Engelli Çeşitleri! Engellilik Çeşitleri Nelerdir?
Engelli Çeşitleri! Engellilik Çeşitleri Nelerdir? Bedensel Engelli Çeşitleri! Ortopedik Engelli Çeşitleri! Engel Çeşitleri ve Tanımları!
Engelli Çeşitleri
Engelli Çeşitleri! Engellilik Çeşitleri Nelerdir? Bedensel Engelli Çeşitleri! Ortopedik Engelli Çeşitleri! Engel Çeşitleri ve Tanımları!

Bazı insanlar anne rahmindeyken bazı insanlar da hayatlarının bir bölümünde geçirdikleri kaza ya da hastalık sonucu engelli birey statüsünde bulunurlar. Dünya Sağlık Örgütü, engelli çeşitleri ve engelli tanımını şu şekilde açıklamıştır;
“Sağlık alanında oluşan bir sakatlık sonucu meydana gelen ve sağlıklı bir insana nazaran, tek balına iş yapabilme ve kabiliyet oranını belli bir oranda ya da tamamen kaybetmesi” engelliliğin tanımı olarak belirlenmiştir.
Fakat bu engelli çeşitleri ruhsal, fiziksel ya da beyinsel olarak 3 gruba ayrılabilir. Bazı engellilik türleri uygun tedavi yöntemleri ile iyileşebilirken bazıları ise iyileşmemektedir. Bu yazı dizimizde engelli çeşitleri konusu hakkında merak ettiğiniz her sorunun cevabına ulaşabileceksiniz.
Engellilik Çeşitleri Nelerdir?
Engellilik çeşitleri nelerdir diye merak eden insanlar bu sorunun cevabını en doğru bir şekilde öğrenmek istiyor. Bilimsel olarak var olan engellilik çeşitleri ise şu şekilde sıralanmıştır;
- İşitme engelli
- Zihinsel engelli
- Görme engelli
- Dil ve konuşma engelli
- Ortopedik engelli
- Hiperaktivite
- Dikkat eksikliği yaşayan bireyler ( DEHB bireyler )
- Down sendromuna sahip olan bireyler
- Doğuştan engelli olan bireyler
- Süreğen ( kronik ) engelli olan bireyler
- Ruhsal ve duygusal engele sahip olan bireyler
- İç hastalıkları sebebiyle engeli olan bireyler
- Angelman sendromu
- Fiziksel engele sahip bireyler
Bedensel Engelli Çeşitleri
Bedensel engelli çeşitleri kendi içerisinde bazı gruplara ayrılmaktadır. Bedensel engeli bulunan kişiler, vücutlarında herhangi bir uzvunu kaybeden ya da kas hastalıkları yaşayan kişilere denilmektedir. Bu engelli bireyler uzuv eksikliği sebebiyle, normal hayatında tek başına en basit işleri yaparken bile zorlanabilir. Aynı zamanda bedensel engelliliğe beyin nöronları da sebebiyet verebilir.
Bedensel engeli bulunan bireyler, yaşadıkları problemler neticesinde devlet tarafından uygulanacak olan bazı indirim ve muafiyet türlerine sahip olabilir. Bedensel engelli çeşitleri ise aşağıdaki gibi belirtilmiştir;
- Serebral palsi hastalığı
- Doğuştan kol felci
- Mental motor geriliği
- Merkezi sinir sistemini engelleyen genetik kökenli hastalıklar
- Omurilik kapanma defektleri
- Travmatik sebepli sinir sistemi yaralanmaları
- İskelet sisteminde bulunan şekil bozuklukları
- Herhangi bir sebepten dolayı oluşan uzuv eksikliği
- Doğuştan kas hastalıkları
- Kemik, kas ve iskelet sisteminde problemler
Ortopedik Engelli Çeşitleri
El, kol, bacak, ayak, parmak ve omurgalarında kısalık, eksiklik, yokluk ya da fazlalık bulunan ve hareket yoksunluğu yaşayan kişiler, ortopedik engel çeşitleri grubuna dahil olmaktadır. Bu hastalıklara aynı zamanda, kas güçsüzlüğü, kemik şekil bozukluğu, felçliler ve serebral palsi hastalığı da dahil olmaktadır. Ortopedik engelli çeşitleri ise şu şekilde belirlenmiştir;
- Göz bozuklukları
- Uzuv eksikliği ya da fazlalığı
- Kas ve iskelet sisteminde şekil bozuklukları
- Kas ve iskelet sisteminde bulunan fonksiyon bozukları
Ortopedik engel raporu bulunan kişiler, bazı indirimlerden ve muafiyetlerden fayda sağlamak için en az % 40 engel raporuna sahip olması gerekmektedir.
Engel Çeşitleri ve Tanımları
Yukarıda bahsettiğimiz engel çeşitleri ve tanımları en çok görülen engel sebepleri ve sonuçlarını da kapsamaktadır. Engel çeşitleri, sizin sahip olduğunuz sağlık durumunuza göre değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda, iç hastalıkları yaşayan bazı insanlar da engelli durumunda bulunabilir.
Örneğin, böbrek hastalıkları da hastalık durumuna bağlı olarak engelli raporu alabilir. Sahip olduğunuz engel çeşitleri ve tanımları için tam teşekküllü bir hastaneye gitmeniz gerekmektedir. Eğer hastane uygun görürse siz engel heyet raporu sunabilir.
Engel çeşitleri ana maddelemede 8 grupta toplanmaktadır. Bunun yanı sıra ruhsal engeli bulunan kişiler de heyet raporu almak isterse tam teşekküllü bir hastaneye başvurması gerekmektedir. Tüm engel çeşitlerinde rapor almak için devlet tarafından istenen oran ise % 40 olarak belirlenmiştir. Engel tanımları da alınacak heyet raporu sonrasında tam anlamıyla belirlenmektedir.
Engelli hakları ve engellilerle ilgili başlıkların detayları için https://engellilerdostu.com/engelliler-dostu/ linkine tıklayın.