Engelli Raporu Nasıl Alınır?
Engelli raporu, sağlık sorunları olan, engelli haklarından yararlanmak isteyen vatandaşlarımızın aldığı ve bu haklarını kazanılmasına sebep olan belgedir.
Bu belgeyi alabilmek için belirli doktorların muayene ve kontrollerinden geçmek, sağlık kurulu tarafından onay almak şarttır.
Bunun için öncelikle MHRS üzerinden ya da sağlık bakanlığı iletişim numarası üzerinden (182) raporu verecek olan tam teşekküllü hastaneden rapor almak gerekiyor. Bunun ardından yapılacak işlemler şu şekildedir;
- Hastanede başvuru için dilekçe ve formu dolduracaksınız,
- Hastane sizden kimlik ve fotokopisini isteyecektir. Kimlik fotokopisini çıkaracaksınız,
- Başvuru sırasında engelli bireyin vesikalık fotoğrafları gerekecek. Başvurduğunuz hastaneye göre değişken olacak şekilde orada da fotoğraf çektirilebilir,
- Engelli raporu için sağlık kurulları belirli günlerde toplanacaktır ve size de o gün için ayrıca randevu verilecektir,
- Başvuru dilekçenizi teslim sırasında, sizlerden hangi doktorların muayenesine gireceğinizi ve bölümleri belirtilecektir,
- Kurul gününe kadar sizlere iletilen doktorların muayenesine gideceksiniz ve muayene sonucunuzu raporlayacaksınız,
- Son olarak kurul zamanı geldiğinde zamanında orada olacaksınız, muayene raporlarınızı teslim edeceksiniz,
- Kurul tarafından eksik görülen raporlar ya da muayene var ise doktor yönlendirilmesi yapılacaktır,
- Kurul tarafından da yapılan son inceleme sonucunda hastalık durumunuz ve engelli rapor yüzdeniz belirlenecektir,
- Raporunuz o gün sizlere verilecektir ya da verileceği tarih belirtilecektir,
- Raporunuzu e-devlet sistemi üzerinden de inceleyebilirsiniz ya da hastane tarafından da bilgi edinebilirsiniz.
E-devlet sistemi üzerinden rapor kontrollerini yapabilmek için https://www.turkiye.gov.tr/saglik-e-imzali-eriskinler-icin-engellilik-saglik-kurulu-raporlari-sorgulama sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Aynı şekilde rapor için gittiğiniz hastane numarasını arayarak ya da danışma üzerinden bizzat başvuruda bulunabilirsiniz.
Engelli Raporu Kimlere Verilir?
Engelli raporu, fiziksel ya da ruhsal sağlık problemleri bulunan; hayatını tek başına yaşamakta zorlanan, yeme-içme, gezme gibi faaliyetleri yapamayan, bir başkasının desteğine ihtiyaç duyan, doğuştan, sonradan, iş hayatında ya da farklı bir ortamda meydana gelen kazalardan ötürü vücudundan herhangi bir hasar veya uzuv kaybı yaşayan bireylerimize verilmektedir.
Engelli Rapor Oranları?
Engelli rapor oranları, hastalık durumuna bağlı olarak; ağır mı ya da hafif mi olduğunun, yardıma ihtiyacınızın ne derecede olduğunu ve yapılan yardım hizmetlerinden ne derece faydalanacağınızı belirtir.
Sağlık raporu yüzde kırk altında ise yardım ve desteklerden faydalanamayacaksınız. Rapor durumunuz yüzde kırk ile yüzde altmış dokuz arasında ise belirli yardımları alacaksınız. Yüzde yetmiş ve üzeri ise hemen hemen çoğu yardımları alacaksınız.
Engelli Hakları Nelerdir?
Engelli vatandaşlarımıza verilecek olan hizmetler; belirli engelli rapor oranlarına göre verilecektir. Engelli bireylerimiz için sunulan yardım ve destekler ise;
- Elektrik yardımları,
- Su yardımları,
- Bakım parası,
- Engelli maaşı,
- Doğalgaz indirimi,
- Ulaşım indirimi,
- Tekerlekli sandalye yardımı,
- ÖTV indirimi,
- KDV indirimi,
- Sağlık hizmetleri,
- Gezi-ören yeri indirimleri,
- Konut indirimleri.
Engelli Bakım Parası Ne Kadar?
Engelli hakları içerisinde bulunan engelli bakım parası, 2022 yılının son aylarına yaklaşırken yaklaşık olarak 3.340 liradır. 2023 yılı içerisinde elbette zamlar olacaktır fakat ne kadar artacak kısmı için net bir bilgi yok.
Engelli bakım parası alabilmek için bireylerimizin, sağlık kurulları tarafından alınacak olan raporlarında özel gereksinime ihtiyacı vardır ve ağır engelli kısmının işaretli olması gerekmektedir. Engelli bakım paraları, her ayın 5’i ile 9’u arası hesaplara yatmaktadır.
Engelli Maaşı Ne Kadar?
Engelli bakım parası gibi, engelli maaşı hizmetleri de verilmektedir. Bu hizmetten en az yüzde kırk üzeri engeli bulunan bireylerimiz faydalanabileceklerdir.
- Yüzde kırk ve altmış dokuz arası engelli bireyler= 1.124 lira,
- Yüzde yetmiş ve üzeri engelli bireyler=1.687,
Yukarıda belirtilen yüzdelik oranları içerisinde engelli raporu olan hastalarımız, belirli miktardaki engelli maaşını alma haklarına sahiptirler. Engelli maaşları da 2023 yılı içerisinde aynı şekilde artış gösterecektir. Ne kadar olacağı ile alakalı net bilgiler aralık aylarına doğru belirlenecektir. Engelli maaşları, her ayın 15’i ile ay sonuna kadar belirtilen hesaplara yatmaktadır.
Engelli Maaşı Kimlere Verilir?
Engelli maaşı alabilecek olan kişiler;
- En az yüzde kırk engelli raporu olanlar,
- Son ve güncel engelli raporuna sahip olanlar,
- Aile içerisindeki kişi başına gelen gelir miktarı asgari ücretin 3/1’inden daha az olanlar,
- Yaşamsal fonksiyonlarını, kişisel bakımlarını tek başına yapamayanlar ve bir başkasının desteği ihtiyacı olanlar,
- Başka bir kurum veya kuruluş üzerinden düzenli gelir ya da güvence almayan engelli birey ve üyesi,
- Muhtaçlık/fakirlik belgesi bulunan engelli birey ve hane halkı.
Engelli Maaşı Sorgulama?
Engelli maaşı alan vatandaşlarımız, her ayın 5’i ile 9’u arası maaşlarını alacaklardır. Maaşlar vatandaşın TC. kimlik numarasının son hanesine göre hesaplara yatacaktır. Buna göre;
- 0 ve 5 ile bitenler; ayın 5’i
- 1 ve 6 ile bitenler; ayın 6’sı
- 2 ve 7 ile bitenler; ayın 7’si
- 3 ve 8 ile bitenler; ayın 8’i
- 4 ve 9 ile bitenler; ayın 9’u engelli maaşlarını alabilecekler.
Engelli maaşı almaya hak kazanmış olan vatandaşlarımız, engelli maaşlarının yatıp yatmadığını sorgulamak için; https://www.turkiye.gov.tr/ashb-engelli-evde-bakim-odeme-sorgu sayfasını ziyaret etmeniz gerekecektir.
Engelli Maaşı Hangi Durumda Kesilir?
Engelli maaşları sonsuza kadar verilemez. Bazı haller harici bir yerde kesilmektedir. Süreli veya süresiz raporlara bağlı olarak engelli maaşı alacaksınızdır. Bu maaşlar için rapor süreleri iki ile beş yıl arasındadır. Süreli raporlar ise bazı hastalıklar neticesinde verilir ve maaş ölüm gerçekleşene kadar verilir ya da hastanın maddi durumu yüksek ise kesilir. Hastanın sağlık durumunun da iyiye gitmesi maaşın kesilmesine sebebiyet vermektedir. Hanedeki kişi başına gelen gelirin asgari ücretin 3/1’inden daha da fazla olması durumunda da maaş kesilecektir.
Süresiz Engelli Raporu Hangi Hastalıklara Verilir?
Süresiz engelli raporları, tedavisi mümkün olmayan, yaşam boyunca sürekli kontrol durumlarında veya hastalık durumlarında kalan engelli vatandaşlarımıza verilir. Engellilik durumu için süreli raporların verildiği hastalıklar;
- Alzheimer
- Depresyon
- HIV
- Kanser hastalıkları
- Kalp hastalıkları
- Diyabet
- Felçlik durumları
- AIDS
- Hepatit
- Kemik erimesi
- Kronik hastalıklar
Yukarıdaki sağlık sorunlarından birini ya da birkaçını bulunduran vatandaşlarımız adına süresiz engelli raporları verilmektedir. Bu da engellilik maaşı, maddi geliriniz başka yerden veya yüksek olmadığı durumlarda, ömür boyu verilmektedir.
İlgili başlıklar;
1070 tl engelli maaşı nasıl alınır?
2023 engelli maaşı ne kadar olacak?
Engellilere 1100 tl yardım ne zaman yapılacak?
Bir Yorum