Engelliler Dostu

Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon

Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon! Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Dersleri! Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Ne İş Yapar? AÖF Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon! Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Okuyanlar! Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Açık Öğretim! Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Nedir?

Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon

Engelli bakımı ve rehabilitasyon bölümü toplamda iki senelik bir bölümdür. Üniversitelerin meslek yüksek okulunda okutulur. Bölüm mezunları tekniker olarak iş bulabilir. Buna ek olarak engelli bakımı veya rehabilitasyon bölümü çeşitli kurumlarda engelli bireylere yardımcı olmak adına çalışır.

Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon
Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon

Engelli bireylere bakmakla yükümlü olan ve onların rehabilitasyon merkezlerinde rahatlıkla hareket edebilmelerine olanak tanıyan kişilerdir. Bilgi ve kapasiteleri ile birlikte her türlü engelli vatandaşa yardımcı olurlar. Devlet kurumlarında ya da özel birimlerde çalışabilirler.

Toplamda iki senelik olan bu bölüm mezunları poliklinik, hastane, fizik tedavi ya da huzurevi gibi birtakım yerlerde iş bulmada sıkıntı çekmez.

Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Dersleri

Engelli bakımı ve rehabilitasyon dersleri engelliler için kapsamlı ve detaylı programlar sunar. Yetersiz olan insanlara bakım ve rehabilitasyon işlemleri için uzmanlık konusunda bazı sağlık dersleri verilir. Bilgi ve beceriye sahip olmalarına yardımcı olacak ve nitelikli bir şekilde tekniker olmalarına destek olacak dersler iki yıl içerisinde sağlanır.

Verilecek olan dersler dört yarıyıl şeklinde alınır. Her yarıyıl dersi birbirinden farklı olacak şekilde zorunlu veya seçmeli olarak belirlenmiştir. Bazı üniversitelere göre bölümlerin okutulan dersleri değişebilir. Engelli bakımı ve rehabilitasyon dersleri şu şekildedir;

  • Bakıma gereksinimi olan engelli bireyler dersi
  • İnsan beden yapısı
  • Yaşam boyu büyüme ve gelişim
  • Temel sağlık hastalık bilgisi
  • Yabancı dil
  • İletişim becerisi
  • Rehabilitasyonda planlama
  • Ortopedik rehabilitasyon
  • Türk dili
  • Atatürk ilkeleri ve inkılabı
  • Temel beslenme ilkeleri
  • Engelli mevzuatı ve meslek etiği
  • Sağlık kurumlarında iletişim

Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Ne İş Yapar?

Engelli bakımı ve rehabilitasyon uzmanı hastanelerde veya rehabilitasyon merkezlerinde iş bulabilir. Öncelikli olarak engelli bireyin bakımı ve tedavisinde tüm süreçlerde rol alır. Bu tedavi süreçlerinde özellikle engelli bakımı yapılacak işlemler sırasında rehabilitasyon uygulamalarında fayda sağlar. Bu sayede bilgi ve becerisi ile birlikte engelli bakımı eksiksiz yapılmış olur.

AÖF Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon

AÖF Engelli bakım ve rehabilitasyon bölümü okumak isteyenler üniversite sınavının ilk aşamasına girmelidir. İlk aşamadan gerekli puanı alan kişiler engelli bakımı veya rehabilitasyon bölümünü yazabilir. Bu bölümü okumak isteyenler mutlaka engelli bakımına ve rehabilitasyon uygulamalarına yatkın olmalıdır.

Yardımsever olmalı ve vicdan sahibi olmalıdır. Güçlü ve zeki insanların yapabileceği bir meslektir. Bu meslek insanlara yardım etmeyi seven kişilerin rahatlıkla engelli ve rehabilitasyon bakımında yükümlülüklerini yerine getirmesine yardımcı olur.

Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Okuyanlar

Engelli bakımı ve rehabilitasyon okuyanlar rahatlıkla iş bulma olanaklarına sahiptir. Mezun olduktan kısa süre sonra iş bulabilir veya isterlerse dört senelik bir üniversiteyi tamamlayabilirler. İstedikleri ve geçiş yapacakları bölümleri seçerek lisans mezun olabilirler.

Ayrıca açık öğretim okuyarak tekrar açık öğretimin herhangi bir bölümü ile lisans tamamlamak mümkündür. Bu sadece öğrencinin kendisine bağlıdır. Öğrenci ister iş arayışına girebilir ister KPSS sınavına girebilir ya da lisansını tamamlayabilir.

Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Açık Öğretim

Engelli bakımı ve rehabilitasyon açık öğretim bölümünde okutulan dersler detaylı ve kapsamlı bilgiler verir. Bu bilgiler ışığında rehabilitasyon ve engelli bakımı uzmanı olacak kişilerin mutlaka derslerden gerekli başarıyı sağlaması bulacakları iş açısından önemlidir.

Ayrıca buna ek olarak derslerinde ne kadar başarılı olursa diploma puanı buna göre yükselecektir. Buna ek olarak yaklaşık 25 günlük staj yaparak bu işin öğrenciye uygun olup olmadığı ve iş hayatında nelerle karşılaşabileceği gösterilir. Öğrenci staj boyunca öğrendiklerini çalışma hayatında uygulamayı düşünmelidir.

Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Nedir?

Engelli bakım ve rehabilitasyon işlemlerinde engellilerin hayatlarını daha rahat bir şekilde devam ettirilir. Engelli vatandaş yürümekte zorlanabilir, hareket edemeyebilir, kendi işlerini kendi yapamayabilir.

Bu sebepten dolayı belirli zamanlarda rehabilitasyon uygulamalarıyla birlikte hareket edebilme kabiliyetleri yükseltilmelidir. Yaşamlarını daha kaliteli bir şekilde geçirmek için engelli bakıma veya rehabilitasyon uzmanı tarafından gerekli tedavi görmelidirler.

Bakım ve Rehabilitasyon Hizmetlerine Başvuru Şartları?

Bakım ve rehabilitasyon hizmetlerine başvuru şartları bulunmaktadır. Bu destek ve yardımlardan faydalanabilmek için belirli kriterleri taşıyor olmanız gerekecek. Bu şartlar ve kriterler;

  • Ağır özürlü olduğunu belgeler nitelikteki, tam teşekküllü hastaneden alınmış rapor.
  • Engelli bireyin hayatını tek başına yaşamakta zorlanması veya hiç yaşayamaması.
  • Özbakım, kişisel ihtiyaç vb. yaşam fonksiyonları için desteğe ihtiyaç olunması.
  • Aylık gelirin hesaplanması ve kişi başına düşen miktarın asgari ücretin 3/2’sini karşılamıyor olması.

Yukarıda sayılı olan şartları taşıdığınız takdirde, bağlı bulunduğunuz Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne başvuruda bulunabilirler. 

Engelli rehabilitasyon ve sosyal hakları için https://engellilerdostu.com/engelliler-dostu/ linkine tıklayın.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu