Engelliler Hangi Sınava Girebilir?
Engelli bireyler doğdukları andan itibaren Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre bir takım haklara sahip olmaktadır. Özellikle eğitim, öğretim ve çalışma hakkı yönünden yasalar oldukça titiz çalışmaktadır. Her engelli birey istediği kadar eğitim alabilir ve aldığı eğitime yönelik bir işte çalışabilir. Türkiye standartlarında ilkokula başlayan engelli bireyler özel eğitim almakta ve ortaokul, lise hayatlarından sonra isterlerse üniversite eğitimlerine devam edebilmektedir. Üniversite eğitimleri alabilmek için normal vatandaşlardan farklı olarak YKS sınavlarında engelli bireylerin engel durumuna göre ÖSYM tarafından bir takım avantajlar sağlanır. Görme engelli bireyler için ayrı kitapçıklar işitme engelli bireyler için işitsel duymayı sağlayan araçlar ve ek süreler tanınmaktadır. Ayrıca lisans ve önlisans eğitimlerini tamamlayan engelli bireyler EKPSS ile istedikleri kadroya atanıp çalışma hayatına başlayabilmektedir. Bunun yanında sınavsız engelli memur alımı gerçekleştiren kurumlara da başvuru yaparak çalışabilirler.
EKPSS Nedir?
Lisans, ön lisans eğitimlerini tamamlayan engelli bireyler devlet kadrosunda engelli memur alımı için başvuruda bulunabilmekte ve bunun öncesinde EKPSS denilen bir sınava girmek durumundadır. 2020 yılında kesin gerçekleşeceği belli olan engelli bireylere yönelik ÖSYM tarafından uygulanan EKPSS için 2020 ÖSYM takviminde başvuru şartları ve sınav tarihleri belli oldu. Sizlere bu yazımızdan engelli bireylerin 2 senede bir girebildikleri EKPSS ile ilgili her türlü detayı vereceğiz.
EKPSS Başvuru Şartları 2020
Geçtiğimiz yıllarda engelli bireylere yönelik 2 senede bir uygulanan EKPSS sınavı 2020’de kesin olarak gerçekleştirilecek. 2020 yılı içerisinde engelli kamu personeli seçme sınavı yani EKPSS olarak adlandırılan merkezi sınava başvurular ÖSYM sayfasından 24 Ocak ve 12 Şubat tarihleri aralığında gerçekleştirilmiştir. Çekilecek olan kura başvuruları ise 28 Nisan 12 Mayıs 2020 tarihleri arasında yapılması planlanıyordu. Ancak tüm dünya ile birlikte Türkiye’nin de içinde bulunduğu Corona virüs salgını sonucunda EKPSS sınav tarihi ertelendi. Ölçme seçme ve yerleştirme merkezi 2020 yılında EKPSS için 11 Ekim tarihini engelli bireylere duyurdu. Son dakika bilgilerine göre EKPSS 11 Ekim 2020 tarihinde gerçekleştirilecek
EKPSS Başvuru İçin Gerekli Belgeler 2020
Engelli bireyler devlet kamu kurum ve kuruluşlarında engelli personel alımı için başvuruda bulunmak amacıyla EKPSS adında merkezi bir sınava girmek durumundadır. Peki bu sınav için engelli bireylerin başvuru koşulları nelerdir?
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- 18 yaşını doldurmuş olmak ya da meslek veya sanat okulunu bitirenler için 15 yaşını bitirmiş olmak
- Erkek adaylar için askerlik şartını taşımak
- İlgili sağlık kurum ve kuruluşlarından engelli sağlık raporunda en az %40 ve üzerinde bir engele sahip olduğunu belgelemek
- İlgili devlet memurluğu kadrosu için istenen belge ve sertifikalara sahip olmak
Yapılan açıklamalara göre EKPSS’ye sadece %40 ve üzerinde bir engel oranına sahip engelli bireyler başvurabilir. Bununla birlikte yükseköğretim programlarının önlisans veya lisans mezunu olan ya da EKPSS geçerlilik süresinde bu programlardan mezun olabilecek engelli adaylar başvurmaktadır. Örneğin; hem lisans hem önlisans mezuniyetiniz varsa bu durumda lisans mezuniyetinizi dikkate alarak başvuru yapmanız gerekiyor.
EKPSS’ye başvurmadan sadece kura yoluyla devlet memuru olabilmek için ilkokul, ortaokul, ilköğretim ya da özel öğretim iş uygulama merkezi gibi yerlerden mezun olan engelli bireyler son başvuru tarihleri dikkate alarak engelli personel alımı işlemlerini gerçekleştirmektedir.
EKPSS 2020 Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
Engelli bireylerin 2 yılda bir girdikleri EKPSS başvuruları 2020 yılı içerisinde tamamlandı. Sınav 11 Ekim 2020 tarihinde gerçekleştirilecek. Peki 2020 EKPSS sonuçları ne zaman açıklanacak?
2018-2019 döneminde gerçekleştiren EKPSS sonuçları sınavdan yaklaşık 25 gün sonra açıklanmıştı. 2020 yılı için ise Türkiye’de görülen Corona virüs salgınının süreci etkilemesine göre EKPSS sonuçlarının açıklanması değişkenlik gösterebilir.