Engelliler Dostu

Engelli Park Kartı, Engelli Park Yeri Kullanım Kartı

Engelli Park Kartı Alımı, Engelli Otopark Kartı Nasıl Alınır, Engelli Park Kartı için Nereye Başvurulur ve İstenilen Belgeler Nelerdir???

engelli park yeri kullanım kartı
engelli park yeri kullanım kartı

Engelli Park Kartı, İçişleri Bakanlığı Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile engellilere engellerini gösteren plaka yerine park kartı verilmesi kararı sonucunda ortaya çıkmıştır. Yönetmelik engelli park kartı hakkında usul ve esaslar tamamen Emniyet Genel Müdürlüğüne bırakmıştır. Yönetmeliğin ilgili maddesi aynan şöyledir. “Talep halinde, trafik denetleme kuruluşları tarafından engellilerin araçları için ayrılmış park yerlerinden istifade etmeleri amacıyla, engellilere ve gazilere örneği Ek: 47’de yer alan park kartı verilir. Park kartlarının verilmesi, kullanılması ve iptaline dair usul ve esaslar Emniyet Genel Müdürlüğünce belirlenir.”

Yapılan bu düzenlemeler sonrasında engellilerin aldıkları araçlarda engellerini gösteren işareti plakaya işletme zorunluluğu ortadan kaldırılmıştır.

Engelli Park Kartı, Ülkemizin neresine giderseniz gidin Kamu olarak tabir ettiğimiz Belediye, Okul, vs. gibi park alanları ile Özel Sektör İşletmelerine ait park alanlarına engellilerin araçlarını park etmeleri için ayrılmış olan park yerlerini kullanabilmeleri amacıyla geçerli olan karttır.

Engelli Park Kartı İçin Nereye Başvurabilirim

Engelliler bu karta sahip olabilmek için bağlı oldukları il/ilçelerde Trafik Denetleme Amirlikleri ve Bürolarına başvuru yapmaları gereklidir.

Engelli Park Kartı İçin Gereken Belgeler

 Yalnızca üzerine araç tescil edilmiş engelliler için ;

  • Vesikalık fotoğraf ( 2 Adet)
  • Nüfus cüzdanının aslı ile birlikte fotokopisini
  • Hak sahibi 18 yaşından küçük ise vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Kendisi yerine başvuran vekili ise noterden alınan vekaletnamenin aslı ve fotokopisi
  • Vasisi ise ilgili mahkemeden alınan karar aslı ve fotokopisi
İlginizi Çekebilir  Engelli Bireyin Eğitim Hakları

H Sınıfı Sürücü Belgesi Sahipleri için ;

  • Vesikalık fotoğraf ( 2 Adet)
  • Ehliyetinin aslı ve fotokopisi
  • Kendisi yerine başvuran vekili ise noterden alınan vekaletnamenin aslı ve fotokopisi
  • Vasisi ise ilgili mahkemeden alınan karar aslı ve fotokopisi

Engelli park kartı nedir, hangi mevzuat ile yürürlüğe girmiştir. Aynı zamanda engelli park kartı nereden alınır sorularını elimizden geldiğince cevapladıktan sonra en önemli sorulardan birisi de engelliler için ayrılmış park yerlerinin işgalini önlemeye yönelik bir düzenleme var mıdır?

Bu kapsamda yaptığımız araştırmada 5378 Sayılı Engelliler Kanunu‘nun 31’inci maddesi buna ilişkin düzenlemeyi içerir.
Madde 31.- 13.10.1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 61 inci maddesinin birinci fıkrasına (n) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent ve ikinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.
(o) Engellilerin araçları için ayrılmış park yerlerinde,
(o) bendinin ihlâli hâlinde para cezası iki kat artırılır.”

denilmektedir. Böylece engelli park yerlerine engelliler haricinde park etme yasak hale gelmiş ve ceza getirilmiştir.

Sosyal medya hesaplarımız: İNSTEGRAM –- TİKTOK

Oy Ver post

makale içeriği alt bilgi

5 Yorum

  1. T.C. Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER)’ ne yapmış olduğunuz ******** sayılı başvurunuz 22.12.2017 tarihinde TRAFİK UYGULAMA VE DENETLEME DAİRE BAŞKANLIĞI tarafından cevaplanmıştır:

    08/12/2017 tarihli ve ******* sayılı BİMER başvurunuz 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, Karayolları Trafik Yönetmeliği, uygulama talimatları ve ilgili mevzuatlar kapsamında incelenmiştir.
    Engellilere ait araçların tescil işlemleri, kullanımı ve satışına ilişkin hususlar Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 53’üncü maddesinde belirtilmiştir.
    Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 53’üncü maddesinin son fıkrasında; “Talep halinde, trafik denetleme kuruluşları tarafından engellilerin araçları için ayrılmış park yerlerinden istifade etmeleri amacıyla, engellilere örneği Ek-47’de yer alan park kartı verilir. Park kartlarının verilmesi, kullanılması ve iptaline dair usul ve esaslar Emniyet Genel Müdürlüğünce belirlenir.” hükmü gereğince, adına tescil edilmiş (kullanım amacı hususi engelli aracı olarak tescil edilmiş) aracı bulunan veya “H” sınıfı sürücü belgesi olan engelliler ile gazilerin trafik denetleme şube müdürlüklerine/büro amirliklerine müracaatı halinde, kendilerine Yönetmeliğin Ek-47 deki örneğine uygun “Engelliler İçin Park Kartı” verilmektedir.
    Bakanlığımıza yapılan müracaatlardan, engeli % 90 ve üzeri olup, adına tescilli engelli aracı olmayan ve “H” sınıfı sürücü belgesi bulunmayan engellilerin içinde bulundukları araçların engelliler için ayrılmış park yerlerinden istifade edememeleri nedeniyle mağdur oldukları anlaşılmıştır.
    Bu nedenle 23/11/2012 tarihli talimat ile, ortaya çıkan mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla, adına tescilli engelli aracı olmayan ve “H” sınıfı sürücü belgesi bulunmayan engeli % 90 ve üzeri olanlara sağlık kurulu raporlarının fotokopisini ekleyecekleri bir dilekçe ile müracaat etmeleri halinde “Engelliler İçin Park Kartı” düzenlenmesi uygun görülmüştür.

    Bilgilerinize rica eder, iyi günler dileriz.

    EGM Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanlığı

    1. Arkadaşlar benim eşim Multipl Skleros hastası %91 ağır engelli ben oturduğumuz yerdeki İlçe Emniyet Müdürlüğüne giderek Bimer den bana gelen bu yazıyı gösterdim. 2012 tarihli genelgeden çoğu polisin haberi bile yok. Fakat araştırınca buluyorlar. Halen kullandığımız araç benim adıma kayıtlı fakat eşim engelli olduğu için bu konuyla ilgili baya bir uğraştım. Sizde bizimle aynı şartları taşıyor ve aynı durumdaysanız benim bu yazımı çıktı alın ve ilgili trafik şube denetleme bürosuna gidip dilekçe ile başvurun ve kartınızı alın. Hakkınızı kimseye teslim etmeyin. Savaşmadan kazanmak olmuyor. Hepinize geçmiş olsun. Sağlıklı mutlu günler dilerim. Selam ve sevgilerimle.

      1. Merhaba bugün Zonguldak merkezde trafik şube müdürlüğüne gittim bu yazıyıda gösterdim ama illa araç a engelli adına olacak diyor. Bu yönetmeliğinde bulamadım. Nasıl yardımcı olabilirsiniz bir linki varmı sizde

  2. Arabayı eşim kullanıyor.%78 engelliyim yürüyemiyorum.Engelli park kartı alamadım.

  3. Merhaba arkadaşlar benim Romatizma rahatsızlığım var ve % 45 Engelli raporum var park kartı alma hakkım varmı benim alabilir miyim teşekkürler herkese geçmiş olsun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu