Kişisel Gelişim

Engelli Bireyler Spor Yapabilir Mi?

Engellilerin yaptığı sporlar “Engelli olmak, engel değildir” sözünün gerçekliğini bir kez daha kanıtlamıştır. Engelli bireylerin yaptığı sporları sıralayacak olursak bunlar:

  • Atıcılık
  • Bisiklet
  • Eskrim
  • Goalball
  • Tekerlekli Sandalye Basketbol
  • Tekerlekli Sandalye Rugby
  • Yüzme
  • Yelken
  • Okçuluk

Ve daha fazlası olarak sıralanabilir.

Atıcılık

Havalı silahlarda yapılan bir spor branşı olan atıcılık kuralları herhangi bir engeli olmayan bireyler ile engelli sporcular arasındaki farklar Uluslararası Engelliler Atıcılık Komitesi tarafından önemsenerek belirlenir. 

Bisiklet

Diğer sporlara göre başlangıcı engelliler için daha yakın bir tarihe dayanan bisiklet sporu 1980’lerin başında ilk kez görme engelliler bisiklet dalında yarıştılar. Bisiklet yarışları bir ülkeyi temsil eden 3 kişiyle birlikte yapılır. Görme engelli sporcular görme engeli bulunmayan takım arkadaşıyla iki kişilik bisiklette yol ve zaman yarışına katılım sağlarlar.

Eskrim

Tüm sporcuların tekerli sandalyede yarıştığı ve bu özelliğinin Paralimpik Oyunlar’ da dikkat çektiği görülmüştür. İlk olarak 1960’ da Paralimpik Oyunlar programına alınmıştır. Engelli bireylerin yüksek başarı gösterdiği spor dallarından biridir.

Goalball

Az bilinen goalball görme engelli bireyler tarafından oynanan görme konusunda engeli bulunmayan bireylerin ise gözleri bağlanarak eşit şartlarda oynanması sağlanan bir oyundur. Saha kabartmalıdır, topun içinde zil vardır bu şekilde görme engelliler topun pozisyonu ve sahanın pozisyonu hakkında bilgi sahibi olur.

Tekerlekli Sandalye Basketbol

Diğer sporlara karşın daha çok bilinen ve daha yaygın olan tekerlekli sandalye basketbolunun kuralları Tekerlekli Sandalye Basketbol Federasyonu (IWBF) tarafından belirlenir. Saha büyüklüğü 28 metre x 15 metredir.

Tekerlekli Sandalye Rugby

Tekerlekli sandalye rugby spor dalına kol, bacak felci engeli olan bireyler tarafından oynanır. Bu spor basketbol, futbol, buz hokeyi karışımıdır. Basketbol sahasında oynanmaktadır.

Yüzme

Engelliler için sadece bir spor dalı değil aynı zamanda fizyoterapi yöntemidir. Bütün engelli kategorilerindeki sporcular katılabilirler.

Yelken

Özel tasarım yatların kullanıldığı yelken sporunda tüm engelli kategorilerinden katılım sağlanabilir. Bu spordan Uluslararası Yelkencilik Federasyonu (IFDS) sorumludur.

Okçuluk

Para okçuluk 2 sınıfa ayrılır bu sınıflar ve özellikleri:

1)W1: Nişan aldıkları hedefleri büyütmeden, çekiş ağırlığı ise 20 kilogram civarında bir yay kullanabilirler.

2)Açık: Okçular dik açı olan bir pozisyona geçerler, hedef alırlar aynı zamanda vücutlarından destek alabilirler.


makale içeriği alt bilgi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu