Engelliler Dostu

Engelli Raporu Süresi Bitmeden Yenilenir mi

Engelli Raporu Süresi Bitmeden Yenilenir mi? Süreli Engelli Raporu Yenileme

Engelli Raporu Süresi Bitmeden Yenilenir mi?

Engelliler Dostu İçerik Başlıkları

Engelli Raporu Süresi Bitmeden Yenilenir mi? Süreli Engelli Raporu Yenileme
Engelli Raporu Süresi Bitmeden Yenilenir mi? Süreli Engelli Raporu Yenileme

Engelli Raporu Süresi Bitmeden Yenilenir mi? Süreli Engelli Raporu Yenileme

Engelli raporu süresi bitmeden yenilenir mi mümkün değildir. Fakat aksi durumlarda yenilenmesi gerekebilir. Bu durumlar genellikle hastalığın seyri ile ilgilidir. Eğer çok ileriki seviyelerde bulunan hastalar yaşam kalitelerini düşüren hastalıklar yüzünden doktoru tarafından engel raporunun yenilenmesi talep edilebilir. Ayrıca engelli raporu tam tersi iyileşme seviyesine girdiğinde ise doktor tarafından yenilenebilir. 

Eğer her iki durumda da yenilemeye uzun bir süre varsa yenileme işlemi gerçekleşebilir. Fakat yenileme süresi kısa zaman içerisinde gelecekse bu durumda bu süreyi beklemek daha uygun olabilir. Zaten uzun bir süreci kapsayan yenileme süresi aynı ilk kez engelli raporu almak kadar meşakkatli bir süreçtir. 

Engelli raporu süresi engelli raporu üzerinde yazar. Bu süreye yaklaşıldığında raporun yenilenmesi lazımdır. Eğer yenilenmezse engelli kimseler devletin sunduğu sosyal yardımlardan yararlanamayabilir. Engelli maaşı, engelli yardımları, sosyal desteklerden faydalanamayabilirsiniz. Bu yüzden engelli raporu engelli kimseler için büyük önem taşımaktadır. 

Hastalık hakkındaki tüm ayrıntılar raporda belirtilir. Rapor süresi hastalığın durumuna göre değişkenlik gösterir. Her hastalıkta engelli raporunun yüzdesi ve geçerlilik süresi farklıdır. Buna ek olarak bazı durumlarda süresiz engelli raporu verilebilir.

Engelli raporu süresi bittikten sonra dilekçe ile birlikte başvurular yapılabilir ve engelli raporu tekrar çıkartılabilir. Bazı engel durumlarında en az %40 oranındaki engele sahip kimseler her üç sene veya daha farklı süreler içerisinde bu raporu yenilemelidir. Rapor yenileme işlemleri devlet hastanelerinde gerçekleşmelidir. Her hastanenin engelli raporu verip vermediği öğrenilmelidir. Bu sayede devlet ile anlaşması olan engelli raporu yenileme süreci sorunsuz bir şekilde gerçekleşir. 

İlginizi Çekebilir  Ağır Zihinsel Engelli: Nedir? Tanımı...

Engelli raporunun yenilenmesi sürecinde doktorun belirlediğin ilgili birimlerden tümünde muayene olmak gerekir. Tüm birimlerde muayene olunduktan sonra engelli raporu heyet raporu ile en az %40 oranındaki engel durumunda verilir. Hastalık sebebi her ne olursa olsun bir kimsenin engelli raporu alabilmesi için %40 oranındaki engel durumuna sahip olması lazımdır.

Süreli Engelli Raporu Yenileme

Engelli raporu yenileme işleminde süreli olan raporların süresi bittiğinde mutlaka yenilenmesi lazımdır. Çünkü rapor yenilenmezse engellilik durumu ortadan kalkacaktır. Bir kimsenin en az %40 oranında engelli olduğunu kabul etmek için mutlaka hastaneden aldığı raporun bulunması lazımdır. Hastaneden alınan rapor ile birlikte süreli engelli raporu yenilenebilir. Süreli engelli raporunda en az üç senelik kullanılabilir süre bulunur. 

Bu süre sonunda raporun geçerliliği bitmektedir. Süre bitmeden başvurular yapılmalı ve engelli raporu yenileme işlemi başlatılmalıdır. Bittikten sonraki gün tekrar raporun aktifleşmesi gerekir. Ancak bu sayede sosyal olanaklardan yararlanmak mümkün olur. Engelli maaşı ya da engelliye verilen sosyal yardımlar sadece engelli raporu olan kimselere verilir. Mutlaka rapor yenilemeli ve herhangi bir sorun yaşamamak için raporun geçerlilik süresini takip etmeniz lazımdır.

Rapor yenileme işlemlerinde süreli raporlarda devlet hastanelerinden bu raporları yenilemeniz lazımdır. Ayrıca raporun geçerli sayılabilmesi için sadece engelli raporu veren hastanelerle işlemlerinizi yapmanız önemlidir. Her hastanede engelli raporu verme hizmeti bulunmayabilir. Çünkü engelli raporu alırken birçok farklı bölümde muayene olunması gerekir.

Bazı hastanelerde ilgili bölümler bulunmuyorsa engelli raporu veremez. Öncelikli olarak hangi hastaneye gidiyorsanız engelli raporu verip vermediğini öğrenmeniz lazımdır. Eğer engelli raporu verilebiliyorsa doktorunuzla konuşarak raporu yenileyeceğinizi söyleyebilirsiniz.

Rapor yenileme sürecinde doktorun belirleyeceği her birimde muayene olma şartı vardır. Bu muayene raporu verecek hastanede gerçekleşmelidir. Bir başka yerde muayene olup engelli raporu alacağınız yere bu muayeneye göstermeniz mümkün değildir. Her işleminizi tek bir hastaneden yapabilmeniz mümkündür. Bu sebepten dolayı devlet hastanelerinde tercih ederek engelli raporu veren hastanelerde tüm işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  Evde Sigortalı Çalışan Olursa Engelli Maaşı Kesilir mi?

Engelli raporunun yenilenmesi süreci zorlu ve meşakkatli bir işlemdir. Çünkü belirlenen her bölümde sırayla muayene olmak lazımdır. Muayene sırasında her bölümde farklı tahlil ve tetkikler istenebilir. Tahlillerin verilmesi ve çıkması ile muayene sonuçlarının belirlenmesi belirli bir süreyi kapsar. Bu sebepten dolayı yenileme süresi belirli bir zamanı oluşturur. Bunu göz önüne alarak rapor bitimine yakın zamanda yenileme işlemlerinin gerçekleşmesi lazımdır.

Devlet hastanelerinden alacağınız engelli raporu en az %40 oranında engel durumuna göre verilmektedir. Eğer heyet sonucunda %40’ın altında belirlenecek olan engel durumları varsa engelli raporu alınamaz. Sadece %40 ve üzerindeki kişilere engelli raporu verilmektedir. Buna ek olarak süreli olan engelli raporunda en az üç sene geçerlilik süresi bulunmaktadır.

Engelli hakları ve engellilerle ilgili başlıkların detayları için https://engellilerdostu.com/engelliler-dostu/ linkine tıklayın.

Oy Ver post

makale içeriği alt bilgi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu