Sağlık

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Nasıl Alınır? Faydaları Nelerdir? Detaylar…

Engelli Sağlık Raporu Nedir? Nasıl Alınır? Nereden Alınır? Süresi Ne Kadar? İşte Detaylar...

Engelli Sağlık Kurulu Raporu: Günümüzde bazı bireylerin hayatlarını idame ettirebilmeleri için devlet desteği şart olmuştur. Bu bağlamda sosyal devlet olma gereği devletimiz de toplumda bazı gruplara pozitif ayrıcalık tanımaktadır. Pozitif ayrımcılık yapılması gereken en önemli kesimlerden biri de hiç şüphesiz engelli vatandaşlardır.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Nasıl Alınır? Faydaları Nelerdir?
Engelli Sağlık Kurulu Raporu Nasıl Alınır? Faydaları Nelerdir?

Yapılan kanuni değişiklerle birlikte sosyal ve ekonomik  anlamda devlet dul, yetim, şehit ve gazi aileleri, yaşlı ve bakıma muhtaç kişilerin yanı sıra engelli vatandaşlara da bir takım haklar sağlamaktadır. Engellilere sağlanan bu haklardan yararlanmak için ise engelli olduğunu belgelemek yani engelli sağlık kurulu raporu almak şarttır.

Engellilere sağlanan bu hakları ana başlıkları ile yazımızın sonunda değinmeye çalışacağız.

Ancak bizim bu sayfamızdaki ana konumuz ve merak ettiğimiz diğer konular; engelli sağlık raporu nasıl alınır? Engellilere sağlık kurulu raporu veren kurumlar hangileridir? Engelli sağlık kurulu raporu ile ne tür haklar elde edilir? Bu tür soruların cevaplarını merak eden ziyaretçilerimize yardımcı olmaya çalışacağız. Engelli sağlık kurulu raporu hakkında detaylı bilgiler almaya çalışacağız.

Engelli Sağlık Raporu Nedir?

Engelli sağlık raporu, bireylerin engellilik durumunu belirten, engelli raporu vermekle yetkili tam teşekküllü hastanelerden alınan rapora denir. Bir nevi engelli bireyin engelliliğini ispatlamak için aldığı rapordur.

Engelli sağlık raporu olmayan kişiler her ne kadar yüksek derecede engelli olsalar dahi engelli haklarından yararlanamaz. Dolayısı ile engellilere tanınan sosyal ve ekonomik haklardan yararlanmak için engelli sağlık kurulu raporu sahibi olmak şarttır. Engelli sağlık raporu nedir sorusuna kısaca ülkemizde engellilerin engellilere sağlanan haklardan yararlanmak için resmi kurumlardan alınan rapordur cevabını verebiliriz.

Engelli Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Engelli sağlık kurulu raporunu Sağlık Bakanlığı’na bağlı tam teşekküllü bir hastaneden alınır. Engelli sağlık raporunu özel hastaneler de verebilir. Fakat Devlet Hastanesinden almak daha uygundur. Özel hastanelerin kapanması, el değiştirmesi, lisans iptali vb. gibi olasılıklar olduğundan ileride sorun yaşamamak için bağlı bulunulan bölgedeki devlet hastanelerinden ücretsiz alınabilir.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Nasıl Alınır?

Engelli sağlık kurulu raporu alacak kişilerin hastanelerin danışma bölümünden hangi yolları izleyecekleri gösterilir. Önce engelli raporu almak istediğine dair bir dilekçe yazmanız istenir. Bu dilekçe ile engelli sağlık kurulu raporu alma süreci başlamış olur.

Dilekçe yazıldıktan sonra belge ve evrak olarak nüfus cüzdanı, nüfus cüzdanı fotokopisi ile 5 adet vesikalık fotoğraf yeterli olmaktadır. Bu belgeleri tamamlayan kişiler, bir takım testlerden ve muayenelerden geçmek üzere çeşitli bölümlere yönlendirilir.

İlgili birimlerden geçilen kontroller ve istenilen testler tamamlandıktan sonra sonuçlarla birlikte uzman doktorlardan oluşan heyet karşısına çıkılır. Sonuçları inceleyen uzman doktor heyeti, kişinin engellilik oranının %40 ve üzerinde olduğu kanaatine varırsa kişiye engelli raporu verir.

Engelli sağlık kurulu raporu alma süreci böylece tamamlanmış olur. Kişinin engelli sayılabilmesi için yeterli engeli  varsa bundan sonra engellilere tanınan sosyal ve ekonomik haklardan yararlanma şansına sahip olur.

Engelli Sağlık Raporunun Süresi Ne Kadardır?

Engelli sağlık raporu kişinin durumuna göre sürekli veya geçici bir süre için verilebilir. Engelli olan bireyin engelli sayılan hastalığı çok uzun sürecekse veya tedavi olma durumu yoksa sürekli olarak verilir. Şayet bireyin iyileşme umudu var ise ve kontrol gerekiyorsa belirli süreli olarak engelli raporu verilir.

Belirli süre aralığı genel olarak 2 sene olarak kabul edilir. Belirli süreli engelli raporu alan bireyin süre bitiminde tam teşekküllü bir hastanede tekrar aynı kontrolleri yaptırması gerekmektedir. Engeli ortadan kalktığı taktirde engelli raporu iptal edilir. Durumunda düzelme yoksa tekrar belirli süreli engelli raporu verilir. İyileşemeyecek duruma geldiyse engelli sağlık raporu süresiz olarak değiştirilir.

Belirli süreli engelli raporu üst üste 3 kereye kadar düzenlenir. 3 defa süreli engelli raporu alan bir kişinin raporu otomatikman süresize çevrilir. Süresiz engelli raporu alan bir kişinin tekrar aynı işlemleri yapmasına gerek yoktur.

Rapora İtiraz Nasıl Gerçekleşir?

Engelli raporu almak için yapılan başvurusu olumsuz sonuçlanan kişilerin sonuca itiraz hakları bulunmaktadır. Bunun için bir takım yollar izlenir. Şimdi de engelli sağlık kurulu raporu olumsuz sonuçlanan ve karara itiraz etmek isteyenler için izlemesi gereken yollar nelerdir? Bu konuya değinelim. Zira bu konuda muzdarip olan bir çok kişinin varlığından haberdar oluyoruz.

Raporunun sonucuna itiraz etmek isteyen kişiler, itiraz dilekçesi ve engelli sağlık kurulu raporunun tasdikli örneği ile birlikte bulunduğu ilin il sağlık müdürlüğüne başvuruda bulunabilir. İl sağlık müdürlüğü, yeni bir rapor alınması için kişiyi başka bir sağlık kurumuna yönlendirir. Bu kurumdan alınan yeni rapor ile itiraz edilen rapor birbiri ile aynı ise rapor kesinleşir ve kişinin itiraz hakkı ortadan kalkmış olur. Kesinleşmiş şekilde kişi engelli raporu alamaz.

Yeni aldığı engelli raporu ile itiraz dilekçesindeki rapor birbiri ile farklı ise bu kez dosya engelli hakem hastanesine sevk edilir. Buradan çıkacak sonuç esas alınır.

Engelli Sağlık Kurulu Raporunun Faydaları

Yazımızın giriş bölümünde, engelli sağlık kurulu raporu nedir başlığı altında engelli raporu sahibi olmadan engelli haklarından yararlanılamayacağını söylemiştik. Dolayısı ile engellilere sağlanan sosyal ve ekonomik bir takım haklardan yararlanmak için engelli sağlık raporu şarttır.

Daha önce engelli hakları ile ilgili bir çok sayfa yayımlamıştık. Uzun uzun aynı şeyleri yazmaktan ziyade kısa başlıklar halinde engelli sağlık kurulu raporuna sahip olan bireylerin yararlanabileceği hakları ana başlıklar halinde sıralayalım.

  • Engelli sağlık kurulu raporu sonucu engellilik oranı %90 ve üzeri olanlar ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ve MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) muaf tutulur.
  • Çalışma hayatına başladıktan sonra %60 oranında engelli sayılan bireyler erken emeklilik bir diğer adı ile malulen emekli olabilirler.
  • %40 ve üzeri engeli olan ve 18 yaşını tamamlamış bütün engelliler 2020 engelli maaşı almaya hak kazanırlar.
  • Bakıma muhtaç durumda olan engelli bireylerin bakımını üstlenen akrabalarına da maaş bağlanabilir.
  • Engelli maaşı alan engellilerin maaşı devlet garantisi altına alınmıştır. İsteyerek dahi olsa engelli maaşı haczedilemez. Engellinin maaşını bir başkası alamaz.
  • Devlet kurumları veya özel sektörlerin sağladığı indirim imkanlarından yararlanabilirler. Örneğin engelli bireyin üzerine olan su faturalarından %30 indirim sağlanır. Şehirlerarası otobüs seyahatlerinde %40 indirimden faydalanırlar. Belediye otobüsleri, metro, demir yolları ve deniz yolları taşımacılığından ücretsiz yararlanabilir. THY engelli raporu olan müşterilerine yurt içi yolculuklarında %20, yurt dışı uçuşlarında %25 oranında indirim uygulamaktadır. Türk Hava Yolları’nın engellilere sağladığı bu indirimlerden yararlanmak için engelli kartı sahibi olmak yeterli olmaktadır.
  • Devletimiz engellilerin çalışma hayatına karışmaları, kendi ekonomik özgürlüklerine kavuşmaları için de çok cazip imkanlar sunmaktadır. Bu doğrultuda çıkarılan yasa ile birlikte 50 ve üzeri işçi çalışan işyerlerinde en az %3, kamu kurumlarında %4 oranında engelli işçi çalıştırılması zorunlu hale getirilmiştir. Teşvik amaçlı bu oranın üzerine çıkan özel işletmelere vergi indirimi sağlanmıştır. Bu da engellilerin iş hayatına atılmaları için bir şans anlamına gelmektedir.
  • Engelli sağlık kurulu raporu alan engelli bireyler kamuya alınacak engelli kontenjanından yararlanmak ve kamuda memur olmak için EKPSS (Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı) başvurusu yapabilmektedir.
  • Kamuda engelli memur olarak çalışan kişiler de diğer çalışanlara göre özel ayrıcalıklara tabi tutulurlar. Diğer çalışanlara kıyasla daha erken yaşta emekli olma şansına sahiptirler. Engelli kamu personeli fazla mesai yapamaz. Gece nöbeti tutamaz.

Engelli hakları bunlarla sınırlı değildir. Gerek kamu kurumların gerekse özel sektör firmaları dönem dönem engellilere özel avantajlar sunmaktadır. Engellilere sağlanan bütün bu avantajlardan yararlanmak için ise engelli sağlık kurulu raporuna sahip olmak yeterlidir.

Evet değerli engelli dostları, engellilere yönelik bir başka faydalı bilgiler verdiğimize inandığımız engelli sağlık raporu nasıl alınır? Engelli raporu nedir? Nasıl ve nereden alınır? Engelli raporunun engelli bireylere sağladığı faydalar nelerdir? Rapor alamayanların itiraz için izlemesi gereken yollar nelerdir? Gibi en çok merak edilen soruların cevaplarını vermeye çalıştık.

Sesimizin daha geniş kitlelere ulaşması için bu yazıyı sosyal medyada arkadaşlarınızla paylaşmayı unutmayın. Engelli ve engelli yakınlarını ilgilendiren en son gelişmelerden haberdar olmak için engellilerdostu.com sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

SON DAKİKA SOSYAL YARDIMLARDAN HABERDAR OLMAK İÇİN GOOGLEDEN TAKİP EDİN

Sosyal medya hesaplarımız: İNSTEGRAM / TİKTOK


makale içeriği alt bilgi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu