Merhaba değerli dostlar, bugün ki röportaj köşemizde Yüzümle Mutluyum Derneği ile kısa bir söyleşi gerçekleştirdik. Gündeme dair ve engellilerle ilgili konuları konuştuk.
Yüzümle Mutluyum Derneği fikri nasıl ortaya çıktı? Amacı nedir?
Yüzümle Mutluyum Derneği yüz bölgesinde doğumsal sendromlar, yara, iz tümör gibi sebeplerle ‘görünür farklılıkları’ olan ülkemizdeki yaklaşık 720 bin kişi için faaliyet gösteren ülkemizdeki ilk ve tek sivil toplum kuruluşudur. Dernek, Emre-Öznur Erdal çiftinin kızları Elif’in yüz bölgesinde kemik ve doku gelişimini etkileyen Treacher Collins Sendromu ile hayata gelmesinin ardından 2018 yılında kurulmuştur. Derneğin amacı, yüz görünümü nasıl olursa olsun her insanın adil ve eşit yaklaşımı hak ettiği bilincinin toplumda yaygınlaştırılmasını sağlamak, görünür farklılıkları olan bireylere manevi destek olmak ve potansiyellerini gerçekleştirmelerinde yardımcı olmak diğer yandan ideal dış görünüş normlarını yıkmak, ön yargılarla mücadele etmektir.
Derneğinizde ne tür çalışmalar yapılıyor?
Gönüllü psikologlarla bireylere ücretsiz destek hizmeti sağlanmaktadır. Özgüven kazanımı, toplumsal tepkilerle başa çıkma yöntemleri, akran zorbalığı konularında kılavuzlar hazırlanmaktadır, Diğer yandan ilk ve orta dereceli eğitim kurumlarında ‘farklılıklara saygı’ temalı sunumlar yapılmaktadır. Bunun yanında ailelerle bir araya gelinip atölye çalışmaları, sosyal aktiviteler düzenlenmektedir. Toplumda yüz eşitliği kavramını yaygınlaştırmak ve ideal dış görünüş kalıplarını yıkmak için kampanyalar düzenlenmektedir.
Engelli bireylerin temel sorunlarıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?
Engelli bireyler toplumun vazgeçilmez unsurlarıdır. Toplumda biz de varız söyleminden ziyade biz varız yaklaşımı yaygınlaşmalıdır. Toplumun gelişmişlik düzeyinin göstergesi engelli bireylere olan yaklaşımdır, dolayısıyla sorunlarının çözümü en öncelikli olmalıdır. Toplumda bu sorunlara dair farkındalık artırılmalı, engelli bireylerin basında, dijital mecrada, yapımlarda daha görünür olmalarına yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Bunun yanında engelli bireyler de hak temelli yaklaşımla toplumda aktif yer almalı, kendilerini kapsayan sivil toplum kuruluşlarına dahil olup taleplerini daha yüksek sesle dile getirmelidir.
Covid19 (Koronavirüs) salgını kapsamında dernek yönetimi ve üyeleriniz nasıl etkilendi?
Dernek faaliyetlerine salgın nedeniyle ara verdik. Planladığımız aktiviteleri ertelemek durumda kaldık. Bunun yanı sıra planlı ameliyatı olan bireylerimizin operasyonları ileri tarihlere ötelendi. Güncel durumda sosyal medya hesaplarımızdan canlı yayın yaparak bireylerimizin merak ettiklerini konularında uzman kişilerce açıklığa kavuşturma gayretindeyiz. Umarız bu günler en kısa sürede geride kalır ve kaldığımız yerden daha güçlü şekilde yolumuza devam edebiliriz.
EngellilerDostu.com/ Röportaj