İşitme Engelli Ehliyeti! İşitme Engelli Araç ÖTV İndirimi! İşitme Engelli Dili
İşitme Engelli Ehliyeti! İşitme Engelli Araç ÖTV İndirimi! İşitme Engelli Dili! Doğuştan İşitme Engelli Tedavisi! İşitme Engelliler Konuşabilir Mi?
İşitme Engelli Ehliyeti
İşitme Engelli Ehliyeti! İşitme Engelli Araç ÖTV İndirimi! İşitme Engelli Dili! Doğuştan İşitme Engelli Tedavisi! İşitme Engelliler Konuşabilir Mi?
İşitme engelli bireylerin ehliyet alma süreci bakanlık tarafından belirlenmiştir. Devletin belirlediği bu süreç içerisinde öncelikli olarak engelli sağlık raporuna bağımsız olarak sürücü belgesi için bazı sağlık raporlarına ihtiyaç duyulur.
İstenen belgelerin eksiksiz ve güncel tarihlerde bulunması ehliyet başvurusu sırasında mutlaka gereklidir. Başvuru yapacak kişilerin öncelikli olarak aile hekimliğine, hastane veya il sağlık müdürlüğüne giderek ilgili başvurularını yapması lazımdır.
Ancak bu sayede gerekli bilgileri alabilir veya dilerse Alo 182 üzerinden ailesiyle yapacağı işlemlerde detaylara hakim olabilir. Ailesinden destek alarak ayrıntıları öğrenebilir ve gerekli başvurularını ilgili kurumlara yapar.
Engelli ehliyeti belirli bir süreci kapsar. Süreç kapsamında alınacak olan belgelerin verildiği kurumlarla iletişime geçilir. Kurumlardan alınan belgelerin tümü ehliyet alınacak birime teslim edilmelidir.
Ayrıca ehliyet almak isteyenlerin sınava tabi tutulması gerekir. Sınav sonucunda başarılı olan kişilerin ehliyet alabilmesine imkan tanınır. Ehliyet almak isteyen işitme engelli kişiler A, A1, A2, B, B1, BE ve M sınıfı ehliyetleri alabilir.
İşitme Engelli Dili
İşitme engelli dili bir diğer bilinen adıyla işaret dili engellilerin kullandığı görsel bir dildir. Bu görsel dil sayesinde işaret dilini bilen herkesle işitme engelli birey iletişim halinde olabilir. Rahatlıkla kendini ifade edebilir ve işaret dili sayesinde ihtiyaçlarını ortaya çıkarabilir.
İşaret dilini kullanan engelli vatandaşlar toplumda değer görür. Toplumun mutlaka işaret dilini kullananları önemsemesi ve bu dili öğrenmesi lazımdır. İşaret dilini kurumlarda veya okullarda yaygınlaştırmak ve bu eğitimi vermek gereklidir.
Çünkü işaret dilini kullanan işitme engelli birey ancak bu şekilde kendini en doğru şekilde ifade edebilir. Bu sebepten dolayı kendini daha mutlu ve huzurlu hissederek işaret dilini kullanarak ihtiyaçlarını anlatır.
İşitme Engelli Araç ÖTV İndirimi
İşitme engelli bireyler ÖTV indiriminden yararlanmak için belirli bir engel yüzdesine sahip olmalıdır. Bu oran en az %40 olarak kabul edilmiştir. Araç sahibi olmak için sıfır otomobil araçları tercih etmelisiniz. ÖTV indiriminden yararlanmak isteyenler sadece sıfır araç alımlarında bu indirimden fayda sağlar.
Engelli vatandaşlara özel yapılan bu indirim sayesinde tercih edilen her markada indirim senenin belirlediği ÖTV tutarı oranında gerçekleşir. Her sene ÖTV tutarı birbirinden farklı olabilir. Bu sebepten dolayı araç fiyatları da buna göre değişkenlik gösterir.
Öncelikli olarak heyet raporuna sahip bir engelli raporuna sahip olmanız ve sonrasında ise tercih edeceğiniz marka ile iletişime geçerek ne kadar oranda ÖTV indiriminden yararlandığınızı öğrenmeniz lazımdır.
Doğuştan İşitme Engelli Tedavisi
İşitme engelli tedavisinde bu sorunun hangi nedenlerden kaynaklandığı bilinerek ilgili işlemler yapılabilir. Tedavi sırasında herkese göre tedavi yöntemleri farklıdır. Bu durumun doğuştan gelmesi veya sonradan ortaya çıkması tedaviyi değiştirir.
Ayrıca işitme engelli ve işitme yetersizliği olan birey birbirinden ayrılır. Çünkü yetersizlik durumunda belli bir frekans düzeyine ulaşamayan sesler algılanamaz. Bu seslerin algılanması için özel medikal cihazlar kullanılabilir. Ayrıca ameliyat işlemi de mümkündür.
Yine de herkesin ameliyat olabilmesi için mutlaka gerekli koşulları taşıması lazımdır. Bu durumu ancak uzman kontrolünde bilmek mümkündür.
İşitme Engelliler Konuşabilir Mi?
İşitme engelli bir bireyin konuşabilmesi genellikle bu durumun kaynağına bağlıdır. Hem konuşamama hem de işitme kaybı olan bireyler vardır. Bu sebepten dolayı birey herhangi bir kaza yüzünden işitme kaybı yaşadıysa konuşma yetisini kullanabilir.
Fakat doğuştan işitme engelli olan bir kişinin konuşabilmesi için bazı bileşenlerin oluşması gerekir. Tüm detaylar sadece uzman kişi tarafından öngörülebilir. Uzman doktor engelli vatandaşın konuşup konuşamayacağının durumunu anlayabilir.
Güncel haberler için bizi takipte kalın. GOOGLE PLAY UYGULAMA İNDİR / news.google.com
İşitme engelli yasal hakları için https://www.ied.org.tr/yasal-haklarimiz/ sitesini ziyaret edebilirsiniz
Engelli hakları ve engellilerle ilgili başlıkların detayları için https://engellilerdostu.com/engelliler-dostu/ linkine tıklayın.