Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alınır, Nereye Başvurulur?
Engelli Kimlik Kartı! Engelli kimlik kartı çıkarma! Engelli Kimlik Kartı Başvurusu Nereye Yapılır? Engelli Kimlik Kartı Almak İçin İstenilen Evraklar
Engelli Kimlik Kartı
Engelli Kimlik Kartı! Engelli kimlik kartı çıkarma! Engelli Kimlik Kartı Başvurusu Nereye Yapılır? Engelli Kimlik Kartı Almak İçin İstenilen Evraklar
Engelli vatandaşlarımızın sosyal hayatta aktif olarak yer alması için tanınan pozitif ayrıcalıklardan yararlanmak için engelli kimlik kartı sahibi olmak gerekir.
Devlet dezavantajlı olan gruplardan engelli vatandaşlarımızın diğer bireyler gibi hayatın her alanında etkin ve aktif bir katılım sağlamalarını istemektedir. Bu nedenle devlet tarafından gerekli tedbirler alınmış ve düzenlemeler yapılmıştır. Konu ile ilgili kanunlar ve yönetmelikler çıkartılmıştır. Engelli vatandaşlarımızın engellerinden dolayı aleyhlerine ayrımcılık yapılmasının önüne geçilmiştir.
Engelli kimlik kart başvurusu engelli vatandaşın isteğine bağlıdır. Her engelli vatandaşın kimlik kartı çıkarma zorunluluğu yoktur. Bununla birlikte kimlik kartı gündelik hayatta yararlanılmak istenen pek çok hizmette kolaylık sağlayacaktır.
Engelli Kimliği olmayan engelli bireyler de Engelli Sağlık Raporlarını göstererek kendilerine tanınan haklardan yararlanabilmektedir.
Engelli kimlik kartı çıkarma
Engelli kimlik kart çıkarma şart ve yöntemleri “Engelliler Veri Tabanı Oluşturulmasına ve Engellilere Kimlik Kartı Verilmesine Dair Yönetmelik” ile düzenlenmiştir. Yönetmelik doğuştan engelli ve sonradan engelli olan vatandaşlar için düzenlemeler içerir.
Engelli vatandaşlarımızın hak ve hizmetlerden faydalanabilmesi için engelli raporunda tespit edilen engelin yüzde kırk veya daha yüksek bir oran olması gerekmektedir.
Engelli Kimlik Kart bazı kurum ve kuruluşların hizmetlerinden indirimli ya da ücretsiz yararlanma sağlamaktadır. Bunlardan birkaçını şu şekilde sayabiliriz;
- Müze ve ören yerlerine ücretsiz giriş
- Toplu taşımada ücretsiz yolculuk
- Otobüs ve TCDD seferlerinde indirimli yolculuk
- Dijital platformlarda indirim imkanı
- Vergi indirimi
- Gümrük vergisi muafiyeti
- AÖF fakültelerinde ücretsiz eğitim
- ÖTV indirim ya da muafiyeti
- Havayolu şirketleri ile indirimli yolculuk
- Araç park alanlarında öncelik gibi
- Ayrıca sağlık raporunda ‘ağır engelli’ olarak belirtilmiş engelli bireylerin refakatçisi de engelli kişi ile birlikte ulaşımdan ücretsiz yararlanabilir.
Yukarıdaki avantajları kullanmak isteyen engellilerin engel durumuna ilişkin resmi bir belge sunmaları gerekir. Engelli kimlik kart en elverişli belgedir. Eğer bu yoksa engelli sağlık kurulu raporu da kabul edilecektir.
Engelli Kimlik Kartı Başvurusu Nereye Yapılır?
Engelli bireylerin kendilerine tanınan hak ve hizmetlerden faydalanabilmesi için engelli kimlik kartı çıkarttırmaları gerekmektedir. Engelli vatandaşlarımızın engelli kimlik kart başvurusu için ikamet ettiği/yerleşim yerinin bulunduğu ilin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne gitmelidir. Başvuru süreci şu şekildedir;
- ‘Engelli Kimlik Kart Başvuru Formu’ ve ‘Engelli Kimlik Kartı Bilgi Formu’ doldurulur. Formlarda size ait kimlik bilgileri, sosyal durumunuza, eğitim ve çalışma durumunuza ait sorular bulunmaktadır.
- Formlar istenilen diğer belgelerle birlikte görevli memura teslim edilir. Başvuru esnasında istenilen belgeler ‘Engelli Kimlik Kart almak İçin İstenilen Evraklar’ başlığında detaylandırılmıştır.
- Bu belgeler eksiksiz olarak teslim edilmişse kurum tarafından 7 iş günü içinde kart basılacak ve teslime hazırlanacaktır.
Engelli Kimlik Kartı Almak İçin İstenilen Evraklar
Engelli vatandaşlar temel hak ve hizmetlerden diğer bireylerle eşit koşullarda yararlanabilmedir. Bu nedenle talep üzerine devlet tarafından Engelli Kimlik kart verilmektedir. Engelli kimlik kart almak için ilk şart Engelli Sağlık Raporu almaktır. Engelli Sağlık Raporunda dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekildedir;
- Engelli Sağlık Raporu Sağlık Bakanlığınca belirlenmiş yetkili hastanelerce düzenlenmelidir.
- Yetkili hastaneler Sağlık Bakanlığının internet sitesinde belirtilmiştir. Yetkili olmayan hastanelerce düzenlenen rapor geçersiz sayılacaktır.
- Raporda belirtilen engel oranı yüzde kırk ve üstü olmalıdır.
- Engelli Sağlık Raporu engelli kişinin istemi halinde iki nüsha kurumun istemi halinde üç nüsha olarak hazırlanır.
- Gereklilik halinde başhekim onayı ile çoğaltılır.
Engelli Kimlik Kart için istenilen evraklar
şu şekildedir;
- Başvuru dilekçesi,
- En az yüzde 40 engeli olduğunu gösterir sağlık kurulu raporu
- Nüfus cüzdanı,
- İki adet son altı ayda çekilmiş vesikalık fotoğraf
- Engelli sağlık kurulu raporu aslı veya onaylı örneği gereklidir.
- Eğer engelli kartı kaybedildiği için başvuru yapılıyorsa kayıp kart dilekçesi eklenmelidir.
- Engel oranı değiştiği için başvuru yapılıyorsa engel oranı değişikliğine ilişkin dilekçe sunulmalıdır. Bu dilekçeye sağlık kurulu raporu eklemek şarttır.
Kimlik kartı başvurusu için istenilen belgeler engelli bireyin yerleşim yerinin bulunduğu valiliğin il müdürlüğüne teslim edilir. Engelli kimlik kartı elektronik ortamda hazırlanır. Hazırlanılan Engelli Kimlik kartları il müdürlüğünce engelli bireyin ya bizzat kendisine ya da kanuni temsilcisine (veli/vasi) imza ile teslim edilir.
Diğer bir teslim şekli de engelli bireyin yerleşim yeri adresine iadeli taahhütlü posta ile göndermedir. Kimlik kartı teslim süreleri değişkenlik gösterebilir.
Engelli Kimlik Kart ön ve arka yüzeyinde neler vardır? Engelli kimlik kartı ön yüzeyinde engelli bireyin T.C kimlik numarası, ad, soyad, doğum tarihi, verildiği il, engel oranı, geçerlilik tarihi gibi bilgiler yer almaktadır. Arka yüzeyinde ise nasıl kullanılacağı hakkında ve kayıp durumunda yapılması gereken bilgiler yer almaktadır.
Engelli Kimlik kartının iadesini gerektiren haller şunlardır; engelli bireyin vefatı ya da engel oranının yüzde kırk altına düşmesi. Kişiye verilen engelli kimlik kartının başkası tarafından kullanımı, iade şartları gerçekleşen kartın iade edilmemesi, kart üzerinde sahtecilik işlemlerinin tespiti üzerine cezai işlemler yapılmaktadır.
Aile ve