Engelliler Dostu

Engelli Kartı! Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli Kartı

Engelli Kartı! Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli Kartı! Engelli Kartı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler! Engelli Kartı Her İlde Geçerli mi? Engelli Kart Başvurusu! E-Devlet Engelli Kartı

Engelli Kartı

Engelli Kartı! Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli Kartı! Engelli Kartı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler! Engelli Kartı Her İlde Geçerli mi? Engelli Kart Başvurusu! E-Devlet Engelli Kartı

Engelli kimlik kartı çıkartmak isteyen kişiler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına müracaat etmelidir. Bakanlığın sağladığı engelli kimlik kartı sadece engelli vatandaşların alabileceği bir karttır. Bu kart sayesinde sosyal olanaklardan yararlanabilir, hastanelerde sıra beklemez ayrıca ulaşım veya seyahat hizmetlerinden rahatlıkla yararlanabilirler. 

Engelli Kartı! Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli Kartı
Engelli Kartı! Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli Kartı

Kartın belirli bir geçerlilik süresi vardır ve engelli kişi veya yakını bu kartı bakanlıktan temin edebilir. Kart ile birlikte engelli vatandaşın hayatı daha rahat bir şekilde devam edebilir. Engellilerin en az %40 oranındaki engelli raporları ile birlikte ilgili birimlere giderek bizzat müracaat yapmaları istenir. Ayrıca müracaat sırasında engelli kişiden kimlik kartı veya başvuruyu yapan kişinin kimlik kartı da istenmektedir.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli Kartı

Engelli kimlik kartı ile birlikte engelli vatandaşlar sosyal haklardan daha rahat bir şekilde yararlanabilir. Engellilere verilen sosyal haklar kanunda geçmektedir. Engelli kimse kartını gösterdiğinde üzerinde engellilik durumunu belirten yüzdesi, isim ve soy isim bilgileri ve geçerlilik süresinin bulunduğu kartı ve işlemlerini yapabilir. Bu kart ile birlikte özellikle sosyal olanaklardan yararlanmak daha rahat ve kolaydır.

Engelli Kartı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Engelli kimlik kartı başvurusu sırasında istenecek bazı belgeler şu şekilde sıralanabilir;

  • Engelli kişinin kimlik bilgileri
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numarası
  • İkametgah bilgisi
  • Nüfus bilgileri
  • Hastane raporu
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • İki adet vesikalık fotoğraf

İstenen evrakların eksiksiz olması ve geçerli tarihlerde bulunması önemlidir. Tarihi geçersiz olan hiçbir evrağın başvuru sırasında verilmemesi lazımdır. Sağlık raporunda geçerlilik süresi dolmaması gerekir. Ancak bu sayede engelli kimlik kartı başvurusu için gerekli evrakları tamamlayabilirsiniz.

Engelli Kartı Her İlde Geçerli mi?

Engelli kimlik kartı Türkiye sınırları içerisinde her il ve ilçede geçerlidir. Kart üzerindeki geçerlilik tarihi bitmediği sürece her ilde bu kartı geçerli sayılır. Ayrıca kart ile birlikte sosyal olanaklardan yararlanmak daha kolaydır. Engelli kişinin engellilik durumunu gösterecek olan bu kart sayesinde rahatlıkla seyahat edebilmesine olanak tanıyacak indirimler vardır. Kartı göstererek otobüs kartı, uçak bileti veya tren bileti alınabilir.

Engelli Kart Başvurusu

Engelli kimlik kartı başvurusu sadece bakanlığın ilgili müdürlüklerinde yapılır. Müdürlüğe bizzat giderek başvurular alınır. Bu başvuruyu yapacak kişi engellinin kendisi veya yakını olabilir. Engelli kimse başvurusunu gerçekleştirmek için gerekli tüm evrakları güncel tarihli olarak yanında hazır etmelidir. Ayrıca bakanlığa gittiğinizde ek başvuru evrağı istenebilir.

Evraklarınızı tamamladıktan sonra eksiksiz bir şekilde başvurunuzu gidebilirsiniz. Başvurular hakkındaki ayrıntıları ve detayları dilerseniz vatandaş temsilcisini arayarak öğrenebilmeniz mümkündür. Bu sayede ön hazırlık anlamında ek bilgiler alabilir ve hazırlıklı bir şekilde başvuruya gidebilirsiniz.

E-Devlet Engelli Kartı

Engelli kimlik kartı E-Devlet üzerinden incelenebilir. Engelli kimlik kartı başvurusu e-Devlet üzerinden yapılmaz. Sadece gerekli incelemelerinizi veya açıklamaları e-Devlet üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Başvuru yaptıktan sonra dilerseniz başvuru takibini gerçekleştirebilirsiniz.

Engelli Kartı Sorgulama

Engelli kimlik kartı sorgulama işlemleri sadece başvuru yaptığınız yerlerden yapılabilir. Ayrıca isterseniz vatandaş temsilcisini arayabilir veya evrak numaranızı biliyorsanız e-Devlet üzerinden sorgu yapabilirsiniz. E-Devlet üzerinden ilgili bakanlığın sayfasına gidebilir ve başvurularınızı rahatlıkla takibe alabilirsiniz.

Engelli Kartı Kaç Günde Çıkar?

Engelli kimlik kartı başvurusu yapıldıktan sonra inceleme süreci başlar. Bu inceleme süresi bir ila iki hafta içerisinde sonuçlanır. Ayrıca hangi bakanlığın biriminde işlem yaptığınız önemlidir. Büyükşehirlerde en işlek müdürlüklerde yapacağınız başvurularda bekleme süreniz bakanın elindeki işlere göre değişebilir. Bekleme süresini dilerseniz başvuru yaptığınız sırada ilgili birime sorabilirsiniz. Bu sayede hangi süreler içerisinde ne kadar bekleyeceğinizi öğrenirsiniz.

Engelli Kartı Ne İşe Yarıyor?

Engelli kimlik kartı özellikle sosyal yardımlardan yararlanırken engelli vatandaşlara kolaylık sağlar. Engelli kimlik kartını göstererek sıra beklemek zorunda kalmazsınız. Hastane ya da banka gibi kurumlarda engelli kimlik kartının geçerlilik süresi bulunduğu takdirde kullanıma uygundur. Engelli yakını ve engelli vatandaş kimlik kartını kullanarak ayrıca seyahat hizmetlerinden yararlanabilir.

Uçak bileti, tren bileti, otobüs bileti gibi indirimli tarifeler uygulanır. Bu sayede daha ekonomik bir şekilde seyahat edilebilir. Ayrıca buna ek olarak iletişimde de indirimler uygulanır. Telefon operatörlerinin tümünde engelli vatandaşlara sosyal indirimler faturalı hat kullanan kişilerde yapılır. Faturalı hat sahibi engelli vatandaş veya yakını indirimli tarifeden en az %30 şeklinde yararlanır. Bu sayede fatura %30 oranında indirimli tutarıyla her ay ödenebilir.

İETT Engelli Kartı Başvuru

İETT engelli kimlik kartı başvurusu belediyenin ilgili birimlerinde yapılmalıdır. Belediyeye gittiğinizde engelli kimlik kartı almak istediğinizi belirtebilirsiniz. Bu kart bakanlıktan alınan kart ile karıştırılmamalıdır. Sadece İETT otobüslerinde geçerli olan bir karttır.

Engelli Kartı Hakları

Engelli kimlik kartı haklarını başvuru sırasında ilgili birimden rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Öncelikli olarak sosyal haklardan yararlanabileceğinizi unutmamalısınız. Belediye veya diğer kurumlara gittiğinizde sunulan sosyal destekler kapsamında yardım alacağınız sırada bu kartı göstererek ilk sırada işlemler yapılır. Engelli kartı haklarını öğrenmek için isterseniz vatandaş temsilcisini arayabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için mutlaka müracaat sırasında haklarınızın tümünü bilmeniz lazımdır.

Engelli Kartı Çıkarma

Engelli kimlik kartı çıkarma işlemlerinde öncelikli olarak evraklarınızın tümünü bakanlığa teslim etmeniz lazımdır. Bakanlık tarafından istenecek olan tüm belgelerin engelli kartını alırken verilmesi lazımdır. Ayrıca engelli kimlik kartının çıkarılmasında mutlaka vesikalık fotoğraf son altı ay içerisinde çekilmesi gerekir. Güncel bir vesikalık fotoğraf ile başvurular alınır. Çünkü kart üzerinde engelli vatandaşın fotoğrafı bulunur.

Engelli Kartı Almak İçin Yüzde Kaç Rapor Gerekli?

Engelli kimlik kartı almak isteyen kişilerde en az %40 oranında engellilik durumu bulunması gerekir. Bu yüzdenin altında ise bir kişi engelli olarak sayılamaz. Ancak %40 ve üzeri engelli bulunan vatandaşlar engelli kimlik kartına başvuru yapabilir.

Ayrıca %40 ve %90’a kadar olan engeller de kimlik kartı alınabilir. Engeli bulunan vatandaşlar hangi yüzdeyi taşıyorsa kimlik kartında belirtilir. Her engelli vatandaşın kimlik kartı birbirinden farklıdır. Çünkü kimlik kartında kişiye özel bilgiler bulunmaktadır.

Ayrıca bu kartın kişiye özel olduğu fotoğraflı bir şekilde ortadadır. Bu sebepten dolayı engelli kişi dışında hiçbir kimse bu kartı kullanamaz. Sadece engelli vatandaşın kullanımına uygun olan bu kartın belirli bir geçerlilik süresi vardır.

Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli Kartı

Engelli kimlik kartı bakanlık tarafından belirlenen birtakım kurallar gereğince sağlanır. Bu kuralları belirleyen bakanlık öncelikli olarak engellilerin daha rahat bir şekilde yaşamlarını devam ettirmesi için bu kimlik kartlarını oluşturmuştur. Kimlik kartı sahibi olmak isteyen kişiler mutlaka başvurusunu yapmalıdır. Başvurusu onaylanan kişilere kısa süre içerisinde kimliği teslim edilir. Öncelikli olarak başvurunun onay aldığını başvuru yaptığınız yerden öğrenebilirsiniz. 

Onay alan başvurularda belirli bir süre sonra müdürlüğün işleyişine bağlı olarak kart basımı gerçekleşir. Kartın basımı belirli bir geçerlilik süresi ile oluşur. Bu geçerlilik süresini aşan kartlar mutlaka yenilenmelidir. Kartlara verilen geçerlilik süresi engellilik raporundaki geçerlilik süresi ile eşdeğerdir. Bu sebepten dolayı öncelikli olarak raporun güncellenmesi ve sonrasında engelli kartının tekrar yenilenmesi gerekir. Çünkü başvuru sırasında engelli raporuna ihtiyaç vardır.

Güncel haberler için bizi takipte kalın. news.google.com

Engelli hakları ve ilgili başlıklar için https://engellilerdostu.com/engelliler-dostu/ linkine tıklayın.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu