Evde Sigortalı Çalışan Olursa Engelli Maaşı Kesilir mi?
Evde Sigortalı Çalışan Olursa Engelli Maaşı Kesilir mi? Engelli Maaşı Hangi Hallerde Kesilir? Engelli Maaşı Neden Feshedilir?
Evde Sigortalı Çalışan Olursa Engelli Maaşı Kesilir mi?
Evde Sigortalı Çalışan Olursa Engelli Maaşı Kesilir mi? Engelli Maaşı Hangi Hallerde Kesilir? Engelli Maaşı Neden Feshedilir?
Engelli maaşı alan bir kişinin aynı hane de yaşadığı sigortalı çalışandan dolayı maaşının kesilmesi söz konusu değildir. Maaşın kesilmesinin gerekçesi sigortalı bir işte engellinin kendisinin çalışmasıdır. Sadece engelli kimse eğer sigortalı bir işe girerse engelli maaşından yararlanamaz.

Ayrıca hane halkındaki yaşayan kişilerin gelir durumuna bakılarak muhtaçlık sınırı aranır ve buna göre engelli maaşı belirlenir. Engelli kimsenin alacağı maaş kanunlarda belirtilmiştir. Bu sebepten dolayı en az %40 oranına sahip olan bir engelli düzenli bir maaş alabilir. Çünkü bu maaş engellinin kanunen hakkıdır.
Maaş hakkı doğan engelli kimse eğer geçici süreli bir engelli raporu varsa engelli raporu sonuna kadar bu maaşı almak zorundadır. Daimi ve ömür boyu şeklinde nitelendirilen engellilik durumunda sürekli engelli maaşı almaktadır.
Eğer bir engelli kimse geçici süreli bir engelli raporuna sahipse bu engelli raporu en az %40 oranında tekrar yenilendiği sürece engelli maaşını almaya devam edebilir. Bu sebepten dolayı geçici engelli raporuna sahip kimseler süresi dolmadan tekrar raporlarını yenileyerek maaşlarını düzenli bir şekilde alabilirler.
Evde çalışan sigortalı engelli kişinin maaşını alabilmesine engel değildir. Bu sebepten dolayı engelli kimse maaşını almaya devam eder. Maaş durumunu zora sokacak iki etken maaşın alınamamasına sebebiyet verebilir. Bunlardan ilki engelli kişinin kendisinin sigortalı bir işe girerek çalışmasıdır. Bir diğeri ise geçici bir konu durumunda engelli raporunun süresinin bitmesidir.
Her iki sebepten dolayı engelli kişinin maaşı aksayabilir. Fakat bu iki sorun dışındaki engelli kimseler düzenli bir şekilde maaş almaya devam eder. Maaşlardaki yaşanacak aksaklık ya da problemler Aile ve Sosyal Çalışmaları Bakanlığı’na giderek halledilebilir. Maaşın belirleyicisi bakanlıktır. Devlet hastanelerinden bakanlığın onayı olan en az %40 oranındaki engelli raporunu alarak maaş başvurusunda bulunabilirsiniz.
Engelli kimseler için verilen engelli aylığı evde çalışanların sigortalı bir işe girmesi ile ilgili değildir. Çünkü bu aylık engellinin hakkı olan ücrettir. Engelli kimse mevcut engel durumu sebebi yüzünden çalışamaz olduğu için bu ücreti alır. Kanunda belirtilen hükümler gereğince engelli kimse düzenli bir şekilde devlet tarafından maaş alır. Maaş durumundaki değişkenlik sadece engelli kimsenin işe girdiğinde değişir.
Engelli kimse eğer sigortalı bir şekilde işe başlamışsa engelli maaşı bir sonraki ay kesilmektedir. İşten çıktıktan bir sonraki ay tekrar maaş almak isterse mutlaka yeniden başvuru yapması gerekir. Bu başvurular ilk defa maaş alacak kişilerle aynı şartlar altında yapılmaktadır.
Bakanlığa yapılacak maaş başvurularında sizden istenen evrakları düzenli ve eksiksiz bir şekilde tamamlamanız lazımdır. Ancak bu sayede maaşınızı tekrar almaya devam edebilirsiniz. Fakat işten ayrıldıktan sonra başvuru yapmazsanız maaşınızı alamazsınız.
Bu sebepten dolayı mutlaka işin bittiği süreden sonra başvurular yapılmalı ve sonuçlanması için belirli bir süre beklenmesi gerekir. Başvuru süreci ve başvurunun sonuçlanması belirli bir süreyi kapsadığından dolayı vakit kaybetmeden işleme girmelidir.
Engelli Maaşı Hangi Hallerde Kesilir?
Engelli maaşı alan bir kimsenin maaşının kesilmesi durumları sadece kişinin işe girmesi ile ilgilidir. Eğer engelli kimse sigortalı bir şekilde çalışmaya başlarsa engelli maaşı kesilir. Buna ek olarak engelli maaşının kesilme durumu engelli raporunun süresinin bitmesi ile de alakalı olabilir.
Ayrıca en az %40 engelli raporuna sahip kişilere maaş verildiğinden dolayı eğer bu yüzde azalmışsa engelli kimse maaş alamaz. Çünkü bu maaş alan kişilerin en az oranda %40 engelli raporuna sahip olması lazımdır. Bazı hastalıklarda veya rahatsızlıklar da bu engel durumu hastalığın iyileşme sürecine göre alınabilir.
Bu sebepten dolayı her üç senede bir yenilenen engellilik raporu yüzdesi %40 altındaysa engelli maaşı alınamaz. Engelli maaşı kesilme sebepleri:
- Engelli vatandaşın sigortalı işe başlaması,
- Hane halkının muhtaçlık seviyesinde olması,
- Engelli raporunun geçerlilik süresinin bitmesi,
- Engellilik durumunun iyileşmesi ile engel durumunun ortadan kalması.
Engelli maaşı almak isteyen bir kişinin gerekli detayları Aile ve Çalışma Bakanlığından öğrenmesi gerekir. Bakanlık sağladığı imkanlar dahilinde engelli kimseleri yalnız bırakmaz ve çalışamaz durumda olduklarında onlara düzenli maaş sağlar.
Bu sebepten dolayı engelli kimseler için maaşların belirleyicisi olan kimse bakanlık kurumudur. Kendinize en yakın olan bakanlık müdürlüğüne gidebilir ve ilgili detaylara hakim olabilirsiniz.
Engelli Maaşı Neden Feshedilir?
Engelli maaşı feshedilme durumu bazı gerekçelerle birlikte ortaya çıkar. Bunlardan ilki engellilik durumunun %40 oranının altında olmasıdır. Engelle sayılabilmek için %40 ve üzeri engelli raporuna sahip olmak gerekir. Engelli raporu yenilenen kişiler hastalığın iyileşmesi ve diğer sebeplerden dolayı bu oranın altında kalabilir. Bu sebepten dolayı herhangi bir ücret talep edemez.
Engelli kimselere verilen maaş durumu kişinin işe girmesi ile fes edilir. Bu durumda kişi maaş talebinde bulunamaz. Eğer işten ayrılırsa tekrar maaş başvurusunda bulunur ve gerekli evraklarını tamamladıktan sonra bir sonraki ay içerisinde maaşa bağlanır.
Ayrıca tekrar maaş başvurusu yapacaklar ilk yapacak başvuruları gibi gereken tüm evrakları tamamlaması gerekir. Eğer engelli raporunun süresi geçmişse öncelikli olarak rapor yenilenmeli ve sonrasında başvurular yapılmalıdır. Engelli raporunun süresi geçmişse başvurular geçersiz sayılmaktadır.
Engelli hakları ve engellilerle ilgili başlıkların detayları için https://engellilerdostu.com/engelliler-dostu/ linkine tıklayın.