GüncelSağlıkTeknoloji

Görme Engelliler İçin Eczacılardan Sesli Prospektüs

İstanbul Eczacı Odası, 250 gönüllü eczacıyla birlikte “Sesin Hepimize İyi Gelecek” projesini hayata geçirdi. Bu kapsamda 1000 ilacın prospektüsü eczacılar tarafından seslendirilecek.

Eczacılar, görme engellilerin Türkiye’de en fazla kullanılan 1000 ilacın prospektüs bilgilerine ulaşmasını sağlamak için çalışma başlattı.

İstanbul Eczacı Odası, 4 Ocak Braille Günü kapsamında 250 gönüllü eczacıyla birlikte “Sesin Hepimize İyi Gelecek” projesini hayata geçirdi. Bu kapsamda ilaçların prospektüsleri eczacılar tarafından seslendirilecek.

Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Merkezi (GETEM) ile birlikte hayata geçirilen “görme engelliler için sesli prospektüs” projesi tamamlandıktan sonra, 1000 adet ilaç prospektüsü İstanbul eczacıları tarafından görme engellilerin kullanımına sunulmuş olacak.

Eşit, erişilebilir ve engelsiz dünya hayali

İstanbul Eczacı Odası tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Bizler görme engelliler tarafından dinlenebilmesi için, (GETEM) sesli arşivinde uzmanlık alanımız olan ilaçlara ait prospektüslerin yer alması yolunda “ben de okurum” diyen 250 gönüllü eczacı olarak yola çıktık. Projemiz tamamlandığında, sesimizle, emeğimizle ilacın uzmanı olan biz eczacılar daha eşit, erişilebilir ve engelsiz dünya hayalinin gerçekleşmesine katkı sunmuş olacağız.

Braille alfabesi; iki kolon taşıyan dikdörtgen düzen üzerine dizilmiş 6 kabartmalı noktadan oluşuyor. Sosyal Sorumluluk Komisyonu olarak projemizin ilham kaynağı olan Braille alfabesine ithafen her bir eczacının okuyacağı prospektüs sayısını 6 olarak belirledik.

Listemizi IMS verilerine göre; 2019 yılının ilk 9 ayında, Türkiye’de en çok satılan ilaçları en çoktan en aza doğru sıralayarak oluşturduk. Oda sayfamız üzerinden oluşturduğumuz kayıt formunu doldurarak gönüllü olan meslektaşlarımıza, 6 ilaç prospektüsünden oluşan listeleri ulaştırdık.”

Nasıl seslendirilecek?

Prospektüs kullanma talimatında, ilacın isim, etkin madde ve uyarılar ile ilgili açıklamayı takiben (az sayıdaki ilaçta istisnalar olmakla birlikte) standart 5 madde vardır. Bunlar; ilacın ne olduğu ve ne için kullanıldığı, ilacı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler, ilacın nasıl kullanılması gerektiği, ilacın yan etkilerinin ne olduğu ve ilacın saklanma koşullarıdır.

Bu bilgileri içeren prospektüslerin içinde, görme engellilerin ilaca dair bir özelliğini ararken (örneğin olası yan etkiler gibi) işlerini kolaylaştırabilmek amacıyla, GETEM yetkilileriyle birlikte bir yönerge hazırlandı. İlacın tanıtımı ve devamında yazan beş madde için bölümler oluşturularak prospektüsler 6 bölüm şeklinde seslendirildi.

Prospektüslerin hepsi ulaştığında, İstanbul Eczacı Odası ve GETEM yetkilileri bir araya gelerek ilaçların formları ve isimleri üzerinden kategorizasyon çalışması yapılacak.

GETEM hakkında

Bünyesinde bulunan 20 binden fazla sesli dokümanı internet ortamına koyarak tüm görme engellilerin kullanabilmesini sağlayan bir kurum. GETEM’e üye olan görme engelliler, istedikleri her yerden internet yoluyla bu dokümanları bilgisayarlarına veya mobil cihazlarına alabilir, bilgisayar, mobil cihaz ya da mp3 çalarlarında dinleyebilirler.

Kaynak: bianet.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu