Engelli Raporu Yenilemek! Süresi Biten Engelli Raporu Yenilemek
Engelli Raporu Yenilemek! Süresi Biten Engelli Raporu Yenilemek! Engelli Raporu Yenilemek İçin Gerekli Evraklar
Engelli Raporu Yenilemek
Engelli Raporu Yenilemek! Süresi Biten Engelli Raporu Yenilemek! Engelli Raporu Yenilemek İçin Gerekli Evraklar
Engelli raporu bakanlığın yaptığı açıklamalara göre 1 Ocak 2021 tarihinden sonra sona eren tüm raporlar için tekrar düzenleme işlemi yapılarak 31 Aralık 2022 tarihine kadar geçerli olabilmesine imkan tanınmıştır. Rapor yenileme işlemlerinde özellikle Aile ve Sosyal Çalışmalar Bakanlığına giderek gerekli detayları öğrenmeniz gereklidir.
Raporu aldıktan sonra engelli raporunun geçerlilik süresi rapor üzerinde belirtilmektedir. Bu sayede raporun ne zaman biteceğini öğrenebilirsiniz. Ayrıca daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz en yakın bakanlık müdürlüğünü ziyaret edebilirsiniz.
Bakanlık sağladığı destek kapsamında engelli vatandaşların rapor süresi hakkındaki detayları sağlar. Rapor yenileme sürecinde bakanlık tarafından yapılacak çalışmalar öncelikli olarak heyet raporunun geçerliliğinin dolması üzerine yenilenmektedir.
Hastaneden alınan ve bakanlığın uygun gördüğü raporlar değerlendirilerek engelli kimliği verilmektedir. Bu sebepten dolayı öncelikli olarak %40 oranında engelli raporuna sahip olan kişiler devlet hastanelerinde birden fazla bölümde muayene olduktan sonra heyet raporunda belirtilecek engelli yüzdesi ile engelli sınıfına girebilir.
Sonrasında bakanlığa giderek engelli kimlik kartı başvurusu yapılabilir. Bu başvuru için en az %40 oranında hastaneden alınmış rapora ihtiyaç vardır. Ayrıca rapora belirli bir geçerlilik süresi verilmiştir. Bu geçerlilik süresi dolduğunda engelliye verilen kimlik kartının da geçerlilik süresi dolmaktadır. Öncelikli olarak raporun yenilenmesi ve sonrasında tekrar bakanlığa giderek kartın yeniden çıkarılması mümkündür.
Süresi Biten Engelli Raporu Yenilemek
Engelli raporu süresi bitmiş durumlarda mutlaka yenilenmelidir. Yenilenme işlemi aynen raporun ilk kez çıkarılması işlemi ile aynıdır. Çünkü bu aşamada hastalığın seyrinin artmış ya da azalmış olduğu durumların tespiti için devletten alınan rapor için her muayene biriminin hastayı görmesi gerekmektedir.
Hastaya verilecek olan rapor hakkındaki detaylar öncelikli olarak devlet hastanesine gidilerek öğrenilebilir ve bu aşamada raporun oluşması süreci kapsamında hastaneden bilgi edinilir. Rapor hakkındaki ayrıntılara kendi hastanenizden ulaşabilmeniz mümkündür.
Raporun oluşmasından sonra rapor üzerinde belirli bir süreyi kapsayacak tarih bulunmaktadır. Bu tarih kapsamında %40 oranında ki engelli raporuna sahip kimseler engelli sınıfında sayılmaktadır.
Rapor süresi bitenlerin mutlaka tekrar hastaneye giderek raporlarını yenilemesi gerekir. Eğer hastalığın seyri azalmışsa verilen engelli yüzdesi de buna oranla az olabilir. Fakat bazı durumlarda hastalığın seyri artabilir veya sabit bir şekilde kalabilir.
Tamamen hastalığın türüne ve çeşidine göre değişkenlik gösteren bu durum hastane tarafından ortaya çıkarılır. Kısacası engelli sayılan kimseler en az %40 oranındaki engelli raporuyla birlikte tekrar engelli raporlarını yenileyebilir.
Ayrıca bir kişi engelli raporu talep ediyorsa bunun için en az üç hakkı bulunur. Her defasında %40 oranının altında çıkan hastalık durumlarında engelli sayılamazlar. Öncelikli olarak kişilerin engelli sayılabilmesi için hastalığının %40 ve üzerinde bulunması gereklidir.
Engelli Raporu Yenilemek İçin Gerekli Evraklar
Engelli raporu yenileme sırasında gerekli evraklar raporun ilk alındığı zamanla aynıdır. Rapor yenileme de öncelikli olarak hastalık durumuna göre her hastane bölümünden alınacak raporlar bulunur. Hastanın hangi birimleri ziyaret edeceği hastane tarafından belirlenir.
Belirlenen branşlarda muayene olan kişiler hakkında heyet raporu oluşturulur. Bu rapor sonucunda en az %40 oranındaki engel durumuna sahip kimseler engelli sınıfında sayılır. Rapor yenileme sürecinde devlet hastanelerinde yapılan işlemler hakkında tüm evraklar sadece o hastanede geçerlidir.
Bu sebepten dolayı rapor alacağınız hastanede muayene olmanız lazımdır. İlgili hastanede tedavilerinizi gördükten sonra tüm muayenelerinizi heyete sunmanız gereklidir.
Engelli kimselerin rapor süresi bitmişse bu rapor süresini yenileyerek sosyal imkanlardan yararlanmalarına imkan tanınır. Rapor süresini yenileme işlemlerinde hastane ile birlikte iletişime geçerek sizden istenen bilgileri talep edebilirsiniz.
Ayrıca ilk rapor oluştururken sizden istenen bilgilerle yinelemek için istenen bilgiler aynı olabilir. Kişilerden istenen ilk bilgi hastalığa göre her birimden muayene olduğunu gösteren belgedir. Bu belgelerle birlikte heyet raporuna sunulacak olan sonuçlar yenileme işlemi için gereklidir.
Rapor yenileme sürecinde hastalar bu işlemi devlet hastanelerinde gerçekleştirmektedir. Bakanlığın anlaşması olduğu devlet hastanelerinde rapor yenileme işlemleri yapılabilir. Fakat özel ya da bakanlığın desteklemediği hastanelerde yapılacak olan işlemlerde bakanlığa gidip engelli kartı alacağınız zamanda engelli raporunuz geçerli sayılmaz.
Bu sebepten dolayı mutlaka rapor alacağınız hastaneye Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile birlikte anlaşma yapıp yapmadığını sormanız lazımdır.
Güncel haberler için bizi takipte kalın. news.google.com
Engelli hakları ve engellilerle ilgili başlıkların detayları için https://engellilerdostu.com/engelliler-dostu/ linkine tıklayın.