Engelli Maaşı Başvuru Şartları! Engelli Maaşı Başvuru Şartları E-Devlet
Engelli Maaşı Başvuru Şartları! Engelli Maaşı Başvuru Şartları E-Devlet! Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli Maaşı
Engelli Maaşı Başvuru Şartları
Engelli Maaşı Başvuru Şartları! Engelli Maaşı Başvuru Şartları E-Devlet! Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli Maaşı
Engelli maaşı başvurusu yapmak isteyenlerin öncelikli olarak devlet hastanelerinden alacağı engelli raporu bulunması gerekir. Bu rapor ile birlikte engellilik maaşı başvurusu yapılabilir. Buna ek olarak aranan şartlar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.
Bakanlığın sağladığı gerekçeler kapsamında engelli kimselere düzenli maaş verilir. Düzenli maaş almak isteyen engelli kimseler şartları taşıdığı sürece bu maaşı her ay alabilir. Engelli maaşı başvuru şartları şu şekilde açıklanabilir;
- Hiçbir gelire sahip olmamak
- Engel durumunun en az %40 oranında olması
- Geçerliliği dolmamış engelli raporunun bulunması
- Hane halkında asgari ücretin kişi başına üçte birinden az olması
- Sigortalı bir şekilde çalışmamak
- 65 yaşından küçük olmak ve 18 yaşından büyük olmak
- 65 yaşın üzerindekiler için en az %70 oranında ki engelli raporunun bulunması gerekir
Aranan şartlar mutlaka sağlandığı sürece engelli bir kimsenin maaş almasında herhangi bir sakınca bulunmaz. Engelli kimseler aldıkları aylığı her yıl belirlenecek zam tutarlarında yenilenerek alabilir. Bu zamlı tutarlar her sene asgari ücret ve memur zamlarına gelen artış sonrasında belirlenir. Artışlar bakanlık tarafından sağlanan ve öngörülen şekillerde yapılır.
Engelli bir kimse maaş almak için gereken şartları bakanlığı giderek öğrenebilir. Maaş başvurusunu yapacağınız bakanlık birime bağlı bulunduğunuz ilçeye en yakın olan müdürlük olabilir. Sürekli gidip geleceğiniz için kendinize en yakın birimi seçmenizde fayda vardır.
Ayrıca buna ek olarak engelli kimse eğer kendi kendine işlemler yapamıyorsa bir yakını ile birlikte bu işlemleri gerçekleştirebilir. Bakmakla yükümlü olan kimse veya aynı soyadı taşıyan kişiler başvuruları yapabilirler. Engelle dilerse kendi giderek de başvurularını gerçekleştirebilir. Fakat aksi durumlarda bir yakınına göndererek engelli maaşı başvurularını yapabilir.
Engelli maaşı başvuruları sırasında sizden istenen tüm belgelerin eksiksiz bir şekilde tamamlanması gerekir. Aksi taktirde başvurunuzun geçersiz sayılabilmesi durumu söz konusu olabilir. Bu sebepten dolayı riske atmamak adına mutlaka en güncel tarihlerdeki belgeleri kuruma iletmeniz lazımdır.
Ayrıca mutlaka engellilik raporunun geçerlilik süresinin dolmaması gerekir. Ancak bu sayede engelli maaşına başvuru yapabilirsiniz. Eğer engelli durumunuzun ortaya konulduğu engelli raporunun süresi geçmişse öncelikli olarak bu raporun yenilenmesini istemeniz lazımdır.
Raporu daha önce engelli raporu aldığınız hastanede yeniletebilirsiniz. Tekrardan muayene olmalı ve doktorunuzun istediği tüm eksikleri tamamladıktan sonra heyet tarafından verilen karar ile birlikte en az %40 oranına sahip olan engelli raporunuzda maaş başvurusu yapabilirsiniz.
Engelli Maaşı Başvuru Şartları E-Devlet
Engelli maaşı başvuru şartları hakkında e-Devlet üzerinden yapacağınız bazı işlemler bulunur. Bu durumda eğer bakanlık kendi e-Devlet sayfası üzerinden erişime izin verdiği maaş başvurusunu alıyorsa kolayca e-Devlet üzerinden başvurularınızı yapabilirsiniz.
Bakanlığın sağladığı bu hizmet ile birlikte engelli kimseler rahatlıkla başvurularını hızlı bir şekilde gerçekleştirebilir. Fakat aksi durumlarda ek belge istendiği zaman mutlaka kuruma gitmeniz gereklidir. Kuruma giderek müracaat yapabilir ve daha sağlıklı bir sonuca ulaşabilirsiniz.
Bakanlığa yapacağınızı maaş başvurularını e-Devlet hesabı üzerinden takip edebilirsiniz. Bu sayede başvurunuzun ne zaman yapıldığını ve sonuçlandığını görebilirsiniz. Kendi e-Devlet hesabınıza giriş yaparak başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.
İster başvuru ister başvuru sorgusunu görüntüleyerek hızlı bir şekilde maaş başvuru durumunu görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca engelli kimsenin adına bir başkası kuruma giderek müracaat yapmış ise mutlaka engelle kimsenin e-Devlet hesabına girerek sorgularını gerçekleştirmelidir. Çünkü başvuruyu yapan kişi değil başvurunun asıl sahibinin bilgileri kendi e-Devlet hesabında görüntülenir.
Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli Maaşı
Engelli maaşı bakanlığın sağladığı şartlar neticesinde her ay düzenli bir şekilde alınır. Maaş almaya hak kazanan kişiler ilgili müracaatlarını veya sorgulama işlemlerinde bakanlık tarafından gerçekleştirmelidir. Bakanlığın sunduğu bu hizmet gereğince kanunda geçen tüm hak ve sorumluluklar engelli kimseye ulaştırılır.
En az %40 oranındaki engele sahip her birey şartları taşıdığı durumlarda engelli maaşını her ay alır. Düzenli maaş alan engelli birey bu sayede yaşamını daha rahat bir şekilde geçirebilir. Maaştaki artışlar veya yeniden düzenlemeler bakanlığın inisiyatifindedir. Her sene belirli zam oranlarında maaşlar yenilenebilir.
Kurum tarafından sağlanan engelli maaşı şartların devamı ile birlikte düzenli bir biçimde alınmaya devam eder. Maaş almak isteyen kişilerin engelli raporlarının en az %40 oranında bulunması gerekir. Daha sonra diğer şartları bakanlığa giderek öğrenebilir ve engelli maaş alıp almadığınızı ortaya çıkarabilirsiniz.
Ayrıntıları öğrenmek için mutlaka bakanlık müdürlüklerine müracaat etmeniz gerekir. Kendinize en yakın olan bakanlık müdürlüğüne giderek ilgili işlemlerinizi yapabilir ve bağlı bulunduğunuz il ya da ilçe müdürlükleri üzerinden sorgu işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Güncel haberler için bizi takipte kalın. news.google.com
Engelli maaşı başvuru şartları detayları ve daha fazlası için https://engellilerdostu.com/engelli-maasi/ linkine tıklayın.