Engelli Raporu Nasıl Alınır, Nereye Başvurulur, Başvuru Formu
Engelli Raporu Alma Adımları! Engelli Sağlık Kurulu Raporu Gerekli Şartlar! Engelli Raporu İçin Belgeler! Engelli Maaşları Ne Kadar?
Engelli Raporu Nasıl Alınır?
Engelli Raporu Alma Adımları! Engelli Sağlık Kurulu Raporu Gerekli Şartlar! Engelli Raporu İçin Belgeler! Engelli Maaşları Ne Kadar?
En az yüzde 40 engele sahip vatandaşların devletin kendilerine sağladığı hak ve hizmetlerden yararlanabilmesi için engelli raporu almaları gerekmektedir.
Engelli Raporu Alma Adımları
Engelli raporu alınırken uygulanacak aşamalar şu şekilde açıklanabilir:
- Engelli raporları, sadece kurul günlerinde verilmektedir. Diğer günlerde yaptırılan tetkikler bekletilir ve engelli kişi, kurul günlerinde tekrar hastaneye çağrılır. Bu nedenle ilk adımda hastanenin kurul günlerinin belirlenmesi gerekmektedir.
- Engelli sağlık raporu, en az 8 ana branşta test yapılmasını gerektirir. Bu nedenle sağlık raporunun alınacağı gün hastaneye erken gitmek doğru olacaktır.
- İlgili vezne aracılığıyla dilekçe doldurulur ve kimlik belgesi ile birlikte danışmaya teslim edilir. Teslim edilen evrakların ardından vezne, kişilere muayene olmaları gereken doktorları ve birimleri içeren bir liste verir. Kişiler, bu doktorları ve birimleri ziyaret ederek muayenelerine başlarlar.
- Raporun alınabilmesi için bölümlerin tamamının ziyarete dilmesi gerekmektedir. bu kapsamda öncelikle kan verme bölümüne gidilmelidir. Aksi halde işlemler uzayacak, kan tahlili sonucunun öğleden sonraya kalması halinde işlemler ertesi güne sarkacaktır.
- Bölümlere giden vatandaşlar, doktorların ilgili bölümleri imzalamalarını rica etmelidir. Muayene gerçekleşmiş olsa bile imzaların tam olmaması, sağlık raporu alımını zorlaştırır.
- Muayenelerin tamamlanmasının ardından son olarak kurul önüne çıkılarak incelemeler tamamlanır. Kurul imzası da alındıktan sonra kişiler, raporlarını belirtilen tarihte, başhekim onaylı olarak alabilmektedir.
Engelli Sağlık Kurulu Raporu Gerekli Şartlar
Rapor almak için bazı gerekli şartları vardır sizler için bunları sırayla liste halinde yazacağım.
- Başvuru yapmak için gerekli evrakları sırayla yapmanız gerekmektedir.
- Raporu kim için alıyorsanız Engelli raporun %40 ve üstü olması gerekmektedir. aksi takdirde rapora gerek olmadığına karar verilir.
- Rapor alacak kişi veya kendiniz Sırayla tüm muayenelerden geçmeniz gerekmektedir 1 tane dahi eksik olmamalıdır hepsi tamamlanmış olmalıdır.
Engelli Raporu İçin Belgeler
Engelli vatandaşlarımızın yararlanacağı hak ve hizmetler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca çıkartılan yönetmeliklerle düzenlenir. Engelli Raporu için aranan şartlar ‘ Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik’ kapsamında düzenlenmiştir. Bu yönetmeliğe göre engelli raporu yetkili sağlık kurumları tarafından düzenlenir.
Yetkili Sağlık kurumları, Sağlık Bakanlığınca belirlenir ve internet sitelerinde yayımlanır. Engelli kişi ya da vasisi belirlenen sağlık kurumlarına dilekçe ile başvuruda bulunur. Bu başvuru dilekçesi hastanelerde hazır olarak bulunmaktadır.
Başvuru dilekçesi ile değerlendirme için kurum tarafından süreç başlatılır. Rapor için engelli bireyin bizzat görülmesi gerekmektedir. Engel durumu ağır olan bireyler için doktorların engelli bireyin olduğu yere gelmesi mümkündür. Sağlık kurumu tarafından engelli bireyin sağlık durumu detaylı şekilde kontrol edildikten sonra rapor hazırlanmaktadır.
Kurum raporda engel durumunu, yüzdesini engel alanları kılavuzunu esas alarak belirtmek zorundadır. Birden fazla engel varsa her biri raporda belirtilir. Birden fazla engel durumunda Balthazard Formülü uygulanarak engel oranı tespit edilir. 65 yaş ve üstü engelli bireylerde tespit edilen bu orana %10 eklenmektedir.
Engelli raporunda yer alan engellilik durumu ve oranı uluslararası temel yöntemler ile tespit edilmektedir. Rapor için aranılan oran % 40 ve üstüdür. Özürlü sağlık kurulu kararları oy çokluğu ile alınmaktadır. Muhalefet eden sağlık kurulu üyelerinin kararları kendilerinde kalacak nüshada rapora yazılarak imza edilmektedir. Kurum ya da kişilere verilen nüshalarda muhalefet karar nedenleri belirtilmez.
Engelli Sağlık Raporu Kurum tarafından istenmesi halinde 3, kişi tarafından istenmesi halinde 2 nüsha olarak düzenlenir. Gereklilik halinde başhekim onayı ile çoğaltılabilir. Ayrıca bir nüshada sağlık kurumunda saklanır. Raporda engelli bireylerin son 6 ayda çekilmiş fotoğrafları bulunmalıdır.
Bu nedenle başvuru anında yanınızda son 6 ayda çektirilmiş ikiden fazla vesikalık fotoğraf bulunması işlemlerinizin süresini kısaltacaktır.
Raporların sistemden numara alınmadan düzenlenmesi halinde geçersiz sayılması gerekmektedir. Sıkıntı yaşamamak için aldığınız engelli raporunuzun sisteme kaydedildiğinden emin olun. Engelli Raporunun başvuru tarihinden itibaren en geç yirmi iş gününde tamamlanması ve başvuran kişiye verilmesi gerekmektedir. Bu süre erişkinler için sağlık kurulu raporunda 30 gündür.
Engelli Sağlık Raporu süresi yetkili sağlık kurumu tarafından sürekli olarak belirtilebilir bu durum rapora işlenir. Sürekli raporlarda kişiden ayrıca yeniden rapor istenemez. Süreklilik arz etmeyen durumlarda rapor geçerlilik süresi kurum tarafından belirlenir. Yeniden rapor tanzimi için geçerlilik süresi dolmadan tekrar başvuru gerekmektedir.
Bununla birlikte 2020 yılı Covid 19 salgını nedeniyle ülkemizce vatandaşlarımızın hak kaybı yaşamaması adına Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca yapılan açıklamaya göre engelli vatandaşlarımızın rapor süresi uzatılmıştır.
1 Ocak 2020’den itibaren engelli raporu süresi dolanların süresi Mayıs sonuna kadar uzatılmıştır. Bu nedenle hiçbir işlem yapılması ve rapor yenilenmesi gerekmemektedir. Salgın geçtikten sonra yetkililer tarafından yapılan açıklama ile süre yeniden başlayacaktır.
Engelli Maaşları Ne Kadar?
Engelli maaşı düzenlemesi Aile, Çalışma ve Sosyal hizmetler Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Yetkili hastanelerce düzenlenen engelliler için sağlık kurulu raporlarında en az %40 ve üzeri engeli olan bireylere engelli maaşı bağlanır. Engelli maaş miktarı sabit değildir. Engel oranına göre değişmektedir.
Engelli maaşı alabilmek için engelli bireyin ikametgahının bulunduğu yerdeki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne başvurması gerekmektedir. Bakanlık gerektiğinde kişiden yaşam düzeyi ve varlıkları hakkında inceleme yaptırmaya, bilgi ve belge isteme hakkına sahiptir.
Engelli maaşı bağlanması için gerekli belgeler şunlardır: Yaşlı veya engelli Aylığı talep formu, Sağlık Kurulu Raporu, Engelli kişi kanuni temsilcisi vasıtasıyla başvuru yapıyorsa mahkeme karar örneği, vekil ile temsil ediliyorsa vekaletname örneği teslim edilmelidir.
2022 sayılı ‘65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz, Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun’a göre engelli maaşından faydalanamayacaklar sayılmıştır. Bunlar; zorunlu sigortalı olunması gereken işte çalışanlar, SGK’dan gelir ve aylık alanlar, nafaka bağlanan ya da bağlanması mümkün olan bireyler, 2828 sayılı sosyal hizmetler kanuna göre harçlık ödenen kişilerdir.
Sayılan bu kişiler hariç kişinin kendisi ve eşine ait gelirler toplamı kişi başı aylık ortalama geliri, asgari ücretin net tutarının 1/3’ünden az olanlara ve muhtaç olduğuna karar verilen 65 yaş ve üstü Türk vatandaşlarına engelli maaşı bağlanır.
Maaş ödemeleri PTT üzerinden kendisine verilmesine izin verilen kişilere gerçekleştirilecektir. Engelli maaşlarının sorgulamasını telefon üzerinden Alo 170 ya da e-devlet aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz.
Engelli Raporu Sorgulama
her şey bitti peki engelli raporunu nasıl sorgularım diyenler için onuda unutmadık hemen onuda paylaşacağım. sorgulama yapmak isteyenler ilk başta E-devlet üzerinden giriş yapılmış olmaları ve aşağıda vereceğim linke tıklayarak sorgulayabilirsiniz.
Güncel haberler için bizi takipte kalın. news.google.com
Bir Yorum