2023 Engelli Maaşı Ne Kadar Oldu?
2023 Engelli Maaşı Ne Kadar Oldu? Engelli Maaşı Nasıl Alınır? Engelli Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır? Engelli Maaşı Almak İçin Şartlar Nedir?
Engelli Maaşı Ne Kadar Oldu?
Engelli Maaşı Ne Kadar Oldu? Engelli Maaşı Nasıl Alınır? Engelli Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır? Engelli Maaşı Almak İçin Şartlar Nedir?
Engelli maaşı son zam oranları ile birlikte netleşmiştir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı engelli maaşlarını belirlemektedir. 2023 yılında en az %40 engeli bulunan bir kimse 1227 TL maaş alırken 1738 TL maaş alacaktır. Ayrıca yeni yılda engel yüzdesine göre maaşlar şu şekilde değişmiştir;
- Engel oranı %40 ile %69 arasında olan kişiler 1227 TL’den 1738 TL’ye yükselen maaşlarını ocak ayının ilk maaş zamanında alacaktır
- Engel oranı %70 ve üzeri olan kişiler 1840 TL eden 2609 TL’ye çıkan yeni maaşlarını senenin ilk ayında alacaktır
Bu sayede en az %40-69 engel oranına sahip kişiler yeni yılda 1738 TL ile yeni maaşlarını alabileceklerdir. Engel oranı %70 ve üzeri olan engelli kimseler ise yeni yılın gelmesi ile birlikte 2609 TL oranındaki yeni maaşlarını alacaktır. Maaş artışlarındaki yaşanan fark enflasyon durumu ve memur ile asgari ücrete gelen zam farkı ile ortaya çıkmıştır. Bu farklar engelli kimsenin maaş durumunu belirlemiştir.
Maaş alacak olan engelli kimseler belirlenen en son zam oranlarıyla birlikte engellilik yüzdesine bakılarak bu maaşlara sahip olabilecektir. Engelli bir kimse belirli bir zaman sonra %40-69 engel oranından daha fazla engel oranına sahip olursa maaşı da bu oranda değişkenlik gösterecektir. Engelli raporu belirli bir süreyi kapsayan kişiler engelli raporu bittikten sonra bu maaşı alamayacaktır.
Bu sebepten dolayı mutlaka geçici engel durumuna sahip kişilerin engellilik süresi bitmeye yakın zamanda tekrar engellilik raporunu yenilemesi lazımdır. Ancak bu sayede düzenli bir şekilde yardım alabilmeye devam edecektir. Verilecek olan maaş devlet tarafından karşılıksız bir şekilde sağlanmaktadır.
Engelli Maaşı Nasıl Alınır?
Engelli maaşı almak isteyenlerin öncelikli olarak hastaneden aldıkları %40 oranındaki engelli raporuna ihtiyaçları vardır. Bu rapor ile birlikte ilgili desteği devletten sağlayabilirler. Mutlaka engellilik durumu %40 olmalı ve buna göre bakanlığa giderek engelli maaşı başvurusunda bulunmalıdırlar.
Başvuru yapacak kişilerin bilmesi gereken bir diğer detay ise mutlaka devlet hastanelerinden bu raporu almalarıdır. Rapor geçerliliği bakanlığın sistemi ile uygun olmalı ve verilen raporun bakanlık tarafından desteklenmelidir. Ancak bu sayede engelli maaşı başvurusunda bulunmak mümkündür.
Engelli kimselerin maaş başvurusunda bulunabilmesi için gerekli şartları taşıması lazımdır. Maaş alacak kimseler mutlaka engellilik raporu ve diğer belgeleri ile bağlı bulundukları en yakın kuruma müracaat etmelidir. Ayrıca engelli kimsenin yakını da bu müracaatı yapabilir.
Aynı ikametgah adresinde yaşayan ve engelli kimseye bakmakla sorumlu olan kişi engelli adına tüm işlemleri yapabilir. Engelli kimseler süreli ya da süresiz raporları ile birlikte engelli maaşını almaya hak kazanmaktadır.
Engelli Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Engelli maaşı başvurusu yapmak için ilgili kuruma gidip gerekli şartları öğrenmeniz lazımdır. Kurumdan başvurunun nasıl yapılabileceğini ve ayrıntılarını öğrenebilirsiniz. Bu başvurunun yapılması için mutlaka geçerlilik süresi dolmamış olan engellilik raporu ile ve kimlik bilgileri ile birlikte ilgili adımları izlemek lazımdır.
Bu sayede doğru ve sağlıklı bir başvuru yapabilirsiniz. Başvurunun geçerli olabilmesi için inceleme süresine tabi tutulması lazımdır. Bu süre bakanlık biriminin yoğunluğuna göre değişkenlik gösterebilir. Kimi zaman bir hafta kimi zaman iki hafta veya daha uzun sürelerde engelli maaşı başvuru süresi olabilir. Yine başvuru yaptığınız yerden sonuçları öğrenebilmeniz mümkündür.
Başvuru yapacak kişilerin bilmesi gereken bir diğer detay ise mutlaka başvuruya giderken kimlik bilgilerinin yanında olması gereklidir. Ayrıca Türk vatandaşı kimseler bu başvuruyu yapabilir. Başka bir ülkenin vatandaşı iken Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde engelli maaşı başvurusunda bulunmak mümkün değildir.
18 yaşından küçük engelli kimseler aile bireyi ile birlikte başvuruda bulunabilir. 18 yaşından büyük kimseler kendi başvurusunu yapabilir veya kuruma gidemiyorsa bakmakla sorumlu olan kişi tarafından başvurularını yaptırabilir.
Engelli Maaşı Almak İçin Şartlar Nedir?
Engelli maaşı almak isteyen kimseler en az %40 oranındaki engel durumuna sahip olması gerekir. Buna ek olarak geçici süreli engelli raporuna sahip olan kişilerin mutlaka engel süresi dolmadan engellilik raporunu yenilemesi lazımdır.
Eğer raporun süresi dolduktan sonra tekrar yenilemezse engelli maaşını alamayabilir. Engelli maaşı almak isteyen kişilerin sigortalı bir işte çalışmaması lazımdır. Ek bir maaş almaması ve ihtiyaç sahibi olması lazımdır.
Engelli maaşı almak isteyen kişilerin Türk vatandaşlığı bulunması gerekir. Aksi takdirde bu başvuruyu yapamaz. Güncel tarihlerde bulunan süreli ya da süresiz orijinal raporları ile birlikte başvuru yapmaları lazımdır.
Ayrıca raporun aslını değil aslıdır gibi yapılmış onaylı belgesini mutlaka başvuru sırasında kuruma iletmelidir. Kurumun onay vereceği devlet hastanelerinde tam teşekküllü muayeneler sonucunda heyet raporunun belirlediği en az %40 oranındaki engel durumuna sahip olmak lazımdır.
Güncel haberler için bizi takipte kalın. GOOGLE PLAY UYGULAMA İNDİR / news.google.com
Engelli maaş detayları ve daha fazlası için https://engellilerdostu.com/engelli-maasi/ linkine tıklayın.