Engelli Dostu Otel ve Erişilebilir Tatil Nasıl Olmalıdır?
Engelli Dostu Otel Nedir? Engelli Dostu Otel Nasıl Olmalıdır? Engelsiz Oteller için Başvuru Kaynakları Nelerdir? Tüm engel gruplarının ihtiyacını karşılayacak engelli dostu oteller…
Engelli dostu otel ve engelli dostu tatilin nasıl olacağı ile ilgili mevzuattaki yasal dayanaklar ve örnekleri ele alacak olursak en önemlisi Uluslararası hükümler açısından, engelliler için erişim olanaklarının geliştirilmesi bağlamında en temel mevzuat Birleşmiş Milletler (BM) Engelli Hakları Sözleşmesidir. Ülkemiz tarafından imzalanan aynı zamanda toplam 50 maddeden oluşan bu sözleşme taraf olan devletlere, engellilere karşı ayrımcılığı ortadan kaldıran ve onların yaşam standartlarını arttırmak gibi yükümlülükler getirmektedir.
Sözleşmenin hemen her maddesinde her bireyin; eğitim, sağlık, çalışma, teknolojik ve bilişim alanlarındaki gelişmelerden yararlanma ve seyahat etme özgürlükleri gibi en temel yaşamsal ihtiyaçları da dahil olmak üzere “Engelsiz Yaşam” ilkesine vurgu yapılmıştır.
Engelsiz bilişim alanındaki gelişmelerde sevindirici sonuçlar alınırken engelsiz turizmde ise henüz istenilen düzeylere ulaşıldığı söylenmez. Ülkemizde, seyahat, konaklama gibi alanlarda erişim sınırlılıklarını gidermek ve kolay ulaşılabilir standartlar oluşturmak için teknik referans olarak alınan kaynaklar vardır.
Engelsiz turizm için adımları şöyle sıralamak mümkündür:
1. Seyahat Hakkı, bilgi edinme yeterliliği (Engelliler için İnternetin erişilebilir olması gerekmektedir.)
2. Engelsiz Ulaşım (Engelsiz araştırma, bilet sorgulama, bilet ayırt etme, bilet satın alma ve Engelsiz otobüs, uçak veya tren):
3. Hava alanı ile yerleşim birimi arsındaki Servis olanakları erişilebilir ve ulaşılabilir olmalıdır.
4. Oteller: Otellerde bulunan engelli odaları standartlara uygun olmalı ve denetlenmelidir. Engelliler için tasarlanan konaklama (Otel, motel, tatil köyü vb) tüm engel türlerinin özellikleri göz önünde tutularak (İşitme, görme, Ortopedik, Hiperaktivite, Mental, Otizm vb.) gereksinimlere göre dizayn edilmelidir. Aslında bu konudaki teknik başvuru kaynağı, Avrupa Komisyonu 2004 Standartları “Engelliler için erişilebilir turizm konusunda bilgi geliştirilmesi” adlı kitapcıktır.
Ülkemiz erişilebilirlik anlamında eksiklikleri olsa da bugün şehir içi yollardan, ulaşım araçlarından tutun da bahçe düzenlemelerine kadar bir çok alanda alınan mesafe engelliler açısında sevindiricidir. Engelsiz bir yaşam engelliler için her alanda önem arz etmektedir. Bununla birlikte engelliler için;
Otel Oda kapıları, Asansörleri, Oda koridor ve hareket alanları, otel Oda tuvalet ve duş alanları, Oda gardıropları, balkon çıkışları ve otel odasında bulunan diğer teknik donanımların kullanımı engelsiz olmalıdır. Belirtilen konulardaki standartlara uygun olan oteller teşvik edilmeli ve bu özelliklerin neler olduğu engellilere etkin bir şekilde duyurulmalıdır.
Bir diğer önemli konu ise engelsiz otel, engelli dostu otel veya engelsiz tatil slganıyla ortaya çıkan veya engelliler için oda ayıran bir çok otel ve turizm şirketleri bulunmaktadır. Ancak en uygun tabirle kaş yapalım derken göz çıkartan kampanyalar bunlar. Neden mi? şöyle anlatalım sizlere: engelliler ile ilgili sorunlara çözüm bulmak gibi bir çalışma içine girildiğinde engellilerin sadece tekerlekli sandalye kullanıcılarından oluştuğu düşünülmektedir. Zaman zaman tekerlekli sandalye kullanıcıları ile birlikte bir nebze de olsa görme engelliler de düşünülmekte ancak, işitme ve zihinsel sorunları olan engellilere uygun tasarım düşünülmemiştir. Yine gürültüye aşırı hassas bireyler için daha fazla sesten yalıtılmış odalara ihtiyaç olduğu gibi duyma güçlüğü çeken bireyler için de alt yazılı TV sistemi örneğindeki çözümler düşünülmüş olmalıdır.
Sonuç olarak belirtmek gerekirse, Uçak bileti alma, yer ayırtma ve fiyat öğrenme noktasındaki eksiklikler sürmektedir. Otellerde engelli odaları yeterli teknik özelliklere ve donanımlara sahip olsun olmasın mutlaka özellikleri tanıtımlarda belirtilmelidir. Engelli birey konaklayacağı oteldeki engelsiz özelliklerin neler olduğunu bilmelidir.