Engelliler Dostu

Engelli Kimlik Kartı Sorgulama

Engelli Kimlik Kartı Sorgulama! Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli Kimlik Kartı! Engelli Kartı İçin Gerekli Evraklar! Engelliler İçin Kimlik Kartı! Engelli Kartı Yenileme! Engelliler İçin Kimlik Kartı Başvurusu! Engelli Kart Sorgulama! Engelli Kartı Almak İçin Yüzde Kaç Rapor Gerekli? Engelli Kartı Çıkarma! Engelli Kimlik Kartı Yönetmeliği

Engelli Kimlik Kartı Sorgulama

Engelli Kimlik Kartı Sorgulama
Engelli Kimlik Kartı Sorgulama

Engelli Kimlik Kartı Sorgulama! Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli Kimlik Kartı! Engelli Kartı İçin Gerekli Evraklar! Engelliler İçin Kimlik Kartı! Engelli Kartı Yenileme! Engelliler İçin Kimlik Kartı Başvurusu! Engelli Kart Sorgulama! Engelli Kartı Almak İçin Yüzde Kaç Rapor Gerekli? Engelli Kartı Çıkarma! Engelli Kimlik Kartı Yönetmeliği

Engelli kimlik kartı sorgulama işlemlerini başvuru yaptığınız yerden yapabilirsiniz. Başvuru sırasında size belirtilen sorgulama numarasını not almanız gerekir. Ayrıca e-Devlet üzerinden sorgu işlemlerinizi ve başvurularınızı takip edebilirsiniz.

Gerekli evrakları eksiksiz teslim edenlerin kısa süre içerisinde olumlu başvuruları cevaplanır. Ayrıca sizden ek belgeler de istenebilir. Bunu ancak bakanlığa gittiğinizde öğrenmeniz mümkündür. Aile ve Sosyal Çalışmalar Bakanlığına giderek ilgili başvurularınızı yapabilirsiniz. Hem başvuru hem başvuru takip işlemlerini hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirmeniz mümkün olur. 

Başvurularını takip etmek isteyen kişiler başvuru yaptığı kurumlardan kendileri veya başvuru yapan kişilerin sorgu yapabilmesine imkan tanır. Engelli vatandaş başvuruyu kendi yaptıysa isterse kendi gidebilir veya bir yakınının başvuru sorgusu için ilgili birime gönderebilir.

Buna ek olarak vatandaş temsilcisini arayarak rahatlıkla ilgili detaylara hakim olabilirsiniz. Merak ettiklerinizi vatandaş temsilcisine sorabilir ve başvurularınız hakkındaki sorgulamaların nasıl olacağını bilirsiniz.

Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli Kimlik Kartı

Engelli kimlik kartı almak isteyen kişilerin bakanlığın il ya da ilçe müdürlüklerine gitmesi lazımdır. Ayrıca bu müdürlükten kendi ikametgahınıza en yakın olanını tercih etmeniz lazımdır. Yaşadığınız şehirdeki il veya ilçe müdürlüklerine gidebilirsiniz.

Yapacağınız her işlem de sürekli gidip geleceğiniz için kendinize yakın olanı seçmek daha mantıklıdır. Sadece başvuru için değil kart teslimini almak için de tekrar gitmeniz gereklidir. Bu sebepten dolayı size yakın olan bir yer rahatlıkla erişe bilmenize olanak tanımalıdır. 

Tercih edeceğiniz il ya da ilçe müdürlüklerinde her işlem de uygun görülürse kısa süre içerisinde kimlik kartınız çıkarılır. Kimlik kartını çıkarmak isteyen kişiler kendileri veya yakınlarını bu işlem için uygun görebilir. Eğer engelli vatandaş yürüyemiyor veya evden çıkamıyor ise bu işi için bir yakınından destek alabilir. Aynı soyadı taşıdığı kişiden bu başvuruyu yapmasını isteyebilir.

Engelli Kartı İçin Gerekli Evraklar

Engelli kimlik kartı için gerekli evraklar her engelli vatandaş için aynıdır. Bu sebepten dolayı her vatandaş mutlaka evraklarını eksiksiz bir şekilde başvuru sırasında yanında götürmelidir. Başvuruda istenen bazı evraklar şu şekildedir;

  • Kimlik fotokopisi
  • Vesikalık fotoğraf
  • Rapor örneği
  • Nüfus bilgileri
  • İkametgah bilgileri

Evrakların eksiksiz olması başvurunun tamamlanabilmesi adına önem taşır. Buna ek olarak başvuruda verilecek tüm evrakların güncel tarihlerde bulunması önemlidir. Çünkü güncel tarihlerde bulunmayan evraklar başvuruda alınmaz.

Başvuru sırasında geçerliliği biten evraklar alınsa dahi başvurular geçersiz sayılır. Hastane raporunu mutlaka güncel tarihlerde olması ve geçerliliğinin bitmemesi gerekir. Hastane raporunun geçerliliği süresince kimlik kartı başvuruları yapılır.

Eğer raporun geçerlilik süresi bitmişse yeni rapor başvurusundan sonra çıkan rapor ile birlikte başvuru yapmak mümkündür. Kimlik kartı sadece engelli vatandaşa ait olan rapor ile oluşturulur. Bu sebepten dolayı kimlik kartındaki geçerlilik süresi raporun geçerlilik süresi ile aynıdır.

Engelliler İçin Kimlik Kartı

Engelli kimlik kartı çıkarılması mutlaka gereklidir. Bu kart ile birlikte sosyal olanaklardan daha rahat bir şekilde yararlanılır. Ayrıca engelli vatandaş kendi ve yakını için kimlik kartı ile birlikte banka veya hastanelerde sıra beklemek zorunda kalmaz.

Kimlik kartının sunduğu olanaklardan yararlanmak isteyen kişiler mutlaka geçerlilik süresi dolmadan hastane rapor ile başvurularını yapmalıdır. Başvurularını kendileri yapabilir veya bir yakınlarından yapması için yardım alabilir. Engelli kimlik kartı başvuruları sırasında mutlaka güncel bilgilerin verilmesi gereklidir.

Engelli Kartı Yenileme

Engelli kimlik kartı yenileme işlemleri sırasında ilk yapılan başvuru gibi tüm evrakların oluşturulması lazımdır. Çünkü hastane raporu ile birlikte bu kart alınabilir. Hastane raporunun geçerlilik süresi bitmişse öncelikli olarak hastaneden bu raporu tekrar almak lazımdır.

Sonrasında hastane raporuna ek olarak diğer evrakları da tamamlayıp yenileme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Yenileme işlemi sırasında kart üzerindeki geçerlilik tarihi değişir. Mutlaka geçerlilik tarihi geçmeden önce bu işlemlerin yapılması lazımdır.

Engelliler İçin Kimlik Kartı Başvurusu

Engelli kimlik kartı başvuruları sadece bakanlığın birimlerinden gerçekleşir. İl veya ilçe müdürlüklerine giderek ilgili başvurularınızı yapabilirsiniz. Başvuru sırasında sizden istenen bilgilerin hepsinde eksiksiz ve detaylı bilgiler vermeniz başvurunuzun olumlu olabilmesi adına önemlidir.

Her engelli vatandaşın bu kimlik kartını alması gereklidir. Kimlik kartını almak zorunlu değildir fakat kimlik kartı ile birlikte yapılacak işlemler kolay olduğu için önerilir. Her koşulda engelli vatandaşın rahat bir şekilde yaşamına devam etmesini sağlayacak kimlik kartı mutlaka alınmalıdır.

Engelli Kart Sorgulama

Engelli kimlik kartı sorgulama işlemlerinizi sadece başvuru yaptığınız yerlerden öğrenmeniz mümkündür. Başvuru yaptığınız yer ile birlikte sorgulama işlemlerinizi takip edebilirsiniz. Buna ek olarak yaptığınız her başvurunun takibini e-Devlet hesabı üzerinden incelemeniz mümkün olur.

Bakanlık veya bunun gibi kurumlara yapılan başvurular e-Devlet hesabında gözükür. Eğer engelli vatandaşın bir yakını başvuru yapmışsa engelli kişinin e-Devlet hesabından bu başvuruyu görmek mümkün olur.

Başvuru yapan kişi değil sadece engelli vatandaşın kimlik numaraları girilerek e-Devlet üzerinden sorgu yapmanız lazımdır. Aynı şekilde kurumlardan bizzat başvuru hakkındaki sorgulamaları yapmak için kendi kimliğiniz değil engelli vatandaşın kimlik bilgilerini vermeniz gerekir.

Engelli Kartı Almak İçin Yüzde Kaç Rapor Gerekli?

Engelli kimlik kartı alabilmek için belirli bir rapor yüzdesine ihtiyaç duyulur. Bu yüzde en az %40 oranında belirlenmiştir. Bu sebepten dolayı engel durumu en az %40 olan kişiler rapor ile birlikte engelli kimlik kartını çıkarabilir.

Bazı durumlarda her üç senede bir yenilenen engelli raporunda ki yüzde artış gösterebilir veya azalabilir. Bu sebepten dolayı kimlik kartlarında da belirli bir geçerlilik süresi vardır. Rapordaki süre kimlik kartındaki süreyi belirler. Raporun geçerliliği bitmişse mutlaka yenisi çıkarılmalı ve buna eşdeğer olarak kartında yenilenmesi gerekir.

Engelli Kartı Çıkarma

Engelli kimlik kartı çıkarma işlemlerini bakanlık müdürlüklerinde yapabilirsiniz. Müdürlükte size sunulan evrakların hepsinin eksiksiz tamamlanması lazımdır. Dilerseniz sabah saatlerinde giderek daha az sıra bekleyebilir ve işlemlerinizi daha kolay bir şekilde yapılmasını sağlayabilirsiniz. İşlemler sabah saatlerinde öğleden önce alındığında öğleden sonra işleme konulur. Bu sebepten dolayı öğleden önce kurumlara gitmeniz önerilmektedir.

Engelli Kimlik Kartı Yönetmeliği

Engelli kimlik kartı yönetmeliği bakanlık tarafından belirlenir. Yönetmeliğe göre %40 engele sahip her vatandaş engelli kimlik kartını alabilir. Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartına sahip engelli bireyler engelli kimlik kartını almaya hak kazanır.

Ayrıca Türkiye genelindeki devlet hastanelerinden alınan rapor ile birlikte bu durum ortaya çıkarılır. Devlet hastanelerin istediği her bölümde muayene olarak heyet raporuyla onaylanmış engellilik yüzdesi minimum %40 oranındadır.

Bu yüzdeye sahip her kişi rahatlıkla başvurusunu bakanlık üzerinden gerçekleştirir. Başvuruların sağlanması ve eksiksiz tamamlanması için mutlaka güncel tarihlerde belgelerin verilmesi lazımdır. Başvurularınızın güncel tarihlerde oluşmasını takip ederek ister e-Devlet üzerinden ister başvuru yaptığınız müdürlüğe giderek merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Yönetmelik hakkındaki ayrıntıları bakanlığın kendi web sitesinde bulmanız mümkündür. Yönetmeliği dikkatlice okur ve gerekli tüm ayrıntıları öğrenirsiniz. Şartlar hakkında ve kimlerin rapor alabileceği yönetmelikle belirlenmiştir.

Bakanlık bu yönetmeliğe uyarak kimlik kartının oluşturulması veya yenilenmesi için işlemler yapar. Bunun dışında hiçbir işlem için yetkisi yoktur ve engelli vatandaşa verilecek olan kimlik kartı hakkındaki tüm detaylar bakanlık tarafından sağlanır.

Güncel haberler için bizi takipte kalın. news.google.com

Engelli hakları ve engellilerle ilgili başlıkların detayları için https://engellilerdostu.com/engelliler-dostu/ linkine tıklayın.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu