Sosyal Hak ve Yardımlar

Engelli Kimlik Kartı: Nasıl Alınır Ve Ne İşe Yarar? İşte Detayları!

Engelli Kimlik Kartı Nereden Alınır? Engelli Kimlik Kartı Alabilmek İçin Gerekli Belgeler Nelerdir? Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alınır?

Engelli Kimlik Kartı Nereden Alınır? Engelli Kimlik Kartı Alabilmek İçin Gerekli Belgeler Nelerdir? Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alınır?

Engelli tanımına uyan bireylere sunulan haklardan yararlanmak için engelli kimlik kartı alınması neredeyse zorunlu hale getirilmiştir. 19 Temmuz 2008 tarihinde resmi gazetede yürürlüğe giren 26941 sayılı yasa ile engelliler veri tabanı oluşturulmasına ve engellilere kimlik kartı verilmesine dair yönetmelik ile birlikte engelli bireylere sunulan haklardan yararlanmak için engelli kimlik kartı uygulamaları hayata geçmiştir.

Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alınır?

Bu kimlik kartları Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde çalışan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından engelli bireylere sağlanır. Ayrıca bu kartı temin ederken şu bilgiyi de bilmenizde fayda var; engelli kimlik kartları %40 ve üzerinde engele sahip olan bireylere verilmekte ve bir kereye mahsus olmakla birlikte ayrıca yenilenme gibi bir durum söz konusu mümkün olmamaktadır.

Engel oranı %40 altına düşen bireylerin engelli kimlik kartlarını ilgili kurum ve kuruluşlara iade etmesi gerekir. Eğer birey vefat etti ise aile bireylerinden biri kimlik kartını iade etmelidir. İade edilmesi gereken kurum ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il ve ilçe müdürlükleridir. ‘2020 yılı içerisinde engelli kimlik kartı nereden ve nasıl alınır?’ gibi sorulara yazımız içerisinde cevap bulabileceksiniz.

Engelli Kimlik Kartı Nereden Alınır?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve %40 engelli oranına belirlenen kurum ve kuruluşların muayenesi ve sonuçlarına göre ulaşan her bireye Aile ve Sosyal Politikalar İl ve İlçe Müdürlükleri engelli kimlik kartı verebilmektedir. Dilerseniz e-devlet üzerinden de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na engelli kimlik kartı alabilmek için başvuruda bulunabilirsiniz.

Gerekli belgeleri tamamladıktan sonra bakanlık uygun görürse engelli bireylerin faydalanabileceği tüm haklardan yararlanabilmeniz için engelli kimlik kartınızı size takdim edecektir. Başvuru yapıldıktan maksimum 7 iş günü sürecinde inceleme ve kart bastırma işlemleri gerçekleşir ve engelli kimlik kartı nasıl tarafınıza gönderilir.

Engelli Kimlik Kartı Alabilmek İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup ilgili sağlık kuruluşlarından %40 ve üzerinde engelli sağlık raporuna sahip olan her birey engelli kimlik kartını alabilir. Bu kartı alabilmek için gerekli belgeler ise aşağıdaki gibidir;

  • İlgili sağlık kurum ve kuruluşlarından %40 ve üzerinde engel oranına sahip bireylerin engelli sağlık raporunun aslı veya noter tarafından onaylanmış örneği
  • Türkiye Cumhuriyeti yeni kimlik kartı veya eski nüfus cüzdanı fotokopisi
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl veya İlçe Müdürlüklerin’den temin edilebilecek engelli kimlik kartı başvuru dilekçesi
  • Engelli kimlik kartı bilgi formu
  • Daha önceden engelli kimlik kartı alanlar ve kaybedenler için kayıp kart dilekçe örneği
  • Engel oranının değişikliğini bildirmek isteyenler için engel oranı değişikliği dilekçe örneği
  • Eğer engelli birey kendisi engelli kimlik kartına başvuruda bulunamayacaksa vasisinin refakatçi kartı dilekçe örneği

Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alınır?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup ve kurumun belirlediği sağlık kuruluşlarından %40 ve üzerinde zihinsel, bedensel veya ruhsal engeli bulunan bireylerin devlet tarafından onlara sunduğu hizmetlerden faydalanabilmeleri için ‘Engelli kimlik kartı nasıl alınır?’ sorularınızın cevabını yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz.

Engelli kimlik kartı engelli bireylere büyük kolaylık sağlamaktadır. 2008 tarihinde 26941 sayılı kanunun resmi gazetede yayımlanması ile birlikte bu kimlik kartları engelli bireyler için birçok ayrıcalık ve kolaylık sunmuştur. Ancak engelli bireyler engelli kimlik kartlarını nasıl alabilecekleri konusunda detaylı bilgiye sahip değiller.

Öncelikli olarak çeşitli avantajlardan faydalanabilmek için engelli kimlik kartı başvurusunda bulunmalısınız. Engel oranınızı belgeleyen ilgili kurum ve kuruluşlardan engelli sağlık raporu ile beraber bulunduğunuz il veya ilçenin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müdürlükleri’ne yukarıda belirttiğimiz belgeleri tamamlayarak başvuruda bulunmalısınız.

Eğer başvuruyu online bir şekilde yapmak isterseniz e-devlet üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz. Kurum başvurunuzu inceledikten sonra eğer uygun görürse maksimum 7 iş günü içerisinde engelli kimlik kartınızı size verecektir.

Engelli Bireyler Engelli Kimlik Kartlarını Nerelerde Kullanılabilir?

Engelli kimlik kartları engelli bireylere devlet tarafından birçok haklardan faydalanabilmeleri için takdim edilen ve belirlenen yasalar çerçevesinde uygulanan bir prosedür. Engelli bireyler bu kart sayesinde bir takım avantajlara sahip olurlar ve hayatları büyük ölçüde kolaylaşır. Bu hak ve ayrıcalıklar şu şekildedir;

  • Engelli bireyler devlet tiyatrolarındaki gösterilere izlemek isterlerse bu kurumlara herhangi bir ücret ödemeleri gerekmiyor. Ayrıca sinema salonlarında ise yaşı ne olursa olsun engelli bireylere öğrenci indirimi uygulanmaktadır.
  • Şehir içi toplu taşıma araçlarına kullanmak isteyen engelli bireyler herhangi bir ücret ödemeden bu haklarından faydalanabilir. Belediye otobüsleri metro, tramvay, demir ve deniz yolu kullanılarak yapılan şehir içi tüm yolculuklarda engelli birey ücretsiz bir şekilde seyahat edebilir. Ayrıca ağır engelli durumu olan vatandaşların yanına refakat etmesi için bir kişinin daha bu ayrıcalıklardan faydalanması sağlanmıştır.
  • Engelli bireylere şehir içi otobüs ulaşım imkanlarında %30 indirim sağlanmakta fakat refakatçilerine böyle bir indirim imkanı tanınmamaktadır. Yani engelli bireyin yanında vasisi veya refakatçisi varsa bu kişiden tam bilet ücreti istenmektedir. Ayrıca engelli bireylerin internet ortamında aldıkları biletlerden indirim hakları verilmemektedir.
  • Engelli bireyler şehirler arası ve uluslararası hava yolu taşımacılığını tercih ettiklerinde sırasıyla %20 ve %40 indirim avantajına da sahiplerdir. Eğer engelli bireylerin refakatçilerine doktor tarafından verilen ‘Refakatçi ile seyahat etmelidir.’ raporu varsa bu durumda refakatçilerine yüzde yirmi indirim sağlanmaktadır.
  • Üniversite eğitim hakkına sahip olan tüm engelli bireylerden açık öğretim avantajlarından faydalandıkları takdirde herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
  • Engelli bireyler H sınıfı sürücü belgesine sahip olduklarında eğer ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından uygun şartları sağlarlarsa yurt dışından satın aldıkları otomobillerde gümrük vergisinden muaf olurlar. Bunun haricinde katma değer vergisi indirimi ve taşıt alım vergisi indirimi de engelli kimlik kartına sahip olan tüm bireylere sunulmaktadır.
  • Engelli kimlik kartına sahip olan bireyler araçlarını ÖTV indirimi ile aldıkları takdirde engelli park yerlerini ücretsiz bir şekilde kullanabilirler. Ayrıca otobanların yol kenarlarına 15 dakika gibi kısa bir sürede araçlarını park edebilirler.
  • Engelli bireyler kendi şahsi otomobillerini ÖTV indirimi ile aldılarsa evlerinin önüne özel olarak engelli park yeri yaptırabilirler.
  • Engelli kimlik kartının sağladığı hak ve avantajlar yazımızda detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Güncel haberler için bizi takipte kalın. GOOGLE PLAY UYGULAMA İNDİR / news.google.com///

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu