Engelli Sağlık Raporu Yenileme
Engelli Sağlık Raporu Yenileme! Engelli Raporu Ne Zaman Yenilenir?
Engelli Sağlık Raporu Yenileme
Engelli Sağlık Raporu Yenileme! Engelli Raporu Ne Zaman Yenilenir?
Engelli raporu yenileme işlemleri süreli olan engelli raporlarında geçerlidir. En az üç sene belirlenen süre kapsamında raporun süresi dolduğunda yenilenmesi lazımdır. Bir engellinin engel durumunu ortaya koyacak bu yüzde minimum oranda %40 olmalıdır. Eğer %40 oranının altındaysa engel raporu verilmez. Engelli raporunu alacak kişiler devlet hastanelerini tercih etmelidir. Her hastane bu hizmeti veremeyebilir.

Öncelikli olarak devlet hastanesinin engelli raporu verip vermediğini öğrenmeniz lazımdır. Her hastanede tüm bölümleri bulunmadığı için hastanelerin engelli raporu vermesi mümkün olmayabilir. İşlemlerinizi yaptığınız hastane ile birlikte iletişime geçebilir ve rapor alıp almayacağınızı öğrenebilirsiniz. Buna ek olarak daha önce rapor aldığınız bir hastanede yenileme işlemi yaptırabilirsiniz.
Engelli raporunda yenileme süreci belirli bir zamanı kapsar. Bu zaman kapsamında engelli vatandaşlara bazı tahlil ve tetkikler uygulanır. Hastalığın durumu hakkındaki en son karar heyete kalmıştır. Öncelikli olarak yenileme süreci aynı engelli raporunun ilk alınma süreci ile birlikte aynıdır. Engelli raporunu ilk aldığınız zaman sizden istenen tüm muayene şartlarını yerine getirmeniz lazımdır. Yenileme işleminde de aynı birimlerde muayene olarak her bölümden alacağınız muayene sonucunu heyet raporunu sunmanız lazımdır.
Her birimde farklı tahliller istenebilir. Tahlil sonucu ve muayene süresi değişkenlik göstermekle birlikte engelli sağlık raporu yenileme sürecine etki sağlar. Bu sebepten dolayı muayene sonuçlarının ve heyet raporunun yenileme sürecini belirleyici olarak sorumluluğu bulunduğundan dolayı mutlaka engelli raporunun bitmesine yakın yenileme sürecine girmek gerekir. Sosyal yardımlardan düzenli bir şekilde yararlanabilmek için mutlaka engelli sağlık raporunun güncel tarihlerde bulunması lazımdır.
Engelli raporunun yenileme işleminde devlet hastanelerinde ilgili adımları izleyebilirsiniz. Öncelikli olarak doktorunuzla iletişime geçebilir ve bitme tarihi yaklaşan raporunuz hakkında tüm detaylara hakim olabilirsiniz. Bitime yakın olan rapor yenileme süreci ile birlikte tekrardan süre kazandırır. Yenileme sürecinde meşakkatli ve zaman alıcı işlemler yüzünden mutlaka engelli sağlık raporu dolmaz zamanına yakın bir süreç içerisinde yenilenmelidir.
Hastaların engelli sağlık raporunu almak istediklerini ve yenilemek istediklerini beyan etmesi lazımdır. Devlet hastanelerinden alınabilecek olan rapor mutlaka bakanlık tarafından desteklenmelidir. Özel hastane ya da yetkinliği bulunmayan diğer devlet hastanelerinden rapor alabilmek mümkün değildir. Sadece yetkinliği olan tam teşekküllü hastanelerden engelli raporu alınır.
Engelli raporunun yenilenmesi mutlaka süresi bitmeden önce başlatılması gereken birtakım işlemleri içerir. Öncelikli olarak her işlem için bir dilekçe vermeli ve hastane ile birlikte iletişime geçmeniz lazımdır. Hastanenin sağladığı olanaklar yetersizse başka bir hastaneye giderek rapor yenileme sürecini başlatabilirsiniz. İlk raporu aldığınız hastane ile birlikte iletişime geçerek rapor yenilemek istediğinizi söyleyebilirsiniz.
Rapor yenilenme sürecinde engelli sağlık raporunda her engelli vatandaş için ayrı muayeneler istenebilir. Çünkü tüm hastalıkların seyri ve birbirinden farklı derecelerde ki sınıfları yüzünden her engelli vatandaş engel yüzdesini belirlemek için doktor tarafından belirlenen muayeneleri olmak zorundadır.
Engelli Raporu Ne Zaman Yenilenir?
Engelli raporu yenilenmesi süresi engelli raporunda belirtilen tarihe yakın zamanlarda gerçekleşebilir. Engelli raporunda ki mevcut tarihe göre yenileme süresi değişkenlik gösterir. Yenileme süresi doktorunuzla birlikte istişare ederek belirleyebileceği muayenelerin sonucunda oluşmaktadır.
Yenileme sürecine giren bir engelli raporunda her birimde muayene olmak lazımdır. Ancak bu sayede engelli raporu tam anlamıyla yenilenebilir. Eğer yenileme sürecinde muayene sonuçlarında en az %40 oranının altında kalan hastalıklar varsa bu durumda tekrar rapor alabilmek mümkün olmaz. Minimum %40 ve üzerinde engele sahip olan kişilerin rapor alabilmesi mümkündür. Bu durumu taşıyan kişiler devlet hastanelerinde tam teşekküllü birimlerde engelli raporunu alabilir.
Engelli raporunu yenileme zamanı bir önceki raporun bitme süresine yakın zaman içerisinde gerçekleşmelidir. Bu sayede sosyal olanaklardan yararlanmaya devam edilebilir. Sosyal olanaklar kapsamında maaş ya da diğer sosyal yardımların düzenli bir şekilde alınabilmesi için mutlaka raporun geçerlilik süresinin bulunması lazımdır. Rapor geçerlilik süresi biten kişiler engelli kimseler sınıfında sayılamayabilir. Mutlaka engelli kimsenin rapor ile birlikte tescillenmiş bir hastalığının bulunması lazımdır.
Engelli kimseler rapor yenileme sürecini mutlaka yakından takip etmelidir. Ancak bu sayede yenileme süreci zamanı geçmeden işleme konur. Yenileme sürecini geçen engelli raporlarında sosyal olanaklardan düzenli bir şekilde yararlanmak mümkün olmayabilir. Kısa zaman içerisinde mutlaka başvurular oluşturulmalı ve yeniden engelli raporunun yenilenmesi için dilekçe verilmelidir. Dilekçeler ilgili hastaneye yapılmalı ve tam teşekküllü bir hastanede yenileme ya da yeniden rapor çıkarma hizmetlerinden yararlanılmalıdır.
Engelli hakları ve engellilerle ilgili başlıkların detayları için https://engellilerdostu.com/engelliler-dostu/ linkine tıklayın.