Engelliler Dostu

Hangi Hastalığa Yüzde Kaç Rapor Verilir? Engelli Raporu Nasıl Alınır?

Hangi Hastalığa Yüzde Kaç Rapor Verilir? Engelli Raporu Nasıl Alınır? Engelli Raporu İçin Ne Gerekir? Engelli Raporu ile Ne Yapılır?

Hangi Hastalığa Yüzde Kaç Rapor Verilir?

Hangi Hastalığa Yüzde Kaç Rapor Verilir? Engelli Raporu Nasıl Alınır? Engelli Raporu İçin Ne Gerekir? Engelli Raporu ile Ne Yapılır?

Hastalıklara verilen rapor durumu hastalığın türüne göre değişkendir. Her hastalıkta rapor yüzdesi farklıdır. Kişiden kişiye değişen yüzdelik rapor bir bireyin engelli sayılabilmesi için en az %40 oranında olması lazımdır.

Hangi Hastalığa Yüzde Kaç Rapor Verilir? Engelli Raporu Nasıl Alınır?
Hangi Hastalığa Yüzde Kaç Rapor Verilir? Engelli Raporu Nasıl Alınır?

Kanunda geçen hükümlere göre %40 oranındaki rapora sahip bir hastanın engelli olarak sayılabilmesi mümkündür. Ayrıca bu durumun altında olan kişiler raporlarda daha düşük oranlara sahiptir. 

Hastalığın türü ve şiddetine bağlı olarak ayrıca yaşam tarzına göre belirli zamanlarda yüzde birim artış gösterebilir. O yüzden dolayı verilen raporların belirli bir geçerlilik süresi vardır. Bir rapor en az üç senelik bir geçerlilik süresine sahiptir.

Bu süre sonucunda mutlaka rapor yenilenmelidir. Ayrıca bazı testlere tabi tutulan hastalar artış gösterilen durumlarda hastalığın yüzdesinin de değişkenlik yaşadığını görebilir. Hastalığın şiddeti artarsa raporun yüzdesi de artar.

Engelli Raporu Nasıl Alınır?

Engelli raporu almak için öncelikli olarak bazı bölümlerde muayene olmak lazımdır. Sadece tek bir muayene değil birden fazla muayene ile birlikte engelli raporu almak mümkündür. Bunu rapor alacağınız sağlık kurumuna danışarak gerçekleştirebilirsiniz.

Hastalığınızın türüne bağlı olarak ilk işlem yapılacak bölümden son işlem yapılacak bölüme kadar doktor size bilgilendirme yapar. Tüm muayeneler sonucunda ortak karar alınarak heyet raporunun oluşmasıyla engelli raporu alınabilir. 

Heyet raporunun belediye engelli raporu sonucu kişiden kişiye hastalığına göre farklı yüzdelerle oluşturulur. Bu rapor her kişi de üç kez hak tanınarak verilir. Yani bir kişi engelli raporu almak isterse bu rapor için üç kez hak sahibidir.

İlginizi Çekebilir  Engelli Kimlik Kartı! Engelli Kimlik Kartı Başvuru

İlk seferinde %40’a geçemeyen kişiler ikinci seferde %40 oranını aşabilir. Fakat tam tersi durumlarda yaşanabilir. Eğer her iki başvuruda da engel oranı %40’ı geçmezse son bir hak kalır. Hastalığın derecesine bağlı olarak düzenlenecek olan raporlarda artış yaşanabilir.

Engelli Raporu İçin Ne Gerekir?

Engelli raporu için gerekenler hastalığınıza bağlı olan birimdeki doktor tarafından sağlanır. Doktorun sunduğu bilgiler kapsamında sağlık kurumu sizden birtakım evraklar isteyebilir. Her belirlediği bölümden mutlaka muayene olmanızı talep eder.

Ayrıca muayene olduğunuz bölümünde heyet raporunda geçerliliğin bulunması lazımdır. Yani raporda sunacağınız muayeneler raporu alacağınız hastane ile iş birliği yapmalıdır. Muayeneyi başka bir hastanede raporu ise başka bir hastanede alamazsınız. Alınabilen durumlarda olabilir. Fakat bu durumu raporu alacağınız hastaneye danışmanız lazımdır.

Engelli Raporu ile Ne Yapılır?

Engelli raporu ile yapılabilecek birçok işlem vardır. 

  • Öncelikli olarak sosyal yardımlardan yararlanılabilir veya devletin sunduğu birtakım olanaklardan fayda sağlanabilir. 
  • Engelli raporu ile birlikte en az engellilik yüzdesine sahip kişilerde ÖTV indirimi, sosyal yardım destekleri, maaş desteği gibi durumlar söz konusu olabilir. 

Bu sebepten dolayı bireylerin engelli olmasına bağlı olarak tercih edebileceği olanaklar vardır. Sunulan desteklerle birlikte engelli vatandaşın hayatının daha rahat bir şekilde idame ettirilmesi sağlanır. Engelli vatandaş çalışamaz durumdaysa mutlaka devletten yardım alarak gereksinimlerini karşılayacak bir ücret talep edebilir.

Ayrıca maaş almak kanunda geçen hükümlere göre engelli vatandaşın hakkıdır. Engelli vatandaş rapor aldıktan sonra birtakım işlemler yapabilir. Çünkü maaş ya da sosyal yardımlar alabilmek için engelli raporunun fotokopisine ihtiyaç duyulur.

Engelli raporu alan kişiler kanunda belirtilen haklara sahip olur. Kanun hakkındaki detayları öğrenmek için Aile ve Sosyal Çalışmalar Bakanlığı’na başvuru yapılabilir. Bakanlık tarafından engellilere sunulan tüm ayrıntılar öğrenilir.

İlginizi Çekebilir  Engelli Raporu Yenilemek! Süresi Biten Engelli Raporu Yenilemek

Bu sayede engelli bir bireyin yüzdelik oranına göre yararlanabileceği yardımları ya da faydaları öğrenmiş olursunuz. Tercih edeceğiniz yardımlar veya diğer olanaklar kapsamında ayrıntılara hakim olarak bakanlıktan destek talep edebilirsiniz. Yapacağınız başvuruları yine bakanlık üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Engelli hakları ve detayları için https://engellilerdostu.com/engelliler-dostu/ linkine tıklayın.

Oy Ver post

makale içeriği alt bilgi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu