Engelli Emeklilik Hesaplama
Engelli emeklilik hesaplama ile ilgili iki farklı tarih oldukça önem taşımaktadır. Bu tarihler 03.09.2008 tarihinden önce işe başlayanlar ve 01.10.2018 tarihinden sonra iş ile işe başlayanlar olarak engelli emeklilik hesaplama şartları ikiye ayrılır. Vatandaşların SGK’dan veya BAĞ-KUR’dan emekli olabilmelerinin bir takım şartları bulunmaktadır.
Bu şartlar engelli derecesine göre ve çalıştığı gün sayısına göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca engelli emeklilik hesaplama 2020 yılında 60 yaşın üstünde ve 60 yaşın altında olan engelli vatandaşlar aynı şekilde ne kadar çalışma gücünden kayıpları varsa o oranların hesaplanarak işe başlama tarihlerine göre kendileri engelli emeklilik hesaplama tablosu rahatlıkla yapabilirler. Engelli Emeklilik Hesaplama robotu engelli vatandaşlarımızın kendilerinin hesaplayabileceği bir metottur.
Engelli Emeklilik İçin İki Tarih Neden Önemlidir?
Engelli emeklilik hesaplama için öncelikle engelliliğin derecesi çok önemlidir. Bunun yanı sıra kaç gün çalıştığı çalışma süreleri ve ayrıca hangi tarihte işe başladıkları önem kazanıyor. Doğru hesap yapılabilmesi için 30. 09. 2008 tarihinden önce işe başlayanlarla 01. 10. 2008 tarihinden sonra işe başlayanlar olarak ikiye ayrılmaktadır. Hesaplama yaparken bu verilerin elinizde olması çok önemlidir.
Ancak bu verilen tarihler SGK kurumuna bağlı çalışanlar için geçerlidir. BAĞ-KUR engelliler için ise çalıştıkları gün sayısı, engellilik l derecesi oranı bilinmelidir. Bu şartlar içine giren engelliler için verilen düşük faizli banka kredileri vardır. Bu banka kredilerinden yararlanarak en kısa sürede emekliliklerini ayrıca gerçekleştirebilirler.
SSK ve BAĞ-KUR Çalışan Engellilerin Emekliliği
Engelli emekliliği diğer vatandaşların emeklilik şartlarından farklıdır. Engelli emekliliğinde yaş sınırlaması yoktur. Emekli olabilmek için aranan şart yalnızca prim gün sayısı, kaç yıl hizmet ettiği, bir de yaş şartıdır. Bu üçünden yalnızca prim gün sayısı ve hizmet yılını yerine getiren engelliler emekli olabilirler.
Ancak engelliler için erken emekli olabilmek için emekli olacak yıl önemlidir. Bu nedenle kişinin engelli oranının ne kadar olduğu ilk işe başlama tarihi, ne kadar prim ödediği, bütün bunlar dikkate alınarak bir hesap yapılır. Bu arada çalışma gücü kayıp oranı ve ne kadar yıl hizmet ettiği hepsine bakılarak ne zaman emekli olacağı saptanır.
Engellilerin erken emeklilik yasa tasarısı 5510 sayılı yasanın 28 maddesidir. Aynı zamanda malulen emekli olmak için aynı yasanın 25. Maddesi geçerlidir. Bunun yanı sıra 5510 sayılı yasa aynı zamanda BAĞ_KUR’lu ve engelli vatandaşlara da erken emeklilik hakkı getirmiştir. Önceden engelli olan kişilere bu hak tanınmamışken şimdi mağduriyetlerine göre emeklilik durumu oluşturulmuştur.
Bu arada 2008 yılının Ekim ayından önce işe başlamış olan SSK’lı engelli emeklilik için başvuru yaparken vergi dairesinden vergi indirimi emeklilik belgesi alması gerekir. SSK çalışanları 2008 yılından önce sigortalı olan ve çalışmaya başlayan engelliler de aynı şekilde vergi indiriminden emeklilik belgesi alması gerekmektedir.
Engelliler Ne Zaman Emekli Olur?
Engelli çalışanların bu süre içinde en fazla merak ettikleri konu ise ne zaman emekli olacaklarına dair sorudur. Engelli emekliliği diğer emeklilikler den farklı olarak hesaplanmaktadır. Engelli çalışanları hangi kuruma bağlı olarak çalışıyorlarsa o kuruma hangi tarihte işe başladıkları ve hangi oranda engelliliklerinin bulunduğu bilgileri, kaç yıl hizmet ettiği ve kaç yıl prim ödendiği gibi bilgilerin tamamına sahip olması gerekmektedir.
2020 Yılında Engelli Vatandaşların Emeklilik Şartı Nelerdir?
2020 yılında şu ana kadar yeni bir değişiklik yapılmamıştır. 2020 yılında 0110.2018 tarihinde yürürlüğe giren yasa şartlara göre emeklilik gerçekleştirilecektir. Bu kanuna göre engelli emekliliği şartları belirlenmiştir. Engelli oranı %60 veya % 60’ın üzerinde olan SSK kurumunda çalışan vatandaşlar 15 yıl sigorta primi ödemiş olmaları 3960 gün ile emekli olmaları mümkündür.
SSK’ya bağlı herhangi bir kurumda çalışmaya başlamadan önce engelli durumu %50 ile %59 arasında bulunan engelli kişiler 16 yıl sigortalı olarak çalışmış olmaları gerekir. Ayrıca 4320 gün prim ödemeleri durumunda emekli olmaktadır. Sigortalı olarak herhangi bir SSK’ya bağlı bir kurumda işe başlamadan önce engelli oranı %40 ile %49 arasında olan engelli vatandaşlar ise 18 yıl sigortalı olarak çalışma zorunluluğu ve 4680 gün prim ödemiş olma zorunlulukları vardır.
Vergi İndirimi Olan Emekliliğe Hak Kazanan Engelli Vatandaşlar Ne Kadar Emekli Maaşı Alırlar?
Engelli vatandaşlara tanınan bu olanaklar oldukça önemlidir. Engelli olan kişiler öncelikle gelir vergisi indiriminden yararlanmaktadırlar. Dolayısıyla engelli vatandaşlar bundan dolayı erken emeklilik fırsatı yakalamış olurlar. Engelli kişiler çalıştıkları süre farklılıkları, ödedikleri prim ve aylık kazançlarının ne kadar olacağı yani ne kadar engelli emekli maaşı alacakları farklılık gösteren konulardan biridir. Çünkü engelli emekli maaşı hesaplama SSK, SGK ve BAĞ-KUR kurumlarında farklı olarak belirlenmektedir.
Engelli Vatandaşların Erken Emeklilik Başvurusunda Neler İstenmektedir?
Öncelikle emekli olabilmek için üç ana kural vardır. Bunlar;
- Sigortalının ne kadar prim ödediği
- Sigortalılık gün sayısı
- Emekli olabilmesi için emeklilik yaşını doldurmuş olması
Gerek engelli gerek engelli olmayan vatandaşlar için de aranan istenen şartlar bunlardır. Normal koşullarda bu şartları yerine getiren kişiler emekliliğe hak kazanır. Ancak engelli vatandaşlar bu durumdan daha esnek şartlara sahiptir. engelli emeklilik şartları çok kolaylaştırılmış iyileştirilmiş ve günümüzde çok esnek hale getirilmiştir.
Engelli Vatandaşların Erken Emekli Olması İçin Onlardan İstenen Şartlar Nelerdir?
Öncelikle çalışmaya başlamadan önce vatandaşın engelli durumunun bulunması gerekir. İşe başladıktan sonra engel oluşması durumunda malulen emeklilik hakkından yararlanabilir. Engelli olan vatandaş emekliliğe hak kazandıktan sonra yaşlılık maaşı başlar. Engelli vatandaşlar hangi kuruma bağlı çalışıyorlarsa o kurumun şartları birbirinden farklılık gösterir. İşçi emeklisi farklı, BAĞ-KUR emeklisi farklı, memur emeklisi farklıdır.
İşe başlama tarihine göre engellilerin erken emeklilik için kaç yıl hizmet ettikleri ve kaç gün prim ödemeleri yaptıkları bilinmelidir. Vatandaşlar işe ne kadar geç başlamışlarsa o kadar prim ödeme ve yıl şartı aranır. Yani o farkı kapatmaları gerekir.
Engelli vatandaşların sahip olduğu sağlık kurulu raporunda %40 ve onun üzerinde engelli durumunun bulunması gerekir. Ayrıca yüzde 40’ın üzerinde engeli bulunan vatandaşların maliyeden vergi indirimi almaya hak kazanırlar. Bunun yanı sıra engelli emekli işlemlerini diğer işlemlerini de SGK Kurumu yapmaktadır. Dolayısıyla erken emeklilik için SGK kurumuna başvurmaları gerekir.
Engellilerin Erken Emeklilik İçin Başvuru Evrakları Nelerdir?
Öncelikle engelli vatandaşlar emeklilik başvurusu yapmadan önce bütün evraklarını tamamlamaları gerekir. Önce vergi dairesine giderek vergi dairesi kendilerini yönlendirmektedir. Engellilik oranının belirlenmesi için bir sağlık kurulu raporu almaları gerekir.
Sağlık kurulu raporu aldıktan sonra tekrar vergi dairesine müracaat ederler. Başvurular için engelli sağlık raporunu vergi dairesine getirilir ve erken emeklilik için bir başvuru dilekçesi yazılır. Islak imza ile imzalanır. Dilekçe vergi dairesine teslim edilir vergi dairesinden alınacak vergi indirimi evrakı ile birlikte sosyal güvenlik kurumuna başvuruda bulunulur.
Engellilerin Emeklilik Onayı Nasıl Alınır?
Engelliler erken emeklilik için başvuruda bulunurken evraklarını teslim ederler ve engelli sağlık raporunda belirtilmiş olan %40 ve üzerinde engelli olduğunu bildiren rapor ile başvuru yaparlar. Emeklilik onayı için başvuru yapıldıktan sonra bir ay içinde resmi olarak emeklilik işlemi gerçekleştirilmiş olur. Bu bir ay içinde engelli olan vatandaş ilk emekli maaşını alır erken emeklilik şartlarından da yararlanmış olur.