Engelli Sağlık Raporu Yenilenmesi: Nasıl Yapılır, Nereye Başvurulur?
Engelli Sağlık Raporu Nasıl Yenilenir? Engelli Raporu Hangi Durumlarda Yenilenir? Engelli Raporuna Nasıl İtiraz Edilir?
Engelli Sağlık Raporu Yenilenmesi Nasıl Yapılır?
Engelli Sağlık Raporu Nasıl Yenilenir? Engelli Raporu Hangi Durumlarda Yenilenir? Engelli Raporuna Nasıl İtiraz Edilir?
Engelliler bir takım haklar ve pozitif ayrıcalıklardan yararlanmaya devam etmek için engelli sağlık raporu yenileme ile halen engelli olduklarını göstermelidir. Bu yenileme işlemi kişinin engel durumunda bir iyileşme olup olmadığını, engelinin halen haklardan yararlanmak için yeterli olup olmadığını belirlemek istenmektedir.
Engelli Sağlık Raporu Nasıl Yenilenir?
Engelli sağlık raporu almak işleyen sürecin bir benzeri rapor yenileme için de işlemektedir.
- İlk olarak ikamet ettikleri yerdeki il sağlık müdürlüğüne başvuru yapılarak engelli raporu yenileme talebinde bulunulur.
2. Talep esnasında istenen belgeler teslim edilecektir. Engelli raporu yenilemek için gerekli belgeler alınarak başvuru tamamlanacaktır. Belgeler şunlardır:
- Nüfuz cüzdanı aslı ve fotokopisi,
- En son tarihli engelli sağlık kurulu raporu,
- 5 adet vesikalık fotoğraf
- İşlemler kayıt altına alındıktan sonra ilgiliye hangi hastaneye gitmesi gerektiği kurum tarafından bildirilir. Bu yönlendirmeyi gösterir bir evrak verilir. Bu evrak ile hastaneye başvuru yapmak gerekir.
- Sonraki aşama olarak kurum tarafından belirlenen tam teşekkülü hastanelerden birine gidilir. Başvuru yapmadan hastaneye gitmemek gerekir.
- Hastaneye gidince hasta kabul bölümünde kimlik ibraz edilerek işlemler başlatılır.
- Engelli raporu alınırken yapılan muayeneler yine yapılacak ve yeniden hasta muayene edilerek engel oranı belirlenecektir.
- Son aşama olarak hasta kurula girecektir ve kurul sonrasında sağlık kurulu raporu teslim edilecektir. Raporda en az yüzde 40 oranında engel belirtilmesi gerekir.
Engelli Raporu Hangi Durumlarda Yenilenir?
Engelli raporu ile engelliler maaş, evde bakım maaşı, toplu taşımalardan ücretsiz yararlanma, bir takım önceliklere sahip olma gibi hakları elde etmektedir. Verilen raporlarda mutlaka raporun geçerlilik süresi belirtilecektir. Belirli bir süre ya da süresiz olarak belirtilmelidir.
Süresiz raporlarda yenileme gerekmez ancak süreli engelli raporların yenilenmesi gerekecektir. Süre dolmadığı zaman rapor halen geçerli olduğundan yeniden rapor alınmayacaktır.
Engel durumu değişmeyen kişiler için sürekli rapor düzenlenir ve engelli kişi sürekli rapor almak zorunda bırakılmamalıdır. Aksi takdirde mağduriyetlere neden olacaktır. Örneğin uzuv ya da organ kayıplarında sürekli rapor düzenlenmelidir.
Engellilerin haklarını kullanmaya devam etmesi için engelli raporunun yenilenmesi gerekir. Şu hallerde raporu yenilemek şarttır:
- 18 yaşın altındaki engelli çocukların rapor yenilemesine gerek yoktur. Yalnızca yetişkinler rapor yenileme yapacaktır. Çocuklar için yalnızca engel durumun değişmesi halinde raporun yenilenmesi gerekir. Örneğin geçirilen kaza sonucu engel durumu değişmişse rapor yenilenmelidir.
- Engel durumu ilaç tedavisi, fizik tedavi, cerrahi müdahale, rehabilitasyon gibi durumlarla değişebilecekse heyet tarafından süreli sağlık kurulu raporu verilebilmektedir. Bu raporun süresi dolduğu takdirde yenilemek gerekir.
Engel durumu hastalığın seyrine göre sürekli olarak değişiyorsa bu hastalar için belirli periyotlarla rapor düzenlenmesi gerekir.
- Sürekli düzenlenen raporlarda eğer sürenin bitmesine 6 aydan daha az zaman kalmışsa engelli bireyin talebi halinde yeniden rapor düzenlenebilecektir.
Engelli Raporuna Nasıl İtiraz Edilir?
Raporlara karşı engelli kişi, bakmakla yükümlü olan kişi ya da raporu talep eden kurum tarafından itiraz edilebilecektir. İtirazlar raporun istendiği il sağlık kuruluna yapılacaktır. Raporun engelli kişiye tesliminden itibaren 30 gün içinde itiraz etmek gerekir. Kuruma yazılı olarak itiraz edilir ve itiraz gerekçesi de belirtilir.
İtirazın değerlendirilmesi için engelli kişi başka bir kuruma gönderilecektir. Yeni bir hastaneden ikinci kez rapor alınacaktır. Bu raporların karşılaştırılması ile itiraz değerlendirilecek ve sonuca bağlanacaktır. Sürekli raporlar için itiraz etmek mümkün değildir.
Güncel haberler için bizi takipte kalın. GOOGLE PLAY UYGULAMA İNDİR /// news.google.com