Engelliler Dostu

Engelli Rampası Nasıl Olmalı

Engelli Rampası Nasıl Olmalı? Portatif Engelli Rampası! Tekerlekli Sandalye Rampası! Minibüs Engelli Rampası! Katlanabilir Engelli Rampası! Seyyar Engelli Rampası! Engelli Araç Rampası! Bina Girişi Engelli Rampası

Engelli Rampası Nasıl Olmalı?

Engelli Rampası Nasıl Olmalı? Portatif Engelli Rampası! Tekerlekli Sandalye Rampası! Minibüs Engelli Rampası! Katlanabilir Engelli Rampası! Seyyar Engelli Rampası! Engelli Araç Rampası! Bina Girişi Engelli Rampası

Engelli Rampası Nasıl Olmalı
Engelli Rampası Nasıl Olmalı

Engelli rampası standartları belirli bir eğim içerisinde yapılır. Rampanın genişliği eğimi engellinin rahatlıkla tehlike altında kalmadan ilerleyebilmesine yardımcı olmalıdır. Engelli rampasının genişliği en az 100 santimdir. Ayrıca bina içerisindeki engelli rampası 90 santim olabilir.

Dış mekanlara yapılacak olan rampa 100 santim genişliğinde olmalıdır. Engelli rampasının yüksekliği 100 santim üzerindeyse en az %6 eğime sahip olmalıdır. Bu sayede verilen eğim rahatlıkla ilerleyebilmesine imkan tanır. 

Her engelli vatandaşın engelli rampası üzerinde tehlike yaratmadan ve yardımsız bir şekilde ilerleyebilmesine olanak tanıyacak rampalar standartlara uygun bir şekilde düzenlenmelidir. Ayrıca bazı rampalar da yardımla ilerleyebilmelerine olanak tanıyacak eğim %8 ve üzeridir. Bir rampanın %12’de üzerindeki eğimi kesinlikle tehlikelidir ve engelli için kullanılamaz. Engelli kimse kendi başına veya bir kimsenin yardımıyla %12 ve üzeri engelli rampasında ilerleyemez.

Engelli kimse standartlara uygun tasarlanan bir engelli rampasıyla rahatlıkla hareket eder. Rampa standartları engelli kişilerin tek başlarına engelli arabasını kullanarak ilerlemesine imkan tanımalıdır. Çünkü her koşul düşünülmeli ve engelli vatandaşın tek başına bir rampadan inip veya çıkabilmesine yardımcı olunmalıdır. Engelli vatandaşın yanında her zaman yardımcı bulunmayabilir.

Bu sebepten dolayı engelli kimseleri düşünerek rampa standartlarının uygun hale getirilmesi lazımdır. Ancak bu sayede engelli kimseler rahatlıkla dış koşullarda ilerleyebilir. İster çocuk ister yetişkin veya yaşlı tüm engelli vatandaşların rampada kolayca ilerleyebilmesine imkan tanımalıdır. Rampaların güç gerektirmeyen bir şekilde ilerleyebilmeleri adına düzenlenmesi gerekir.

Portatif Engelli Rampası

Engelli rampası portatif tasarımlar da rahatlıkla kullanılabilir. Portatif tasarımlar genellikle dış koşullarda rahatlıkla bir yerden bir yere geçişi kolaylaştırır. Kolayca yanınızda taşıyabileceğiniz portatif engelli rampası yer kaplamaz. Bu sayede portatif engelli rampası ile birlikte her engelli kimse kendi kendine ilerleyebilir. Toplu taşıma araçlarına kolayca binebilir veya dış koşullarda engelli yerlerden kolayca geçebilirler. 

Portatif engelli rampası medikal malzeme satan yerlerde bulunabilir. Engelli vatandaşlar için kolaylık yaratan portatif engelli rampası ayrıca bazı kurum ve kuruluşlar da bulunur. Belediyelerde veya hastanelerde portatif engelli rampası engelli kimsenin yakını veya engellinin kendisi tarafından kullanılabilir.

Ayrıca toplu taşıma araçlarında da portatif engelli rampası vardır. Belediyeye ait toplu taşıma araçlarında portatif engelli rampası engelli kimsenin kolayca otobüse binmesine yardımcı olur.

Tekerlekli Sandalye Rampası

Engelli rampası tekerlekli sandalye ile birlikte rahatlıkla kullanıma uygun olmalıdır. Engelli kimseler için rampa tasarımları mutlaka iç mekanda veya dış tasarımlar da standartların dışına çıkmamalıdır. Bu standartlar özellikle belediye birimlerini yakından ilgilendirir. Çünkü park veya yollarda engelli rampası kullanımları belediyenin sorumluluğu altındadır. Kaldırımda rahatlıkla yürüyebilmelerine imkan tanıyacak eğim ve genişlikte engelli rampası bulunmalıdır. 

Rampanın hem eğimi hem de genişliği standartlara uymalıdır. Her ikisinin de uygunluğu ile birlikte güvenli bir biçimde engelli kimse yol kat edebilir. Eğer genişlik tam anlamıyla uygun değilse bu sefer tekerlekli sandalye rampadan geçemez. Ayrıca eğim uygun değilse kendi kendine ilerlemekte son derece güçlük çeker ve büyük bir kuvvet uygulamak zorunda kalır.

Minibüs Engelli Rampası

Engelli rampası minibüs veya otobüs içerisinde portatif bir şekilde kullanılabilir. Kullanılmadığı zamanlarda yer kaplamaz. Kullanacağı zaman kolayca tutma sapından çekilerek engelli vatandaşın tekerlekli sandalye ile minibüse ya da otobüse binmesini kolaylaştırır.

Engelli kimse tekerlekli sandalye ile birlikte rahatlıkla portatif engelli rampasını kullanarak yolculuk gerçekleştirebilir. Her minibüs ve otobüste mutlaka engelli rampası bulunmak zorundadır. Ancak bu sayede engelli kimselerin rahatlıkla seyahat etmelerine olanak tanır.

Bu uygulamayı denetleyecek olan kişi belediyedir. Belediye toplu taşıma araçlarında mutlaka portatif engelli rampası bulundurmayı zorunlu kılmalıdır. Bu sayede engelli kimsenin bir yerden bir yere gitmesi kolaylaştırılır.

Katlanabilir Engelli Rampası

Engelli rampası katlanabilir modelleri ile birlikte kolayca kullanılır. Katlanabilir kullanımlarda engelli kimse ya da engelliye bakan kişi kolayca bir yerden bir yere gitmeyi sağlayabilir. Katlanabilir olma özelliği ayrıca az yer kaplamasıyla bilinir. Bu sayede kolayca yanınızda taşıyabilirsiniz.

Ayrıca katlanabilir engelli rampasını medikal ürünler satan yerlerde bulabilirsiniz. Son derece pratiktir ve engelli vatandaşın kendi tarafından da kullanılabilir. Tercih edeceğiniz katlanabilir engelli rampası sağlamlığı ile birlikte her türlü tekerlekli sandalyeye uygundur. 

Tüm tekerlekli sandalyelerin genişliğine uygun olan katlanabilir engelli rampasının kullanımı basittir. Engelli rampasını dilediğiniz her yere koyarak kolayca geçiş gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle portatif rampa bulunmayan yerlerde katlanabilir engelli rampası büyük bir kolaylık sunar.

Çünkü geçişi rahatlatır ve engelli kimse kendi başına rahatlıkla yer değiştirebilir. Ürünün az yer kaplamasıyla birlikte engelli kişi katlanabilir engelli rampasını yanında taşıyabilir. Bu özel ekipman ile birlikte seyahat ederken yolculuk sırasında rahatlıkla araçtan inip veya araca tekrar binip pratik bir deneyim yaşanabilir.

Seyyar Engelli Rampası

Engelli rampası seyyar dayanıklı malzemesi ile uzun süreler kullanılabilir. Uygun boyutlarda ve standartlarda özellikle merdiven olan alanlarda kullanılabilir. İşyerlerinde ya da ofislerde bina önlerinde veya bina içerisinde tercih edilebilir. Her bir plakası oldukça sağlamdır ve en az birkaç basamaklı alanlarda tercih edilebilir.

Paslanmaz çelik yapısıyla birlikte birbirinden farklı çeşitleri rulo bir şekilde katlanarak az yer kaplar. Ayrıca seyyar engelli rampası manevra kabiliyeti açısından en az 150 santim genişliğinde bulunmalıdır. Seyyar engelli rampasının da standartları her üretimde birbiriyle aynıdır. Bu sayede engelli vatandaşların tümü aynı kaliteyi kolayca kullanabilir.

Engelli Araç Rampası

Engelli rampası araç içerisinde engelli kimsenin kolayca hareket etmesine olanak tanımalıdır. Engelli rampası araç içerisinde kullanılacaksa mutlaka portatif olmalıdır. Bir engelli rampası araç içerisinde kullanıma en uygun hale getirecek tutma sapı sağlam ve dayanıklı bir malzemeden üretilmelidir. Engelli araç rampası hakkında bilinmesi gereken detaylar şu şekildedir;

  • Araç içerisinde en az yer kaplaması gerekir
  • Toplu taşıma araçlarında mutlaka bulunması lazımdır
  • Engelli kimsenin kendi başına kolayca hareket etmesini kolaylaştırmalıdır
  • Katlanabilir yapısıyla az yer kaplamalıdır
  • Dayanıklılığı ile birlikte her engellinin kolayca taşınabilmesine yardımcı olmalıdır

Bina Girişi Engelli Rampası

Engelli rampası bina girişlerinde uygun standartlarda tasarlandığı sürece asla sorun yaratmaz. Rampa genişliği her türlü tekerlekli sandalyeye uygun olmalıdır. İster elektrikli ister akülü veya manuel bir şekilde kullanılabilen tekerlekli sandalyeler kolayca rampadan geçmelidir. Ayrıca buna ek olarak engelli kimse bina girişindeki rampayı kullanarak kendi başına kolayca hareket etmelidir.

İster konut ister işyeri veya diğer farklı binalarda mutlaka rampa bulunmalıdır. Eğer rampa tasarlanmamışsa mutlaka portatif bir rampa ile birlikte bina girişlerinde engelliye kolay bir manevra kabiliyeti kazandırılmasıdır. Portatif bir şekilde takılan engelli rampası kolayca bir engellinin hareket etmesine olanak tanımalıdır. 

Bina girişlerinde bulunan engelli rampasının önemi büyüktür. Özellikle toplumun yoğun bir kısmının kullandığı binalarda mutlaka engelli rampası olmalıdır. Her engellinin kolayca hareket edebilmesine olanak tanıyacak engelli rampası portatif ya da sabit bir şekilde olabilir. Özellikle kamu kurumları, hastane, banka gibi yerlerde engelli rampası sabit bir biçimde konumlanmıştır. Bunun dışında kalan binalarda ise portatif bir şekilde engelli rampası seçilebilir.

Güncel haberler için bizi takipte kalın. GOOGLE PLAY UYGULAMA İNDİR / news.google.com

Engelli hakları ve ilgili başlıklar için https://engellilerdostu.com/engelliler-dostu/ linkine tıklayın.

{
“@context”: “http://schema.org”,
“@type”: “VideoObject”,
“name”: “Araç için Engelli Rampası”,
“description”: “Bedensel engelli vatandaşların tekerlekli sandalyeleri ile güvenli ve rahatça yolculuk etmelerine olanak sağlayan katlanabilir portatif engelli araç rampasının 2020 model Fiat Doblo aracına yapılan uygulamanın tanıtımını izlemektesiniz. Hafif alüminyum yapısı sayesinde pratik ve kullanımı kolay bir olanak sağlar. Ayrıca araçta az yer kaplar ve yüksek taşıma kapasitesi sunar, iyi seyirler. DEMİRÖRS OTO SERVİSİ MUSTAFA ŞAHİN (OTO KAPORTA USTASI) ANTALYA AKDENİZ SANAYİ SİTESİ 5008 SOKAK NO:28 TEL: 0242 221 52 46 , GSM: 0536 236 75 54 Diğer Oto Mekanik-Elektronik-Kaporta-Boya İşlemleriniz İçin Uygun Fiyat ve Yüksek Kalite ile hizmetinizdeyiz.”,
“thumbnailUrl”: “https://i.ytimg.com/vi/7kPyU-VWJn4/default.jpg”,
“uploadDate”: “2021-06-20T10:44:21Z”,
“duration”: “PT1M32S”,
“embedUrl”: “https://www.youtube.com/embed/7kPyU-VWJn4”,
“interactionCount”: “2995”
}

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu