Çalışma Yaşamı

Engelliler İçin Erken Emeklilik Şartları Nelerdir

Engelliler için erken emeklilik şartları, devlet tarafından belirlenir. Şartlar arasında engelli yurttaşların, emekli sandığına veya 4A sigorta gurubuna dahil olmaları gerekli olduğu yer alır. Bu sigorta guruplarında yer alanlar, engelliler için erken emeklilik şartlarından faydalanır.

Engelliler İçin Erken Emeklilik Şartları Nelerdir?

Başvurular SGK İl veya İlçe Müdürlüklerine yapılır. Çalışma gün sayısına ve prim ödeme gün sayısına bağlı şekilde erken emeklilik şartları değişir. Engelli çalışmakta olanların gün sayılarına göre erken emeklilik şartları, erken emeklilik müracaat ve müracaat koşulları hakkında detaylı bilgileri, alt başlıklardan öğrenebilirsiniz.

2008 den Önce Çalışmaya Başlayan Engelliler İçin Erken Emeklilik

2008 yılı öncesi çalışmakta olan engellilerin erken emekliliği, 3600 prim ödeme günü temel alınarak hesaplanmaktadır. 2008 yılı öncesi çalışmaya başlayan kişilerin erken emeklilik şartları şu biçimde sıralanır:

  • 1991 yılı içinde işe başlayan engelli yurttaşlar, 3600 günlük prim ödemesini tamamladıklarında erken emekli olurlar.
  • 1992 ila 1994 tarihleri arasında çalışmaya başlayan engelli yurttaşlar, 3760 günlük prim ödemesini tamamladıklarında erken emekli olurlar.
  • 1997 ila 2000 tarihleri arasında çalışmaya başlayanlar, 4080 günlük pirim ödemesini tamamladıklarında, erken emekli olurlar.
  • 2003 ve 2008 tarihleri arası çalışmaya başlayan engelliler, 4400 günlük prim ödemesine sahiplerse, erken emekli olurlar.

Bu çalışma tarihleri üzerinden erken emeklilik şartları öğrenilmektedir. Bu tarihlerin kapsamına giren engelli çalışmakta olanlar, erken emeklilik için SGK’ya başvurabilirler. 2008 tarihinden sonra çalışmaya başlayan engelli yurttaşlara yönelik erken emeklilik şartlarını, alt başlıktan öğrenebilirsiniz.

2008 Sonrası Çalışmaya Başlayan Engelliler İçin Erken Emeklilik

2008 yılı sonrası çalışmakta olan engellilerin erken emekliliği, 4100 günlük prim ödeme süresi temel alınarak hesaplanır. 2008 sonrası çalışmaya başlayan engellilerin emeklilik şartları, şu biçimde sıralanır:

  • 2008 ila 2009 tarihleri arası çalışmaya başlayanlar, 4200 günlük pirim ödemesini tamamladıklarında, erken emekli olurlar.
  • 2009 ila 2010 tarihleri arasında çalışmaya başlayanlar, 4300 günlük pirim ödemesini tamamladıklarında, erken emekli olurlar.
  • 2011 ila 2012 tarihleri arasında çalışmaya başlayanlar, 4500 günlük prim ödemesi tamamlandığında, erken emekli olurlar.
  • 2013 den sonra işe başlayanlar, 4680 günlük prim ödemesi tamamlandığında, erken emekli olurlar.
İlginizi Çekebilir  EPDK Başkanı Yılmaz açıkladı! Elektrikte yeni dönem başlıyor

Bu tarihler üzerinden belirlenen engelliler için erken emeklilik primlerinin ödenmesi halinde, erken emeklilik için SGK Kurumuna müracaat yapılır. Başvurusu onaylanan engelliler, erken emeklilik olanağından yararlanır. Erken emeklilik müracaat için gerekli evrakları ve müracaat yolu hakkında bilgileri, alt başlıklardan öğrenebilirsiniz.

Engelliler İçin Erken Emeklilik Başvurusu Şartları

Engellilerin erken emekli olabilmesi için koşullar arasında prim gün sayısının tamamlanması yer almaktadır. Engelliler için erken emeklilik müracaat koşulları, şu biçimde sıralanmaktadır:

  • Yukarıda bulunan tarihler arasında prim gün sayısını tamamlanması gerekir.
  • Engelli yurttaşlar emekli sandığı veya 4A sigorta çeşidine dahil olmalıdır.
  • Bu şartları sağlayanlar, erken emeklilik için müracaat yapabilirler. Başvuru evrakları ve müracaat adımları hakkında bilgileri, alt başlıklardan öğrenebilirsiniz.
  • Engelliler İçin Erken Emeklilik Başvuru Evrakları

Engellilerin erken emeklilik başvuru belgeleri, SGK kurumuna iletilmelidir. Engelliler için erken emeklilik müracaat SGK il veya İlçe Müdürlüklerine yapılmaktadır. Başvuru sırasında istenen belgeler, şu biçimde sıralanır:

  1. Emeklilik talep formu,
  2. Nüfus idaresinden alınan nüfus kayıt örneği,
  3. Sigortalı kişi hesap fişi. Bu fiş engelli yurtdaşın çalışmakta olduğu kurum tarafından verilir. Vatandaşın emeklilik müracaat öncesi son çalışmalarını gösterip, çalışılan kurumdan alınmaktadır.
  4. Bu evraklar tamamlanmış olarak, SGK’ya müracaat yapılması gerekiyor. Kurum yoluyla emeklilik talep formu doldurularak, erken emeklilik için müracaat yapılır. Başvuru için izlenecek adımları, alt başlıktan öğrenebilirsiniz.

Engelliler İçin Erken Emeklilik Başvurusu

Engelliler için erken emeklilik başvurusu, SGK İl veya İlçe Müdürlüklerine yapılır. Devlete yapılan, engelliler için erken emeklilik müracaat için izlenecek adımlar, şu biçimde sıralanır:

  • En yakın SGK İl veya İlçe Müdürlüğüne gidilmelidir.
  • Engelliler için erken emeklilik şartlarından yararlanılmak istendiği iletilmelidir.
  • Bir üst başlıkta yer alan müracaat evrakları kuruma iletilir.
  • Kurumun kişiye sunmakta olduğu, ‘’emeklilik talep formu’’ doldurulur ve imzalanır.
  • Bu adımların tamamlanması ile müracaat kayda alınır.
  • Başvuru sonucu, SGK yoluyla takip edilebilir. Başvurusu onay alan engelli yurttaşlar, erken emeklilikten faydalanırlar.
İlginizi Çekebilir  Bakan Yanık: "2022 yılı Ocak ayı sonunda 2 bin 927 engelli memurumuzun kamuya atamasını gerçekleştireceğiz"

Sosyal medya hesaplarımız: İNSTEGRAM / TİKTOK

Oy Ver post

makale içeriği alt bilgi

17 Yorum

  1. Engellei arkadaşlarımızı rahat ettirmek için herkes elinden geleni yapması gerekli erken emekli olamalarını kesinlikle destekliyorum

  2. Engeli kardeşlerimiz için yararlı olan herşeyi destekliyorum.Buna erken emeklilikte dahil kesinlikle onlar için erken emeklilik çok işe yarar ayrıca bu siteyide teşekkürler engelliler için tüm bilgi mevcut

    1. Engelliler için erken emeklilik şansı olduğu gibi Engelli çocuğu bulunan kadınların da erken emekli olması gibi bir şansı var . Yazınız gerçekten güzel olmuş ellerinize sağlık .

  3. Engelliler için erken emeklilik şartlarını biraz daha esnetmeleri iyi olabilir. Sosyal yaşamları dışında iş hayatında da zorlanan dostlarımızın daha erken emekli olarak huzurlu şekilde vakit geçirmelerini temenni ediyoruz.

  4. Engelliler için erken emeklilik şartlarından gün sayısının biraz daha düşmesi iyi olur sanki yeni başlayanlar 11 sene çalışması gerekiyor zaten kaç engelli çalışıyor ki düşse iyi olur.

  5. Eçvremde engelli bulunduğu in söylemiyorum arkadaşlar bu insanlar çalışırken gerçekten zorlanıyor bu yüzden erken emekli olmaları gerçekten önemli ailesiailesin geçindirmeye çalışan engelliler özellikle ben dahada erken emekli olmalarını istiyorum açıkcası

  6. engelliler için erken emeklilik zaten gereken bir şey çalışmakta zorlanıyordum

  7. Engelli bir tanıdığım var geçenlerde sormuştu gidip bu yazıyı okumam yeterli olur çok açıklayıcı ve yönlendirici bir yazı olmuş elinize emeğinize sağlık teşekkür ederim.

  8. Geçenlerde bir tanıdığım engelliler için erken emeklilik şartlarını sormuştu gidip bu yazıyı okumam yeterli olur çok açıklayıcı ve yönlendirici bir yazı olmuş elinize emeğinize sağlık teşekkür ederim.

  9. Engelliler için erken emeklilik konusunda oldukça bilgilendirici ve yararlı bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık teşekkürler.

  10. Bilmediğim bir konuydu ve çok iyi bir şekilde açıklanmış. Çok iyi anladım konuyu. Siteyi yeni buldim ve çok yararlı bilgiler var. Kesinlikle tavsiye ederim.

  11. Engelliler için erken emeklilik konusu bilmediğim bir konuydu. Çok iyi açıklanmış öğrendiğim iyi olmuş.

  12. benim görüşüm engelliler için erken emeklilik daha da genişletilip daha olanaklı olması.

  13. Engelliler için erken emeklilik şartları üzerine faydalı bilgiler vermişsiniz çok teşekkürler.

  14. Engelliler için erken emeklilik bence engelli kardeşlerimiz için doğru bir uygulama.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu