Engelli Memur Alımı 2022 Şartlar Nelerdir?
2022 Engelli memur alımı şartları nelerdir, engelli memur kontenjanı yüzde kaç, ne kadar engelli memur alınacak, engelli devlet memuruna ne gibi işler verilir, sınavsız engelli memur alımı nasıl yapılır tüm bu soruların cevaplarını sizler için konumuzda hazırladık.
Engelli memur alımı, EKPSS ile kamu kurum ve kuruluşlarına her yıl engelli memur alımı yapılmakta ve kamu personel alımı ilgili başvurunun tüm detayları paylaşılmaktadır.
Engelli memur olma şartları nelerdir?
%40 ve üzerinde engeli bulunan ve bunu belgeleyen kişilerin, kamu ve kuruluşlarında engelli memur olmak için iki yılda bir düzenlenen EKPSS (Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı) sınavına girmesi, başarılı olması ve tercihleri doğrultusunda atanması gereklidir.
Engelli memur alımı şartları nelerdir?
Engelli memur alımı şartları kapsamında gerekli olan genel kriterler şu şekildedir;
- Türk vatandaşı olmak,
- %40 ve üzeri engelli sağlık raporu,
- Erkek adaylar için, askerlikle ilgisi bulunmamak,
- Devlet Memurları Kanunu’nun 48. maddesinde yer alan şartları sağlamak,
- Kamu Personeli Seçme Sınavına (EKPSS) katılmış olmak,
- Herhangi bir kamu kurum veya kuruluşunda çalışmamak,
- Mesleki yeterlilik,
Ayrıca engelli kişinin başvuru yapacağı ilgili kısımlara yönelik, engel teşkil edecek bir rahatsızlığı ya da engeli bulunmaması gereklidir.
Engelli memur başvurusu nasıl yapılır?
EKPSS sınavına katılan ve başarılı olan adayların EKPSS tercih kılavuzu kurallarına göre; https://ais.osym.gov.tr web sayfasına T.C. kimlik bilgisi ve şifresi ile giriş yaparak bireysel olarak yapması gereklidir.
Engelli memur kontenjanı yüzde kaç?
Engellilerin toplumsal yaşama dahil edilmesi ve engelli istihdamına katılması önemlidir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun (DMK) 4/A maddesine göre; kamu ve kuruluşlarında toplam çalıştırılan personele ait kadrolarda yüzde üç oranında engelli çalıştırması gereklidir.
EKPSS başvurusu ne zaman 2022?
EKPSS başvuru tarihi 27 Ocak / 15 Şubat tarihleri arası, EKPSS geç başvuruları 09-10 Mart tarihleri arası, E-Kura başvuruları 28 Nisan / 17 Mayıs tarihleri arası ve son olarak geç başvuru tarihi 07-08 Haziran tarihleri arasında olacağı belirtildi.
Ne kadar engelli memur alınacak 2022?
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından açıklanan rakamlara göre EKPSS engelli memur alımı sayısında önemli bir yükselme söz konusu. 2022 Ocak ayı sonu ile engelli memur sayısı 63.087 ulaşırken bu rakam 17 Şubat tarihi ile 66.014 rakamına yükseldi. Bu rakamlara göre ÖSYM 2022 yılı ile 2.927 engelli memur yerleştirmesi yaptı.
657 sayılı DMK’nın 4/B Maddesi kapsamında, kamu ve kuruluşlarında 400.000 civarında personel istihdam edilmektedir. Engelli memur kontenjanına göre yüzde üç kadro hesaplamasına katılması ile beraber 12.000 ilave engelli memur kontenjanı ihdas edilmesi ve bu rakamın yükselmesi bekleniyor.
Engelli devlet memuruna ne gibi işler verilir?
Kamu ve kuruluşlarından engelli memurlara açık kadrolarda belirtilen şartlara uygun görevler verilir. Engelli kişilerin engel durumu dikkate alınarak ve mesleki yeterliliği sağladığı pozisyonlara göre yerleştirmesi yapılır.
ÖSYM tarafından yapılan açıklama kapsamında kura ile sınavsız yerleştirme için;
- İlkokul
- Ortaokul
- İlköğretim
- Özel eğitim iş uygulama merkezi veya okul mezunu
olan kişilerin EKPSS geçerlilik süresi içerisinde mezun olabilecek konumda olan engelli kişiler kura başvurusu yapabilir. Bu adaylar EKPSS sınavına girmeden, kuraya katılmak için başvuru yapabilir.
Engelli olarak iş nasıl bulabilirim?
Aradığınız iş türünü belirledikten sonra, açık pozisyonlar hakkında birçok bilgi kaynağı vardır. Bunlara internet siteleri, sosyal medya, gazete ilanları, işverenlerle doğrudan iletişim kurma, kariyer fuarlarına katılma ve işe alım ajanslarını kullanma dahildir. Engelli iş arayanlara yardım eden birçok kuruluş ve dernek var. Bazıları herhangi bir engeli olan kişilere yardımcı olabilir ve diğerleri belirli engelleri olan kişilere yardımcı olur.
Engelli olarak iş ararken, yasal haklarınızın farkında olmanız önemlidir. Öncelikle işverenler engellilere ayrımcılık yapmamalıdır. İşverenlerin de engellilerin dezavantajlı duruma düşmesini önlemek için ‘makul düzenlemeler’ yapması gereklidir.