İşitme Engelliler Nasıl Mı Yaşıyor?
Bebek doğduğunda yapılması gereken ilk şeylerden biri işitme testidir bunun sonucunda eğer işitme engelli bir birey dünyaya geldiyse unutulmaması gereken tek şey bebeğinizin herkes gibi bir bebek olduğudur. Unutmayın ki onlar da büyüyecek eğitim alacak ve umuyoruz ki artmasını beklediğimiz imkanlar sayesinde üniversite mezunu olacaklardır. Peki, bizler anneler, babalar işitme engelli bireyler için ne yapabilir?
İşaret dili öğrenmek bunların başında gelse bile ebeveynlere düşen en büyük görev çocuğun eğitimini aksatmamaktır.
İşitme Engellilerin Eğitim Süreci
İşitme engellilerin eğitiminde özel öğretmenler, özel mekanlar kullanılmaktadır peki bu öğretmenleri ve mekanları özel yapanlar nelerdir?
İşitme engelli bireylerin sınıflarında yalıtıma çok önem verilir, eşyaların bakımı sık yapılır çünkü en ufak sesler işitme engelli bireylerin dikkatini dağıtmaktadır.
Özel öğretmenler işaret diliyle eğitim verir onları özel yapan kısım ise budur. Peki bu işaret dili nasıldır?
Birden fazla yöntemi olan bu dillerden en bilinenleri şunlardır:
- Doğal İşitsel-Sözel Yöntem
- İşitsel Yöntem
- Yapısal Sözel-Oral Yöntem
- İşaret Destekli Diller
- Total Yöntem
Doğal işitsel yöntemde çocuklar işime engelsiz çocuklar gibi ana dillerine sahip olabilir. İşitme cihazı büyük önem taşımaktadır.
İşitsel yöntemde ise sadece işitme duyusu kullanılarak yapılır temel özelliği budur. Doğal işitsel yöntemindeki gibi çocuklar ana dillerine sahip olabilir ve işitme cihazının önemi büyüktür.
Oral yöntemde dudak okuma gibi eğitimler işin içine girmektedir. Bu yöntemde dil belli bir kural ve sırayla öğretilir.
İşaret destekli diller kendi kuralların sahiptir, bunu öğrenen çocuklar bunu bir ana dil olarak görüp başka dilleri öğrenmekte zorluk çekmektedir. Bu tekniğin dezavantajı ise çocukların işitme duyusunu tamamen 2. plana atması sonucu işitmesinin zayıflamasıdır.
Total yöntem ise yukarıda saydığımız tekniklerin karıştırılması sonucu oluşmuştur.
İşitme Engellilerin Yaşadığı Sorunlar
Kamu kurumlarında çalışanların işaret dili bilmemesi, televizyon programlarında işitme engeli desteği olmaması üniversite eğitiminin seyrek olması ve üniversite eğitimi için açılan özel kontenjanın sayısının az olması bunların başında gelir. Bu sorunların çözümleri için uğraşmak, bu sorunları gerekli kuruluşlara bildirmek insanlık görevidir.