İzmir’de Engelli Kadınlar Sokaktaydı
Kendileriyle ilgili yasal düzenlemelerin uygulamaya geçirilmemesi nedeniyle birçok hak kaybına uğradıklarını, hatta evlerinden dışarı çıkamadıklarını dile getiren Emel Gölge, 2007 yılında Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’nin imzalandığını belirterek şöyle konuştu:
“Buna göre taraf devletlerin, engelli kadınların ve kız çocuklarının uğradıkları çok yönlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması ve insan hak ve özgürlüklerinden eşit yararlanmaları bakımından almaları gereken tedbirler düzenlenmiştir. Tüm yasal düzenlemelere rağmen engelli kadınlar hem cinsiyetleri hem de engelleri yüzünden çoklu ayrımcılığa maruz kalmaktadır. İş imkanlarından mahrum bırakılmakta, okullardan dışlanmakta, evliliğe yada partnerliğe layık olmadıkları düşünülmektedir. Engelli kadın ve kız çocuklarının okur yazarlık ve okula gitme oranları oldukça düşük durumdadır. Kızlarının hayatta çok az imkanı olacağını düşünen ebeveynler de onları okula göndermek istememektedirler.”
2010 yılında yapılan Engellilerin Sorun ve Beklentileri Araştırması’na göre, engelli kadınların yüzde 54.9’unun okur yazar olmadığını ifade eden Emel Gölge, İŞKUR 2014 istatistiklerine göre, işe yerleştirilen her beş erkeğe karşın sadece bir kadının istihdam olanağı bulduğunu vurgulayarak, engelli kadın özelinde herhangi bir istihdam kotası bulunmamasının kendilerini dezavantajlı konuma soktuğunu savundu.
Engelli kadınların siyasete ve karar mekanizmalarına katılımının da oldukça düşük oranda olduğunu kaydeden Gölge, “Bedensel engelli kadınların jinekolojik muayeneleri için başvuracakları muayenehaneler erişilebilir değil. Yani engel türlerine göre çeşitlenen sağlık hakkına erişimde önemli sorunlar yaşanmaktadır. İnsan onur ve haysiyetinin dokunulmazlığı temelinde farklılıklarımıza saygı duyularak ne engelimizden ne de cinsiyetimizden dolayı ayrımcılığa, istismara, şiddete uğramadan, toplumsal yaşama katılmak, temel hak ve özgürlüklerden tam ve eşit olarak yararlanmak istiyoruz. Son günlerde toplumda infial yaratan Kars’ın Kağızman ilçesinde yüzde 50 zihinsel engelli olan genç kıza 27 şüpheli tarafından tecavüz edilmesini şiddetle kınıyoruz. Yargıyı 27 şüpheliye gereken cezayı vermesi için göreve davet ediyoruz” dedi.
Kaynak: soL Haber