Engelli Raporu Hesaplama ile İlgili Soru ve Cevapları
En çok merak edilen engelli raporu hesaplama soru ve cevapları, aynı zamanda özellikle son yıllarda internet üzerinden araştırılan konuların başında gelmektedir. Nitekim engelli raporu, belirli oranda engeli bulunan vatandaşlarımızın, devlet tarafından kendilerine tanınan pek çok faydalı haktan yararlanmaları için gerekli görülen resmi bir belgedir.
Ancak her ne kadar engelli vatandaşların tümünün bu rapora ilgi gösterdiği bilinse de söz konusu sağlık raporu sadece belirli oranda engeli bulunan vatandaşlara verilmektedir. Bu konuda da devreye engelli raporu hesaplama işlemleri girmektedir.
Çünkü engelli vatandaşlarımızın söz konusu engelli raporunu alabilmeleri için bu hesaplama işlemine göre ortaya çıkan belirli bir oranın üzerinde engele sahip olmaları aranan temel şartlardan ilkidir.
Engelli Raporu Nasıl Hesaplanır?
Engelli raporu hesaplama işlemleri, devletin engelli vatandaşlara sunmuş olduğu haklardan yararlanmak isteyen engelli vatandaşlarımız tarafından merak edilen ve hakkında internet üzerinde araştırma yapılan konulardandır.
Bu bağlamda engelli raporuna başvuruda bulunmak isteyen engelli vatandaşlarımızın, girecekleri sağlık muayenelerinde birtakım hesaplama işlemlerinden geçerek söz konusu engelli raporuna hak kazanıp kazanmadıkları belirli olmaktadır. Dolayısıyla engelli raporunun nasıl hesaplandığına dair önceden bilgi sahibi olmakta yarar vardır.
Engelli raporu hesaplamalarında birbirinden farklı formül ve esaslar kullanıldığı bilinmektedir. Bu hesaplamalar neticesinde ilgili vatandaşın ne kadar oranda engele sahip olduğu ortaya çıkarılmaktadır. Oranların belirlenmesinde en dikkat çeken engelli raporu hesaplama yöntemi muhakkak “Balthazard hesaplama cetveli” kullanılarak yapılan yöntemdir.ngelli Raporu Hesaplamasında Balthazard Hesaplama Cetveli Nedir?
Engelli raporu hesaplamasında Balthazard yöntemi, bu konuyla ilgili olarak temel baz alınan kanunun 11. maddesinde yer alan hükümler ile düzenlenmiştir. Bu noktada dikkat Balthazard hesaplama cetveline göre engelli raporu hesaplamada şu aşamalardan söz edilmesi mümkün olmaktadır.
- Engelli vatandaşın birden fazla engeli bulunması durumunda kullanılan engelli raporu hesaplama yöntemidir.
- Vatandaşın sahip olduğu her engelin ayrı ayrı hesaplanmasının ardından tespit edilen oranlar yüksekten başlayacak şekilde sıralanmaktadır.
- Engel oranları listesinde ilk sırada olan engelin oranı %100’den çıkarılmaktadır.
- Bu aşamadan sonra elde edilen sonuç, söz konusu listenin ikinci sırasında yer alan engel oranı ile çarpılmaktadır.
- Çarpım sonucu elde edilen rakam, 100 sayısına bölünmektedir.
- Bu bölme işleminden sonra elde edilen sonuç, listede yer alan en yüksek engel oranına eklenmektedir. Bu yöntemle birlikte iki oranın birleştirilmesi mümkün olabilmektedir.
Öte yandan engelli raporu almak için Balthazard hesaplama cetvelini kullanan engelli vatandaşın yaşı eğer 60’dan yüksekse, yani söz konusu vatandaş 60 yaşını doldurmuş ise, hesaplama sonucu elde edilen engel oranına %10 eklenti yapılmaktadır.
Görüldüğü üzere engelli raporu hesaplamada sıklıkla kullanılan bir yöntem olan Balthazard hesaplama cetveli bu şekilde uygulanmaktadır. Ancak engelli raporu almak isteyen vatandaş, iki engelden daha fazla engele sahipse toplam oranın alınmasında daha farklı bir yöntem kullanılmaktadır.
Dolayısıyla en az 3 farklı engeli bulunan vatandaşlara yönelik yapılan engelli raporu hesaplama işlemlerinde Balthazard hesaplama cetveli kullanılmamaktadır.
Engelli Raporu Hesaplama Programı Nasıl Kullanılır?
Tüm bunların yanında engelli raporu hesaplama yapmak isteyen vatandaşların kullanımına açılmış birtakım yazılımlar da bulunmaktadır. Engelli raporu hesaplama programı adı verilen bu yazılımlara, pek çok internet sitesi üzerinden kolaylıkla erişilebilmesi mümkündür.
Engelli raporu için gereken engel oranının hesaplanmasında engelli vatandaşları işlem yapma zahmetinden kurtaran bu programda belirli boşluklar engel durumuna göre doldurulmalıdır. Söz konusu engelli raporu hesaplama raporunda bulunan bazı kutucuklar şunlardan oluşmaktadır:
- Kulak burun boğaz
- Zihinsel / Ruhsal / Davranışsal
- Deri (Cilt)
- Hemopoetik (Kan)
- Kardiyovasküler (Kalp – damar)
- Sindirim
- Görme
- Kadın hastalıkları ve doğum
- İdrar yolları (Üregenital)
- Endokrin (Hormon)
- Onkoloji (Kanser)
- Kas – iskelet
- Solunum
- Yanıklar
- Sinir
- Diğer
Tüm bu hastalıklarda engelli vatandaşın mevcut durumda bir engelinin bulunması halinde, söz konusu hastalığa denk gelen kutucuğa girilen hastalık oranının akabinde toplam sonuçlar elde edilebilmektedir.
Engelli Raporu Hesaplama Örneği Nasıldır?
İlk bakışta kafa karıştırıcı gibi görünen engelli raporu hesaplama işlemlerinde örnek üzerinden gidildiğinde hesaplama yöntemi vatandaşlar tarafından daha net anlaşılmaktadır. Bu bağlamda engelli raporu hesaplama örneği olması adına şu şekilde bir hesaplama yönteminden bahsetmek mümkün olmaktadır:
- Engelli vatandaşın Balthazard hesaplama cetveline göre toplam engel oranının hesaplanmasında iki engelden söz etmek gerekmektedir. Bu bağlamda vatandaşın iki farklı engelinin bulunduğu göz önünde bulundurulmalıdır.
- Söz konusu engellerden biri, görme hususunda %50 engel oranı iken işitmede de %12’lik bir engeli olduğunu ele alırsak,
- Vatandaşın görmede yaşadığı engel oranının, işitmede yaşadığı orana kıyasla daha yüksek olması sebebiyle hesaplamada ilk olarak %50’lik oranın %100’den çıkarılması söz konusu olmaktadır. Bu bağlamda elde edilen sonuç %50 oranıdır.
- %50 oranının vatandaşın ikinci engeli olan işitme kaybı oranı ile çarpılması gerekmektedir. Bu durumda netice 50 x 12 = 600 olmaktadır.
- Bir diğer aşamada 600 / 100 = 6 sonucu elde edilmektedir.
- Bu oran gözlerde bulunan %50 oranına eklendiğinde sonuç %56 olarak hesaplanmaktadır.
- Bu hesaba tabi tutulan vatandaş 60 yaşında ve üzerindeyse eğer %10’luk bir eklenti yapılacağından toplam engel oranı %66 olmaktadır.
Engelli Raporu Hesaplamalarında Engel Durumları Nelerdir?
Engelli raporunun hesaplamalarında dikkate alınan engeller, yukarıda engelli raporu hesaplama programı başlığının altında bahsettiğimiz hastalıklardan oluşmaktadır. Bu noktada; KBB, deri, zihinsel hastalıklar, kan hastalıkları, kadın hastalıkları, idrar yolları hastalıkları, işitme, görme, solunum ve sindirim yolu hastalıkları kas ve iskelet sistemi hastalıkları ile sinir sistemi hastalıkları engelli raporu hesaplanmasında dikkate alınan hastalıklar arasında yer almaktadır.
Engelli Raporu Nasıl Alınır?
Devlet tarafından engelli vatandaşlara tanınan sosyal haklardan yararlanmak için engelli vatandaşların engelli raporu almaları gerekmektedir. Engelli raporunun alınması için vatandaşın yukarıdaki engelli raporu hesaplamasına tabi tutulması ve bu hesaplama sonucunda belirli oranın üzerinde engelinin bulunması önem teşkil etmektedir.
Bu bağlamda gerek duyulan engelli raporu alma işlemleri Sağlık Bakanlığı’na bağlı tüm resmi sağlık kuruluşlarında yapılabilmektedir. Vatandaşlar, bu sağlık merkezlerinde muayene olarak eğer hak sahibi durumundaysalar engelli raporu alabilme imkanına sahiptir.
Engelli Raporu Alım Şartları Nelerdir?
Engelli raporu alma şartları ilgili kanunda bulunan hükümlere göre şu şekilde düzenlenmiştir:
- C vatandaşı olmak
- En az 1 engel durumu bulunmak
Engelli Raporu Alınabilecek Hastaneler Hangileridir?
Engelli raporunun alınabileceği hastaneler, Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak sağlık sektöründe hizmet veren devlet hastaneleri ve üniversite hastaneleridir. Bununla birlikte söz konusu kuruluşların hepsinde bu hizmet bulunmayabilir.
Bu durumda engelli vatandaşlar muayene olacakları devlet veya üniversite hastanesiyle iletişime geçerek engelli raporu alabilmek için muayene hizmetinin bulunup bulunmadığını araştırması önem teşkil etmektedir.
Engelli Raporunun Hak Sahibine Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Engelli raporunun avantajları, ilgili kanunda düzenlenen maddelerde belirtilmiştir. Belirli bir oranın üzerinde engeli bulunan vatandaşların sosyal yaşamlarını kolaylaştırmak adına tanınan haklar arasında;
- Toplu taşıma araçlarında indirimli geçiş
- Enerji tüketiminde indirim
- Emlak Vergisi ve ÖTV kesintilerinde indirim
- Uçak biletlerinde indirim
gibi fırsatlar bulunmaktadır.
Engelli Raporu Alınmasında Neler Yapılması Gerekir?
Engelli raporu alırken yapılması gerekenler, engelli vatandaşların daha kısa sürede daha etkili hizmet alınabilmesi açısından önem teşkil etmektedir. Bu noktada öncelikle hastaneden randevu alınması, randevu saatinde hastanede olunması ve gerekli evrakların hazır bulundurulması gerekmektedir.
Bunun yanında hastanede dilekçe doldurulması ve bunun akabinde alınan numarayla birlikte muayene olunması, engelli raporu almada uygulanan prosedürlerdir.
Güncel haberler için bizi takipte kalın. news.google.com
2 defa beyinde ameliyat oldum cari ve beyne stent takıldı 2 ayagımda da taban çökmesi var gözlerimde uzağı görememe sorunu var