BilimSağlık

Kök hücreler kullanılarak canlı robotlar üretildi!

Çeviren: Gülseli Kırgıl

ABD’de çalışma yürüten araştırmacılar, tamamen canlı hücrelerden yapılmış robotlar ürettiler. Afrika pençeli kurbağalarından aldıkları kök hücrelerle dünyanın ilk canlı makinesini geliştiren biliminsanlarının ürettiği robotlar, bir milimetreden daha küçük bir boyuta sahip. Bu robotların kendi kendine hareket etme yeteneğine sahip oldukları da raporlandı.

Ulusal Bilimler Akademisi’nin bir yayınında çıkan makalenin yazarlarından Joshua Bongard, “Bunlar yeni canlı makineler. Onlar ne geleneksel bir robot ne de bilinen bir hayvan türü. Onlar yaşayan, programlanabilir organizmalar” açıklamalarında bulundu. Yeni bir yaşam formu olduğu belirtilen “Ksenobot” isimli robotlar kurbağa embriyo hücrelerinden üretildi. Biliminsanları bu robotların, çevre kirliliğinin yaşandığı alanlarda bulunan zehir etkili bileşiklerin araştırılması, mikroplastiklerin okyanuslardan uzaklaştırılması, tıkanan damarların açılması, vücut içine yerleştirilmeleri yoluyla ilaç enjeksiyonu ve tedavi gibi uygulamalarda kullanılabileceğini kaydetti.

Yaralarını iyileştirebilen ve tıpkı canlı organizmalar gibi ölebilen bu robotların insan müdahalesi gerekmeden, tamamen yapay zekaların kontrolünde üretilebileceği kaydedildi. Canlı bir ksenobotun oluşturulması için kurbağa derisi ve kurbağaya ait kardiyak hücresi kullanıldı. Geliştirilen tekniklerle birlikte bir araya getirilen hücreler yavaş yavaş uyum halinde çalışmaya başladı. Deri hücreleri yapısal bir çerçeve sağladı, kardiyak hücreleri ise kasılıp gevşeme benzeri hareketi gerçekleştirdi.

Ksenobotların üretiminde kullanılan hücrenin yapısına ve türüne bağlı olarak bu robotlar kısa ve bir sonu olan ömürlere sahip olabildikleri gibi ölümsüz de olabilirler.

Kaynak: https://cosmosmagazine.com/technology/researchers-create-robots-made-of-living-animal-cells

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu