Vergi

Engelli Vergi İndirimi Ne Kadar 2020

Engelli vergi indirimi ne kadar? Engelli vergi indirimi nedir? Engelli vergi indirimi nasıl hesaplanır ? Engelli vergi indiriminden nasıl faydalanılır? Engelli vergi indirimden yararlanmak için gerekli evraklar nelerdir? Gibi sorularınızın cevabı bu yazımızda…

Engelli bireylere 27 Aralık 2019 tarihinde resmi gazetede ilan edilen 301 seri numaralı gelir vergisi genel tebliği ile belirlenen engellilik vergi indirimleri büyük kolaylık sağlamaktadır. Yani engelli bireylerin çalışmasına engel olup ayrıca engelli olmayan kişilerin bakmakla yükümlü olduğu bireylerin engel oranlarına göre çeşitli engelli vergi indirimi uygulanır. Buradan da anlaşılacağı gibi engelli bireyin çalışma gücündeki kaybı değerlendirilir ve engel oranına göre faydalanacağı vergi indirimi değişkenlik gösterir. Engelli vergi indirimi tutarları kamuda çalışan engelli bireylere aylık maaş ödemelerinde hesaplanarak yansıtılır. Çeşitli oranlara göre birtakım gelir vergisi hesaplaması ortaya çıkar. Engelli bireylerin sıkça merak ettiği ‘Engelli vergi indirimi nasıl hesaplanır?’ sorusuna cevabımız yazımızın ilerleyen kısımlarında yer almaktadır.

Engelli Vergi İndirimi Ne Kadar Nasıl Hesaplanır?

Peki engelli vergi indirimi ne kadar,engelli vergi indirimi nasıl hesaplanır? Öncelikli olarak engelli bireylere engel oranına göre kamu kurum ve kuruluşlarında aylık maaş ve ücret ödenirken bir takım şartlar göz önünde bulundurulur. Engelli bireylere maaş veya ücret ödemesi yapılırken aylık olarak gelir vergisine tabi olan tutarlar tek tek toplanır. Ortaya çıkan yekünden ilgili kurumların belirlediği orana göre engellilik tutarı düşülür. İndirim yapılırken dikkate alınan bir diğer husus ise sendika veya şahıs sigorta kesintisidir. Bu gibi detaylar da incelendikten sonra ortaya aylık gelir vergisi matrahı çıkmaktadır. Aylık gelir vergisi matrahı engelli bireyin maaş alacağı aydaki gelir vergisi dilimi ile çarpılır. Ortaya çıkan tutarda asgari geçim indirimi de uygulanır ve böylece engelli bireyin aylık gelir vergisi miktarı belirlenmiş olur.

Engelli vergi indirimi hesaplama yaparken ilgili kurum ve kuruluşların belirlediği orana göre engelli birey eğer çalışma gücünün minimum yüzde 80’ini kaybetmiş ise 1. derece engelli, yüzde 60’ını kaybetmiş ise 2. derece engelli, en az yüzde 40’ını kaybetmiş ise 3. derece engelli olarak kabul edilmektedir. Bu oranlar engelli bireylere ödenecek aylık tutar üzerinden engelli vergi indirim ve uygulanması sırasında oldukça önemlidir. Engelli vergi indirimi çalışma gücünü yüzde 80 oranında kaybeden yani 1. derece engelli bireyler için 1400 lira, çalışma gücünün yüzde 60’ını kaybeden yani 2. derece engelliler için 790 TL, çalışma gücünün %40 kaybeden yani 3. derece engelli bireyler için ise 350 TL olarak uygulanmaktadır. Engelli bireylerin çalışma gücünün kayıp oranları Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ortak olarak hazırlanan bir yönetmelik ile belirlenmektedir.

Engelli Vergi İndiriminden Faydalanma Şartları

Engelli vergi indirimi sadece %40 ve üzerinde engel oranına sahip ve çalışma gücünü kaybeden engelli bireylere değil, onlara bakmakla yükümlü aile bireylerine ya da vasislerine de uygulanmaktadır. Engelli vergi indiriminden faydalanma şartları şu şekildedir;

  • Kamu kurum veya kuruluşlarında ücretli bir şekilde çalışan ve ilgili sağlık kuruluşları tarafından belirlenen %40 ve üzeri engel oranına sahip olmak,
  • %40 ve üzerinde bir engel oranına sahip olan birey veya bireylere bakmakla yükümlü olmak,
  • Serbest meslekte %40 ve üzerinde engel oranına sahip bir şekilde çalışmak,
  • %40 ve üzerinde engel oranına sahip birey veya bireylere bakmakla yükümlü ve serbest meslekte çalışan olmak
  • %40 ve üzerinde engel oranına sahip ve basit usulde vergilendirmeye tabi olmak

Engelli Vergi İndiriminden Faydalanmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

%40 ve üzerinde engel oranına sahip ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her engelli birey serbest meslek ya da kamu kurum ve kuruluşları olsun bir takım engelli vergi indirimi uygulamalarından faydalanabilir. Bu uygulamalardan faydalanmak için gerekli evraklar şu şekildedir;

  • Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası
  • Engelli vergi indirimi müracaat formu
  • Engelli bireyin çalıştığı iş yerinden alabileceği işveren tarafından çalıştığına dair verilen kaşelenmiş bir dilekçe örneği
  • İlgili hastanelerin bölümlerinden engelli sağlık kurulu raporunun aslı veya noter onaylı örneği

Engelli vergi indirimi başvuru işlemini e-devletten https://www.turkiye.gov.tr/gib-engellilik-vergi-indirimi-basvuru-islemleri-4189  tıklayarak başvurunuzu yapabilirsiniz.

Engelli bireylerin belirli bir engel oranının üstünde olup çeşitli iş gücü kayıpları yaşaması durumunda Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından sağlanan engelli vergi indirimi uygulamalarından faydalanabilmeleri son derece önemlidir. Yapılan son düzenlemelerle birlikte 2020 yılı için 1. derece engelle sahip olan bireylere 200 TL, 2. derece engellilere 140 TL, 3. derece engelliler ise 60 TL artışla indirim uygulanmıştır.

Not :Eğer engelli vergi indirimi başvurunuzu tamamladıysanız  Engelli vergi indirimi sorgulama işlemine bu linkten ulaşabilirsiniz.

Kaynak:
gib.gov.tr
memurlar
sozcu
yeniakit
kamudanhaber

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu