Çalışma Yaşamı

Engelli Nasıl Para Kazanır? İşte Cevabı!

Engelliler Nasıl Para Kazanabilir? Örnekleri ile Cevabı!

 

Engelli Nasıl Para Kazanır: Maalesef engelli denilince birçok kişide çalışamaz algısı oluşmuştur. Çalışsa bile ancak ayakkabı boyayabilir, simit satar gibi vasıfsız işlerde çalışabilir ön yargısı vardır. Oysa ki engellilerin yapabileceği işler çoktur. Bu sayfamızda çalışma hayatına atılan, kendi parasını kazanan engellilerin hikayelerine yer vereceğiz. Bir engelli nasıl para kazanır? Örnekleri ile inceleyeceğiz.

Sıradışı başarı hikayeleri ile birlikte olacağız. “Sıradışı” tabirini kullandık. Çünkü takdire şayan işler yapan engelli bayanların ayakta alkışlanacak hayatta kalma mücadeleleri için sıradışı tabiri bile az kalır. Engelli derken yürüme, konuşma veya duyma engeli olan bireyler değil, görme engeli olup azimleri ile örgü örerek para kazanan insanlardan bahsediyoruz.

İnanması güç olsa da bu başarıya imza atan hanımlar var. Görmeden örgü örüyorlar ve bu işten para kazanmaya bile başlamışlar. Böylelikle aile ekonomisine katkıda bulunuyorlar.

engellilerdostu.com ailesi olarak görme engelli olup örgü örerek hayata tutunmaya çalışan bu insanlar hayatta en saygı duyulması gereken insanlardır diye düşünüyoruz. Bu tür başarı hikayelerini okudukça genç yaşta, sağlıklı, her türlü işi yapabilecek imkanlara sahip ama illegal yollara girenlere olan öfkemiz daha da artıyor. Her gün televizyonlarda haber programlarında en az 3-5 tane “hırsızlık” haberleri izliyoruz.

Maalesef bu tür işlere girişenlerin tamamına yakını genç, sağlıklı kişilerden oluşuyor. İstese her işte çalışabilir. Fakat gayri meşru yollara başvurup başkasının emeklerini çalan bu insanları görünce engelli hanımların azmini takdir etmemek elde değil. Konuyu fazla dağıtmadan hikayelerimize geçelim isterseniz.

Engelliler Nasıl Para Kazanabilir? Örnekleri ile Cevabı!

Görmeden Örgü Ören Engelsizler

Engelli Nasıl Para Kazanır, Görme engelli hanımların örgü örerek engellerini aşma başarısı gösteren ilk başarı hikayemizin kahramanları Amasya’dan. Amasyalı görme engelli hanımlar örgü ile para kazanıyorlar. Bu sayede hem sosyalleşip hem de hayata tutunuyorlar. Üstelik el emeği ile ördükleri örgüleri satarak aile ekonomisine katkıda bulunuyorlar.

Amasya Belediyesi görme engelliler için elişi çalışmaları ve örgü üzerine kurs açmış. Çevrede engelli bayanlara örgü öğrenme fırsatı tanımış. Kursa katılan bayanlar da 2 ay gibi kısa bir sürede örgü örmesini kavramış. Ve artık kendi emekleri ile para kazanır duruma gelmişler.

Bu güzel proje için Amasya Belediyesi’ni tebrik ediyoruz. Diğer belediyelere ve devlet kurumlarına örnek olmasını dileriz. Tabii sadece Amasya Belediyesi’ni değil evde boş oturmak yerine bu projeye katıldıkları için kursa katılım gösteren hanımları da unutmayalım.

Alkışın en büyüğü tabii ki onlara gidiyor. Amasyalı engelli hanımların bir sloganı bile var. “Görmüyoruz ama Örüyoruz

İkinci Hikayenin Kahramanları Gümüşhane’den

Amasyalı hanımların başarı hikayelerini hep birlikte izledik. İkinci başarı hikayesi Gümüşhaneli engellilerden geliyor. Gümüşhane Özel Eğitim ve İş Uygulama Merkezi de engelliler için el işi kursu açmış. 13 engelli öğrenci 2 aylık bir süreç ile meslek sahibi oluyorlar.

Aklınıza gelebilecek her türlü aksesuarın yapımını öğrenmekle kalmıyor, bunların satışı ile para kazanıyorlar. El sanatları eğitmeni Hülya Karaoğlu, her türlü atık malzemeleri değerlendirdiklerini belirtiyor. 13 engelli katılımcıya el sanatları öğretiyor. Engellilerin meslek sahibi olmalarını sağlıyor.

Hülya Hanım ayrıca, kursiyer engellilerin örgüden kazak, yelek, atkı, bere gibi kıyafetleri rahatlıkla ördüklerini, bunların satışından para kazanmaya başladıklarını belirtiyor. Yapılan işler örgü ile bitmiyor. Örgünün yanı sıra kapı süsleri, resim çerçeveleri, anahtarlıklar, örgüden sepetler, taş boyama, oyuncak bez bebek, dekoratif ev ürünleri gibi daha bir çok aksesuarı da yapabildiklerini aktarıyor.

Gümüşhane Özel Eğitim ve İş Uygulama Merkezinin hayata geçirdiği bu proje için de şükranlarımızı sunuyoruz. Kursa katılım gösteren Gümüşhaneli engellileri de kutlamadan geçmeyelim. Bu tür projelerin artması dileği ile engelli nasıl para kazanırmış sorusunun cevabı için videomuzu izleyelim.

Üçüncü hikayemize geçelim. Engellilerin hayata tutunma ve kendi paralarını kazanma azimlerinde üçüncü hikayemizin kahramanları da kadınlardan oluşuyor.

Yer olarak neresi olduğu bildirilmemiş ama fark etmez. Yine örnek proje, yine örnek uygulama. Emeği geçenleri tek tek tebrik ediyoruz.

Dilenmek Yerine Emek Vererek Para Kazanıyor

Engelli Nasıl Para Kazanır, Bir sonraki başarı hikayemizin kahramanı Çanakkale’den yola çıkmış ekmeğini İstanbul’da arayan sokak sanatçısı Hayati Tırkış. Bedensel engelli olup klarnet çalarak para kazanan Hayati Bey videoda hayat hikayesini de anlatmış. Dilenmek yerine klarnet çalmasını öğrenmiş. Sanatını icra etmeyi seçmiş.

Engelli Nasıl Para Kazanır, Bu yolla da çalışarak çocuğunun ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştığını söylüyor. Engelli olmasına rağmen bunu dert etmeyen bir kahraman olmuş. Engelliler nasıl para kazanabilir sorusuna adeta haykırırcasına dilenmeden kendi emeğiyle işte böyle para kazanılır diyen Hayati Bey’i de taktir etmemek elde değil. Kesinlikle saygı duyulması gereken kişilik!

Su Satarak Hayatını Kazanan Engelli Hanımın Hikayesi

Kendi parasını kazanan engelsizler hikayelerine şimdi de bedensel engelli Emine Karakış’ın hikayesini dinleyelim. Hayat şartlarının olabildiğince zorlaştığı günümüzde engelli olup kadın haliyle para kazanmaya çalışan Emine Hanım’a da alkış tutalım.

Engelli Nasıl Para Kazanır 5 farklı hikayede gördük. Bunlar sadece bir kaç örnek. Biliyoruz ki buna benzer yüzlerce belki de binlerce başarı hikayesi yazan engelliler var. Kolları olmadığı halde resim yapan engellilerin haberlerini televizyonlarda haber programlarında sık sık izliyoruz.

Engelli Nasıl Para Kazanır, Azimle insanın aşamayacağı engel yoktur. Yeter ki kendimiz engel oluşturmayalım.

SON DAKİKA SOSYAL YARDIMLAR VE BURSLARDAN HABERDAR OLMAK İÇİN GOOGLEDEN TAKİP EDİN

Sosyal medya hesaplarımız: İNSTEGRAM / TİKTOK

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu