda olduğunu mevzuat hükümlerine göre alınacak sağlık kurulu raporu ile belgeleyemeyen adayların, sınav/kuraya başvurarak bir kadroya yerleştirilseler bile, ilgili kurum tarafından atamaları yapılmaz.
¨ EKPSS’ye; ortaöğretim kurumlarından, yükseköğretim ön lisans veya lisans programlarından mezun olan veya EKPSS’nin geçerlik süresi içinde mezun olabilecek durumda olan engelli adaylar başvurabileceklerdir. Birden fazla öğrenim düzeyinden mezun olan adaylar mezun oldukları en üst düzeyden EKPSS’ye başvurmak zorundadır.
¨ Kuraya ise; ilkokul/ortaokul/ilköğretim/özel eğitim iş uygulama merkezi veya okulu mezunu veya bu okullardan yerleştirme işlemlerine son başvuru tarihi itibarıyla mezun olabilecek durumda olan engelli adaylar başvurabileceklerdir.
engellilerdostu – Özel İçerik
EKPSS VE İLGİLİ BAŞLIKLAR İÇİN https://engellilerdostu.com/ekpss/ LİNKİNE TIKLAYIN.
engellilerdostu.com a teşekkürler. EKPSS ile ilgili başarılı bir içerik olmuş.
Teşekkürler